Ekonomski stručnjak nam je objasnio: Što za Hrvatsku i Hrvate znači uvođenje eura?

Uživajte dok još možete u kunama jer će one nakon sljedeće godine otići u povijest. Objavljeno je nedavno da će Hrvatska uvesti euro 1. siječnja 2023. godine, što će imati velik utjecaj na našu ekonomiju, ali i društvo općenito.

Brojna se pitanja postavljaju otkad smo doznali da nećemo po džepu više vrtjeti tune i medvjede, već Nikolu Teslu, a neke smo odgovore dobili od ekonomskog stručnjaka dr. sc. Petra Vuškovića, predsjednika Centra za javne politike i ekonomske analize.

„Prije svega, rekao bih da će uvođenje eura donijeti mnoge pozitivne stvari za našu državu. Euro je stabilnija valuta od kune i zato je za nas bolje da se on uvede. Također, rezultat uvođenja eura bit će i jeftiniji krediti za naše građane te povećan broj stranih investicija. Stranci su još uvijek malo skeptični i imaju određenu distancu prema našoj zemlji, a sad ćemo mi odjedanput imati iste standarde, ali i monitoring“, rekao nam je Vušković u uvodu razgovora pa dodao:

„Tu dolazimo i do jedne stvari koja nam, potencijalno, ne ide u prilog. Hrvatska narodna banka više neće imati kontrolu nad valutom jer će tad, kad se i kod nas uvede euro, biti glavna Europska središnja banka koja će vršiti monitoring. HNB, dakle, više neće moći utjecati na monetarnu politiku, neće moći manipulirati tečajem kuna, ali proteklih godina nisu to baš ni radili, tako da građani zapravo taj gubitak monetarnog suvereniteta neće ni osjetiti.“

Psihološki utjecaj

Mnogi se u Hrvatskoj boje da će uvođenje eura donijeti određena poskupljenja namirnica, no oko toga ne treba dizati paniku. Kako nam objašnjava naš sugovornik, obično se u zemljama koje uvode euro cijene podignu tek neznatno, za 0,23 posto. Kad uzmemo u obzir da je godišnja inflacija 1 posto, vidimo da to zaista nije zamjetno.

Još jedna teza u javnosti je da bi se plaće u Hrvatskoj mogle povećati uvođenjem eura. Mogle bi, ali ne direktno zbog promjene valute.

„Porast plaća direktno je povezan s produktivnosti djelatnika i odlukom poslodavaca i menadžera da rasporede resurse. Zemlje koje su uvele euro, ipak, brzo su podigle svoje prosječne plaće. Rezultat je to ovih faktora koje smo već naveli. S olakšanim investiranjem, povećanjem trgovine i općenito potencijala zemlje stižu i veće plaće, tako da bi uvođenje eura trebalo imati sekundaran utjecaj na plaće“, objašnjava nam Vušković.

No, postoji i druga strana medalje.

„Uvođenje eura i općenito preračunavanje sadašnjih kunskih iznosa, pogotovo plaća, u eure moglo bi imati psihološki utjecaj na nas. Na primjer, netko ima plaću od 7500 kuna i sad će dobiti 1000 eura. Koliko god se mi trudili, ta brojka sad izgleda manje i trebat će nam neko vrijeme da se naviknemo na nove vrijednosti. Također, Hrvati imaju kulturu ostavljanja sitniša u restoranima, u trgovinama itd. Morat ćemo malo razmišljati o tome koliko ostavljamo jer će i kovanice biti puno vrjednije nego što su sad.

Zanimljivo je da više nećemo imati mjenjačnice. Mjenjačnice će potpuno nestati, što znači da će godišnje 2-3 milijarde kuna, koje su dosad banke pobirale kao provizije u mijenjanju valuta, ostati na tržištu. Mjenjačnice su postale dobar izvor zarade i u našem turizmu zbog male rupe u zakonu koja se dosad koristila. Mjenjačnice bi, tako, u pojedinim turističkim mjestima, toliko sebi u prilog postavljale tečajeve da bi to sve skupa sličilo na prijevaru“, kaže Vušković.

Euro valuta novčanice

Hrvati već žive u eurima

Za Hrvatsku već dugo nema važnije gospodarske grane od turizma. Kakve će benefite uvođenje eura donijeti za naš turizam?

„Općenito, uvođenje eura jedino može imati pozitivan utjecaj na naš turizam. Tri četvrtine ukupnog broja turista koji dolaze u Hrvatskoj su iz eurozone. Da se vratim na mjenjačnice, oni moraju prije svog dolaska u Hrvatsku promijeniti svoj novac i tu su na startu u gubitku. Čini mi se kao da je to neka vrsta poreza koji još i prije odmora moraju platiti kako bi došli u Hrvatsku. Naša zemlja mogla bi zbog toga dobiti na reputaciji, ipak nitko ne voli ispričati doma kako ga je u Hrvatskoj opelješilo. Euro će definitivno poboljšati naš imidž, a turisti će lakše moći i usporediti cijene u svojoj zemlji i u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama eurozone koje su posjetili.“

Kod nas euro živi već dugo, a ovaj korak uvođenja nove valute samo će nam olakšati stvari.

Hrvatska je već danas visoko euroizirana zemlja. Kod nas ljudi razmišljaju i trguju u eurima. Evo, pogledajte samo cijene stanova, automobila i najmova. No dođe tu i do žestokih prepirki jer ipak svoje plaće dobivamo u kunama. Kad se određuju cijene stanova, ne mogu se stranke dogovoriti odnosi li se to na kupovni ili prodajni tečaj eura i tu nastaju problemi. Uvođenje eura riješit će taj, ali i mnoge druge probleme“, zaključuje Vušković.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr i privatna zbirka