Nova verzija Porsche Taycana dolazi u više boja, ima veći domet i veću povezivost

Zahvaljujući tehnološkom napretku, domet električnih sportskih automobila sve je veći, tako je i sa novim Porsche Taycanom.

Uspjeh Taycana

Porsche je uspješno započeo potpuno električno doba s nešto manje od 20.000 prodanih Taycana u 2020. Ovaj sportski električni automobil već je dobio oko 50 međunarodnih nagrada, prije svega na svojim glavnim tržištima, Njemačkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i Kini. Novi pogon na stražnjim kotačima Taycan također drži Guinnessov rekord ™ za najduži drift s električnim automobilom bez prestanka za točno 42,171 kilometara.

Porsche kaže kako daljnje značajne nadogradnje uključuju duboku integraciju Android Auta u sustav Porsche Communication Management (PCM), kao i dostupnost Remote Park Assist-a. S ovim novim sustavom pomoći pri parkiranju automobila može se upravljati putem pametnog telefona, a da vozač ne mora biti uopće za volanom. S novim opcijama Paint to Sample i Paint to Sample Plus, sada se mogu realizirati neobični i osobni izbori boja. Na primjer, Taycan se sada može obojiti u klasiku Rubystone iz 90-ih ili u ludi Acid Green.

Remote Park Assist: parkiranje na daljinsko upravljanje

Porsche tvrdi da je s novom opcijom Remote Park Assista moguće daljinsko upravljanje parkiranjem putem pametnog telefona bez da vozač mora biti za upravljačem. Sustav automatski otkriva parkirna mjesta i mjeri ih pomoću ultrazvučnih senzora i sustava kamera u vozilu. Ako ima dovoljno mjesta, vozač može započeti postupak parkiranja putem aplikacije Porsche Connect, a zatim izaći iz vozila. Vozač neprestano prati proces parkiranja pritiskom i držanjem tipke na sučelju aplikacije pametnog telefona. Funkcija Remote Park Assist neovisno preuzima upravljanje i kontrolu kretanja vozila prema naprijed i unatrag. Ako se gumb otpusti, Taycan odmah zaustavlja manevar parkiranja.

Android Auto: sada je integriran u infotainment sustav

Šesta generacija Porscheovog komunikacijskog upravljanja (PCM) ugrađena je u Taycan od njegovog uvođenja. Potpuno električni sportski automobil oduvijek je bio pionir povezivanja, počevši od besprijekorne integracije Apple Music i Apple Podcasts. Android Auto sada je također integriran u PCM, zajedno s Apple CarPlay podrškom za iPhone. To znači da su sada podržani i pametni telefoni s operacijskim sustavom Google Android. Odabranim funkcijama telefona i aplikacijama za pametne telefone koje nemaju negativan utjecaj na sigurnost vožnje sada se može upravljati putem PCM 6.0 ili glasovnih naredbi Google asistenta

Porsche iznosi kako glasovni asistent Voice Pilot sada još bolje razumije upute na svakodnevnom jeziku. Satelitski navigacijski sustav brže izračunava, prvenstveno koristi internetsko pretraživanje interesnih točaka (POI) i također jasnije prikazuje svoje podatke. Raspored i operacijski sustav također su malo poboljšani: sada postoji pet opcija izbornika umjesto tri na lijevoj strani središnjeg zaslona, a ikone se mogu posložiti pojedinačno.

 

Piše: Dario Grbavac

Foto: Porsche official