Reuters je objavio da će se Volkswagenove premium marke automobila Audi i Porsche pridružiti Formuli 1 nakon što su uvjerili njemačku automobilsku grupu da će taj potez donijeti više novca nego što će biti uloženo, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor VW-a Herbert Diess.

Rasprave upravnog odbora o planovima dvaju brendova stvorile su neke podjele, rekao je Diess na događaju u Wolfsburgu, gdje je sjedište njemačkog proizvođača automobila.

No, u konačnici, ti brandovi, koje su uz VW-ov posao u Kini najvažniji dobavljači prihoda grupe, tvrdile su da će uvući više novca za Wolfsburg uz obvezu Formule 1 nego bez nje, kaže Diess.

Nekoliko mjeseci se spekuliralo da oni pregovaraju o partnerstvu kako bi ušli u najvišu klasu međunarodnih moto utrka, kojom je većim dijelom posljednjeg desetljeća dominirao Volkswagenov njemački rival Mercedes.

Diess je u ponedjeljak rekao da su Porscheove pripreme za ulazak u Fomulu 1 bile malo konkretnije od Audijevih.

Audi je spreman ponuditi oko 500 milijuna eura (556,3 milijuna dolara) za britanskog proizvođača luksuznih sportskih automobila McLaren kao sredstvo za ulazak, rekao je izvor Reutersu u ožujku, dok Porsche namjerava uspostaviti dugoročno partnerstvo s trkaćim timom Red Bull.

Novac je u igri

Osim ekonomskog argumenta brendova, očito je bio i uvjerljiv i visok oglašavački učinak Formule 1. Diess je rekao da će kao rezultat Porsche smanjiti ostale trkaće aktivnosti i više se koncentrirati na tu stazu.

Odluka dolazi dok se Volkswagen priprema za moguće uvrštavanje Porschea AG-a na popis u četvrtom tromjesečju ove godine, iako izvori kažu da će se ulazak u utrke Formule 1 vjerojatno dogoditi tek za nekoliko godina.

Foto: Josemaf1photos, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Izvor: REUTERS