Francuska ili ruska salata?

Putin se jako ljuti što njegovu salatu olako prepuštamo Francuzima.

Francuska salata nema puno veze s Francuskom osim u jezičnom smislu i to samo na području Balkana. Nije osmišljena u Francuskoj, čak ni blizu Francuske. O misterioznosti njenog nastanka govori i činjenica da je Francuzi nazivaju ruskom salatom.

Prema podacima sa stranice s receptima zvijezda.hr, francuska salata zapravo je nastala u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskih korijena.

Da nije bilo naučnika s kleptomanskim sklonostima, možda danas ruska salata, kako ju pravilno treba nazivati, ne bi bila toliko popularna diljem svijeta.

Naime, kako je Olivier krio recepturu, njegov pomoćnik Ivan Ivanov (tipično rusko ime) uspio je nekako složiti salatu koju je kasnije samostalno pripremao u nekom drugom restoranu.

Recept je navodno pri put bio objavljen u ruskom časopisu Наша пища (Naša hrana) 31. ožujka 1894. godine. Sve dok je Hermitage radio i dok Olivierova obitelj nije napustila Rusiju početkom 20. stoljeća, salata nije nosila današnje ime ‐ Olivierova salata ili Салат Оливье na ruskom, Olivier’s salad na engleskom, odnosno ruska salata ili salade russe na francuskom.

Dakle, sve navedeno govori u prilog tome da je ipak riječ o ruskoj salati. No, kako nismo puristi (niti jedne vrste) zapravo ćemo ju i dalje zvati francuska, jer je to na našim prostorima uvriježena riječ za tu salatu, bez obzira na to što mislimo da su joj ljudi dali taj naziv da bi zvučala više zapadnjački. Nadamo se da se Olivier zbog toga ne okreće u grobu.

Šalu na stranu, ova se salata jede diljem svijeta: od Rusije pa sve do Latinske Amerike. Posebno je uobičajeno da se konzumira za vrijeme blagdana, u kojoj god varijaciji recepta dolazila.

S vremenom se izvorna receptura mijenjala i dorađivala. Ono što je sigurno jest da je Olivierova inačica sadržavala: teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, jastoga, kapare, krastavce, tvrdo kuhana jaja i zrna soje. Značajno drugačije od današnje…

Evo jedne od mnogih varijacija na temu:

Sastojci za salatu:

1,5 kilograma krumpira, oko 4-5 srednjih

3 velike mrkve

4 velika jaja

3 velika kisela krastavca ili po ukusu (koristite prirodno fermentirane slane/kisele krastavce)

1 šalica odmrznutog graška (možete ga zamijeniti svježim kuhanim graškom ili čak konzerviranim)

Za dresing:

1 šalica visokokvalitetne majoneze

2 žlice maslinovog ulja

sok od 1 limuna ili po ukusu

1 žlica tekućine za kisele krastavce (nije obavezno)

¾ žlice soli ili po ukusu

2 žlice nasjeckanog svježeg kopra (nije obavezno)

Priprema – savjeti za totalne amatere:

Krumpir i mrkvu dobro operite. Stavite ih u lonac i napunite taj isti lonac vodom. Zakuhajte vodu i kuhajte krumpir i mrkvu do trenutka kad se daju lako probušiti nožem. 

Mrkva će se brže kuhati, treba joj oko 15-20 minuta. Nakon što omekša, mrkvu izvadite iz lonca i pustite da krumpir završi kuhanje, još oko 15-20 minuta ili ukupno 30-35 minuta. 

Pazite da se krumpir i mrkva ne prekuhaju, ne želite da završe kao kaša. Jednom skuhano stavite na stranu da se ohladi. Ovaj se korak može napraviti do 2 dana unaprijed.

Dok se krumpir i mrkva kuhaju, jaja skuhajte i pustite da se ohlade. 

Nakon što se krumpir i jaja ohlade, pažljivo uklonite kore. Možete ukloniti ili zadržati koru na mrkvi, ovisno o vašim željama.

Izrežite na kockice iste veličine sve krumpire, mrkvu i jaja. 

PRO TIP: Kisele krastavce nasjeckajte na kockice nešto manje od ostalih sastojaka, jer imaju jači okus.

Dodajte kockice krumpira, mrkve i jaja u veliku posudu. Dodajte kisele krastavce i odmrznuti grašak u posudu.

U zasebnoj maloj zdjeli pomiješajte sve sastojke za dresing i umutite. Ne zaboravite probati kakvog je okusa i prilagodite sve u skladu s tim što želite.

Dodajte preljev u smjesu od krumpira i pažljivo miješajte dok se sve ne obloži. 

Ako želite kremastiju salatu, logično, dodajte još majoneze. Po želji možete koristiti i vrhnje ili jogurt.

Ostavite da se salata ohladi barem jedan sat prije posluživanja, tako da se svi okusi mogu sljubiti. 

Ova salata može se pripremiti i dan ranije, a dobro se može čuvati i 2 dana. 

Ovakva salata izvrsno pristaje uz hladnu Coca Colu i mamurluk, čega u Rusiji sigurno ne nedostaje. Dobar tek!

Izvor: zvijezda.hr, ljudska logika

Foto: Pexels