Iva i Mihovil vratili su se u Slavoniju i proizveli gin koji je dobio prestižnu nagradu u Londonu. Ovo je njihova priča

Sjetite se bilo kojeg hrvatskog proizvoda čiji bi se proizvođači mogli pohvaliti svjetskom kvalitetom. Teško, nije li? Ako vas ikad takvo pitanje zapadne na nekom pub-kvizu, na praznu crtu odnedavno možete slobodno napisati – Castrum Gin. Proizvod je to iz srca Slavonije iza kojeg stoji pomalo nevjerojatna priča.

Castrum Gin bio je tek ideja dok su njegovi tvorci, bračni bar Iva i Mihovil Pranjić radili od doma na 16. katu zgrade u zagrebačkom Sopotu. Realizacija ideje je stigla prije godinu i pol kad su se odlučili na, u hrvatskim uvjetima vrlo riskantan potez, povratak u Slavoniju i investiranje u vlastiti biznis. U zemlji koja je poznata po vinima i rakiji odlučili su proizvoditi gin i u njega kapnuti malo tradicije pomiješane s prepoznatljivim slavonskim začinima.

Uspjeli su proizvesti alkoholno piće svjetske kvalitete. I ne kažemo to mi, već puno jači “igrači” od nas. Suci na London Spirits Competitionu, prestižnom natjecanju o kojem je ove godine pisao i Forbes, naslijepo su probavali ginove. Castrum je osvojio zlatnu medalju za London dry gin, a srebrnu za Barrel aged gin. Neloše.

Da razjasnimo odmah na početku. Vas dvoje ste odlučiti osnovati krajem 2020. godine malu destileriju za proizvodnju gina podno Papuka, usred Slavonije. A već nakon godinu i pol dobili ste zlatnu i srebrnu medalju na London Spirits Competitionu svjetski poznatom natjecanju žestokih alkoholnih pića? Što vam je prolazilo kroz glavu dok ste primali to priznanje? Kakav je osjećaj dobiti svjetsko priznanje da je nešto što radite izuzetno kvalitetno?

Kad se ovako sumira, moramo priznati da i nama izgleda nevjerojatno, ali zapravo se puno toga krije iza same ideje. Naš prvi proizvod, London dry gin, na tržište je izašao u svibnju prošle godine. Ipak, cijela ideja oko osnivanja vlastitog posla nije došla u sekundi pa smo, eto tek tako, otvorili firmu. Puno je tu bilo razgovora, istraživanja, razrađivanja strategije, edukacije, obilaska drugih destilerija, a na kraju i pitanja poput: „Hoćemo li mi to moći?“. Tad smo još oboje imali super poslove u Zagrebu i živjeli smo u jednom od nebodera na Sopotu. Život na 16. katu nam se u nijednom trenutku nije činila kao dugoročna opcija za život, iako smo bili na tik to toga da kupimo stan ili manju kuću u blizini Zagreba i tu pustimo korijenje. Na kraju smo taj novac uložili u osnivanje destilerije. Želja da svako jutro gledamo u zelena prostranstva Papuka ipak je nadvladala tadašnji osjećaj nakon pogleda na zgradu prekoputa od 18 katova.

Suci na London Spirits Competitionu, prestižnom natjecanju o kojem je ove godine pisao i Forbes, naslijepo su probavali ginove. Castrum je osvojio zlatnu medalju za London dry gin, a srebrnu za Barrel aged gin. Neloše.

U Hrvatskoj se najviše piju vina i piva, dok je rakija jedno od tradicionalnih i najzastupljenijih žestokih pića. Kako ste se na takvom tržištu odlučili baš za proizvodnju gina?

Gin je piće koje prvenstveno nas dvoje obožavamo i u zadnjih par godina smo isprobali zaista jaaako puno craft ginova. Živimo na području zaista vinorodnog područja, koje je iznjedrilo vrhunska i nagrađivana vina prepoznata u cijelom svijetu. Kumovi i najbolji prijatelji su nam vinari, Mihini roditelji imaju OPG i bave se vinogradarstvom duže od 30 godina. Okruženi smo vinarima, a i odličnim proizvođačima rakije. I nama je u planu u budućnosti raditi dvije vrste rakije, no gin kao naš prvi proizvod je bio prvotna ideja budući da je trenutno zaista aktualno piće, a kada smo vidjeli da su nam svi sastojci lako dobavljivi te da ga možemo začiniti posebnostima koji će svakoga podsjetiti na Slavoniju, to je bilo – to! Prirodna izvorska voda s Papuka, plod i cvijet bazge, list crnog duda i list vinove loze su vrlo brzo oduševili nepca svih ljubitelja gina, a posljednja potvrda kvalitete stigla je upravo iz Londona, s London Spirits Competitiona. Naš London dry gin osvojio je zlatnu medalju i najbolje je ocijenjeno žestoko alkoholno piće koje je pristiglo iz Hrvatske, dok je Barrel aged gin osvojio srebrnu medalju s visokih 88 bodova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Castrum (@castrum_gin)

 Destilerija se nalazi u mjestu Kaptol, koji je poznat po srednjovjekovnoj tvrđavi. Sam naziv vašeg proizvoda je Castrum, što je latinska riječ za dvorac. Po tome se čini da ne želite samo proizvesti alkoholno piće, već ga i uklopiti u priču. Kakvu priču priča vaš gin?

