Prenosimo zanimljiv članak sa bloga Fitness učilišta o trendovima u fitnessu za 2022.

Informacije o popularnim trendovima mogu pomoći članovima fitnes industrije u odabiru smjerova poslovanja kako bi ostvarili veće zadovoljstvo klijenata i ekonomski rast. Prema tome, već tradicionalno, 16. godinu zaredom, ACSM (American College of Sports Medicine, jedna od krovnih svjetskih organizacija u području fitnesa) je u prethodnoj godini organizirala anketu kako bi od fitnes trenera saznala mišljenje o top trendovima u fitnesu za iduću godinu.

Tako je cilj bio identificirati top 20 fitnes trendova, a uključeni su bili: Brazil, Kina, Europa, Meksiko, Španjolska i SAD.

Ankete su se provodile u online obliku (putem email-a ili društvenih mreža), a odgovori su prikupljeni koristeći Likertovu ljestvicu (10 – najpopularniji trend, 1 – najmanje popularan trend). Svaka regija je imala bazu od 43 trenda, a postojala je mogućnost da se određeni trendovi dodaju ili izbace u odnosu na primjerenost u pojedinoj regiji.

Rezultati

Ukupno gledajući, najpopularnijih 8 trendova su:

1. Vježbanje za gubitak kilograma – 20.5%
2. Osobni trening – 18.4%
3. Funkcionalni fitnes – 15.1%
4. Trening s vlastitim tijelom – 10.8%
5. Aktivnosti na otvorenom – 9.2%
6. Trening kod kuće – 9.2%
7. Nosiva tehnologija – 8.6%
8. Trening jakosti sa slobodnim utezima – 8.1%.

Europa

Kada se gleda zasebno područje Europe, prikupljen je 1571 odgovor iz 42 zemlje (58% muškaraca, 42% žena). Top trendovi su:

1. Trening kod kuće
2. Zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje
3. Osobni trening
4. Nosiva tehnologija
5. Trening s vlastitim tijelom
6. HIIT
7. On-line sadržaj uživo i on-line sadržaj na zahtjev
8. Vježbanje za gubitak kilograma
9. Aktivnosti na otvorenom
10. Funkcionalni fitnes

Ključne poruke

 • Pandemija je utjecala na cijeli svijet.
  U brojnim zemljama prisutni su programi koji su usmjereni na postepeni povratak aktivnostima nakon COVID-19 te navedeni tip treninga, u kombinaciji s: nosivom tehnologijom, aktivnostima u kojima je prisutan manji broj sudionika i aktivnostima na otvorenom – predstavlja zaokret u fitnes industriji.
 • Tehnologija ima sve veću ulogu.
  Nosiva tehnologija omogućava konzumentima lakše postizanje fitnes i wellness ciljeva te bi fitnes djelatnici trebali razmisliti kako navedeno uključiti u poslovanje.
 • Važnost vježbanja u kontroliranju tjelesne mase.
  Navedeni trend se u brojnim zemljama vraća kao top trend i diljem svijeta se naglašava uloga vježbanja za smanjenje prekomjerne tjelesne mase/pretilosti.
 • Kombinacije trendova postaju popularne.
  Trendovi koji u sinergističkom odnosu naglašavaju određenu temu (npr. nosiva tehnologija u paru s treningom kod kuće ili aktivnosti na otvorenom u kombinaciji s treningom s vlastitim tijelom) te se savjetuje da se prouče trendovi za pojedinu regiju kako bi se mogle ispuniti želje klijenata.

Foto: Photo by Pavel Danilyuk from Pexels

Izvor: Fitness učilište