Zašto boksači zarađuju puno više od UFC-ovih boraca?

Jon Jones iznenada se odrekao svog UFC pojasa i to mora organizaciji biti alarm za uzbunu.

„Bones je gotov. Od sada, kad me vidite na ulici, zovite me samo JJ. UFC-ovoj poluteškoj kategoriji: Veni, Vidi, Vici.“

Ovim se riječima po mnogima najbolji MMA borac u povijesti Jon Jones oglasio na svom Twitteru u ponedjeljak. Razlog je više nego očit. Bones nije mogao više trpjeti činjenicu da je – potplaćen. Možda zvuči glupo napisati da je potplaćen netko tko je za svoju posljednju borbu zaradio mlijun dolara, ali, kad se sagledaju činjenice i plaće UFC-ovih boraca usporede s plaćama vrhunskih boksača, e, onda imamo potpuno drugačiju priču.

Vratimo se šest mjeseci unatrag. Mjesto radnje je Diriyah u Saudijskoj Arabiji. Glavni likovi su tadašnji boksački prvak po svim verzijama osim WBC-ove Andy Ruiz Jr. i njegov izazivač Anthony Joshua. Britanac je u toj borbi uspio vratiti svoje pojaseve, a na njegov je račun sjelo 60 milijuna dolara. Ruiz je, nakon što je izgubio naslov prvaka i vjerojatno ga nikad više neće imati priliku vratiti, zaradio 12 milijuna dolara. Njih su dvojica, u eventu na kojem se borio i hrvatski boksač Filip Hrgović, uspjeli prodati milijun i pol PPV-ova.

Idemo još malo unatrag. Godinu i dva mjeseca prije spektakularne borbe u Saudijskoj Arabiji UFC je spremao svoj najveći spektakl u povijesti. Khabib Nurmagomedov i Conor McGregor vrijeđali su se javno uoči najiščekivanije MMA borbe u povijesti. Postalo je osobno i teško je reći da je sve to bilo samo da se „napumpa“ interes za njihovu borbu. Tu teoriju potvrđuje i neviđena makljaža njihovih timova po završetku meča. Što god da su napravili, uspjelo im je jer je ovaj meč prodao dva i pol milijuna PPV-ova, milijun više od Joshue i Ruiza.

Prema tim brojevima moglo bi se zaključiti da UFC polako, ali sigurno, prema popularnosti dostiže boks. McGregor i Khabib podigli su ljestvicu vrlo visoko, ali nisu mogli doći ni blizu po zaradi boksača. Conor je zaradio tri milijuna dolara za tu borbu, dok je Khabib zaradio dva. Dagestanac je zato u borbi protiv Distina Poiriera prošle godine zaradio šest milijuna dolara, što je bila najveća isplata za borbu u oktogonu.

 

https://www.instagram.com/p/B8YJsGPFd3I/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Ali Act i kako ga izbjeći 

 

No to su oni top borci. Stipu Miočića su, nakon što je Cormieru uzeo pojas, zvali najboljim UFC-ovim teškašem svim vremena. Za tu je borbu Stipe zaradio sve skupa 750 tisuća dolara, dok je Cormier uzeo pola milijuna dolara. Kad se usporede ove brojke i u obzir uzme trenutna popularnost UFC-a i boksa, nešto tu ne štima i lako je razumjeti Jona Jonesa koji se jednostavno više ne želi boriti za standardizirane svote.

„Štetim samom sebi svaki put kad izađem na borbu i primim udarac u glavu. Mislim da ovo sve više nije vrijedno te boli”, vraćamo se opet Jonesovoj izjavi nakon što je objavio da predaje svoj pojas prvaka.

U boksu je ovo pitanje već odavno riješeno. Donesen je Muhammad Ali Boxing Reform Act, takozvani Ali Act, zakon koji štiti prava boksača i omogućuje im veću samostalnost, donošenje odluka o borbama, nezavisno rangiranje, a, između ostalog, omogućuje im da sklope dogovore koji će im donijeti više novca.

Već se godinama Ali Act pokušava „progurati“ u svijet slobodne borbe, ali trenutno se čini nemogućim da će ga šef UFC-a Dana White ikad prihvatiti. Naime, UFC svoje borce drži na ugovorima i oni mogu zaraditi samo onoliko koliko organizacija odluči, što nije slučaj kod profesionalnih boksača. Tako se događa da većina novca nakon svih tih spektakularnih borbi ode promotorima, odnosno UFC-u. Razbjesnilo je to mnoge borce, a jedan od njih je legendarni Mark Hunt koji je s UFC-om išao na sud zbog malverzacija u njegovom meču s Brockom Lesnarom. 

„Stvari će se promijeniti kada se uvede Ali Act. Sve će se promijeniti. Borci će biti bolje plaćeni i samim time početi pravilno živjeti. Zašto se uopće trudimo doći do samoga vrha u svijetu borbe? Pa da nas konačno plate kako spada, a trenutno to nije slučaj. Borci su prevareni. Tužno je gledati kroz što sve borci prolaze i kako mladi borci misle da će zaraditi dobar novac. Ali kada imate prvake koji traže više love, onda znate da nešto nije u redu. Kada tip poput Stipe Miočića ili neki drugi prvaci traže više novca – pa on je prvak u toj promociji. Zašto traži više novca? Razmislite o tome. Svi ti šefovi i vlasnici kompanija poput Dane će vam reći: ‘Mi moramo učiniti to i to i sve će biti u redu.’ Ali na kraju dana on je odvratna osoba i lopov”, rekao je Hunt nakon što je izgubio svoju pravnu bitku protiv UFC-a.

Hunt je zapravo nagovijestio neizbježno. Jonesov potez vjerojatno je prvi od mnogih ako se stvari u UFC-u ne promijene. Hunt je najavio da će se i dalje na sudu boriti da bi omogućio borcima da dobiju svoja prava. Sad je dobio i jakog suborca. Po mnogima najjačeg u povijesti.

 

Piše: Marin Karadžija

Izvori: The Guardian, Business Insider, Fight Site, Forbes, MMA Nation, Express, World Boxing News

Foto: Pixabay