Tako je, oblik srednjovjekovne utvrde koja se nalazi u Kaptolu naziva se upravo „castrum“, tako smo i došli na ideju da se gin zove „Castrum“. Osim imenom, oblik etikete predstavlja upravo stilizirani šesterokutni tlocrtni oblik utvrde sa svoje četiri pripadajuće kule. Otpočetka smo htjeli da cijeli brending bude snažno povezan s mikrolokacijom. Osim srednjovjekovnom utvrdom, itekako se volimo pohvaliti da iznad Kaptola postoji arheološki lokalitet Kaptol – Čemernica na kojemu su iskopani faleri, ukrasi s konjskih uzda halštatskih ratnika, koje smo iskoristili kao glavni motiv naše priče. Brončani motiv koji se nalazi na našoj boci nekoga podsjeća na zupčanike, nekoga na čipku pa bude super kad svojim posjetiteljima ispričamo kako se radi o nečem sasvim trećem. Bogata halštatska kultura dala nam je inspiraciju i za nazive naših poklon paketa – Kernos, Askos i Mahajra. Kernos i askos su ritualne posude iz kojih su pili halštatski ratnici, a Mahajra je zakrivljeni mač koji je služio za borbe.

Kad ste se odlučili na proizvodnju ovog brenda, jeste li imali ideju za koga želite da pije vaš gin? Je li to piće koje bi naručio James Bond dok igra poker, kojeg bi pomiješala s tonikom sponzoruša dok pokušava zbariti nogometaša na cajkama, aperitiv prije blagdanskog ručka ili nešto četvrto?

Prije nego smo krenuli sa svim, napravili smo poslovni plan i marketinšku strategiju, gdje smo definirali svoju target skupinu. Od svih navedenih, u njoj bi se našao James Bond koji pije Barrel aged gin u finoj čaši iz koje se nazire i kockica leda, a na pepeljaru je naslonjena fina cigara.  Za London dry smo bili sigurni da će pristizati narudžbe žena, i to smo imali nekakvu percepciju kakvih su karakteristika. Već prvi mjesec su nam kupci pobili definirani target. Ekipa koja kupuje naše ginove je šarolika, no svima je zajedničko to što cijene craft priču, vole proizvod koji ima priču te uživaju u kvalitetnim žestokim alkoholnim pićima. Kupuju se kao pokloni supružnicima, roditeljima, prijateljima, kumovima na vjenčanjima, ali i kao pokloni sebi samima  – takvi su nam posebno dragi.

Zapravo bi u vašem poslu mnogi u Hrvatskoj mogli pronaći inspiraciju. U situaciji kad se sve više mladih iseljava u inozemstvo u i veće gradove. Vi ste se zapravo vratili u manju sredinu i pokrenuli biznis za koji vam nitko nije garantirao da će uspjeti. Što biste poručili budućim hrvatskim poduzetnicima koji imaju dobre poslovne ideje negdje u ladicama ili u primislima?

Neka se usude probati! Puno je tu izgubljenih živaca, neprospavanih noći, radno vrijeme praktički ne postoji, ali vidjeti reakciju ljudi na nešto što ti proizvodiš je neprocjenjiv osjećaj. Mi smo možda čak malo išli na glavu – mislimo da smo si to mogli priuštiti  jer nemamo djece niti velikih privatnih izdataka za druge stvari tako da smo si nekako postavili u glavu da ćemo pokušati i svaki korak pri realizaciji smo gledali kao lekciju za dalje. Da smo u nekom koraku pogriješili ili da smo nešto previdjeli, možda ne bismo bili tu gdje jesmo, ali bismo i to zasigurno uzeli kao veliku pouku i nastavili dalje. Mislimo da je generalni problem kod nas što se na pokušaje koji nisu uspjeli od prve gleda kao neuspjeh, a ne kao lekciju i potencija da jedan od idućih pothvata uspije. Mindset je čudo – ako bi svi odmah na početku razmišljalo o negativnim, odnosno rizičnim stranama poduzetništva, nitko se nikada ne bi odvažio na taj korak.

Kakva je budućnost Castrum gina? Nakon što ste dobili međunarodno priznanje, kakvi su vam planovi?

Zapravo još uvijek nismo svjesni tog uspjeha, možda ćemo biti kad nam stignu stickeri pa ih budemo lijepili na boce (smijeh). Nagradama nam se dodatno otvorilo tržište tako da polako, ali sigurno povećavamo zalihe. U planu nam je izgradnja veće destilerije, modernizacija proizvodnog procesa te svakako proizvodnja još nekoliko destilata – craft pelinkovca, rakije, a voljeli bismo da kruna destilerije bude jedan dobar viski. Puno je planova, ali korak po korak. Treba uživati u svakom od njih. Čin, čin!

Više o Castrum ginu možete doznati na službenoj stranici, gdje si također možete naručiti bocu ili dvije, može se slobodno reći, najkvalitetnijeg gina u Hrvatskoj i šire.

Razgovarao: Marin Karadžija

Foto: Castrum Gin Official/Privatna arhiva