Wi-Fi 7 je sljedeći korak u evolucija kućnog interneta. Čelnici Qualcomma najavili su očekivanja da ćemo već sljedeće godine moći vidjeti cijele kućne mreže na Wi-Fi 7 pogon.

Uz Wi-Fi 7, Qualcomm predviđa bežične brzine do 33 Gbps. A u usporedbi s Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E, sljedeća evolucija Wi-Fi-ja donijet će znatno šire kanale koji će pomoći u povezivanju više uređaja, smanjenju latencije i donijeti još veće brzine.

To znači da je Wi-Fi 7 više od tri puta brži od Wi-Fi 6E, a novi standard ima dvostruko veći bandwidth za više prometa.

Kako bi Wi-Fi 7 postao stvarnost, Qualcomm počinje isprobavati svoj novi Wi-Fi 7 čipset  s pravim korisnicima. Čelnici tvrtke izjavili su da će referentni dizajn vjerojatno stići kasnije ove godine, a komercijalna dostupnost vjerojatno 2023. ako se budu slijedili prethodni rokovi za velike revizije standarda Wi-Fi.

“Qualcomm Technologies omogućio je eru Wi-Fi od 10 Gbps s našim prvim isporukama za korisnike obitelji Wi-Fi 7 Networking Pro Series”, rekao je Nick Kucharewski, viši potpredsjednik i generalni direktor, Bežične infrastrukture i umrežavanja u Qualcomm Technologies, Inc.

Uz Qualcomm, konkurentski Mediatek je ranije ove godine predstavio Wi-Fi 7 kao dio CES marketinške akcije.

U usporedbi s prethodnim generacijama Wi-Fi-ja, Wi-Fi 7 je predviđen za istovremene operacije s više konekcija i dolazi s konfiguracijama do četiri pojasa. Qualcommov čipset Networking Pro serije radi na spektru od 2,4GHz, 5GHz i 6GHz, a s vrlo širokim kanalom od 320MHz, rezultat je da možete vidjeti do dvostruko veće propusnosti u usporedbi s Wi-Fi 6.

Do 500 korisnika može se spojiti na Wi-Fi 7 po jednom kanalu. Wi-Fi 7 također će moći agregirati veze između više različitih pojaseva kako bi pomogao ostvariti još brže veze, s vršnom agregatnom brzinom do 33 Gbps i vezama od točke do točke većom od 10 Gbps.

“Proizvodi mogu podržati brzi bežični backhaul niske latencije za kućni mesh Wi-Fi i poslovnu infrastrukturu s pouzdanim performansama čak i u prisutnosti susjednih smetnji”, rekla je tvrtka, napominjući da će Wi-Fi 7 moći pokretati čak i manja latencija. Ove prednosti će svakako biti cijenjene u novim aplikacijama kao što su video konferencije visoke razlučivosti, sesije proširene i virtualne stvarnosti te igranje igara visokih performansi.

Izvor: https://www.digitaltrends.com/computing/wi-fi-7-brings-33-gbps-speeds-in-2023/