SUP daska – na što obratiti pozornost kod kupnje

Veslanje na dasci ili stand up paddle boarding (SUP) je najbrže rastući sport na svijetu i to s dobrim razlogom. Ne samo da je odličan za trening nego je i totalni užitak. Veslanje je općenito zabavno i omogućuje vam doživjeti prirodu i vodu na osobniji način.

Kod veslanja na SUP-u najviše vam rade trup i leđa, odnosno kako to fitness treneri vole reći core. U biti se ne vesla rukama, već leđima i trupom.

U trenutku kad se odlučite nabaviti SUP dasku suočit ćete s brojnim mogućnostima odabira daske.

U principu se trebate voditi onime za što je namjeravate koristiti. Većina ljudi koja prvi puta dolazi u kontakt sa SUP daskama biti će potpuno zadovoljna sa običnom univerzalnom daskom na napuhavanje.

Ako nemate pojma gdje bi počeli, probati ćemo vam dati par vodilja i usmjeriti vas da bi vam prva kupnja bila što lakša.

SUP daska – na što obratiti pozornost kod kupnje
SUP daska – na što obratiti pozornost kod kupnje

Kakvi tipovi SUP daski postoje

Tip daske je najviše određen time za što se koristi. Za sporije kretanje i početničku rekreaciju, te mirnije vode koriste se daske na napuhavanje, dok će one sposobnije i sportskije pojedince zadovoljiti samo tvrda daska od epoxija.  Uz materijal najbitnije odrednice su vrsta trupa, oblik, širina i duljina, te nosivost daske.

SUP daske na napuhavanje su fleksibilnije i predviđene su za manje težine i za mirnije vode, dok su epoxy daske (rigidne daske) daske dizajnirane da mogu nositi više tereta i predviđene su za nemirnije vode i u biti su puno bolje od dasaka za napuhavanje što se tiče performansi. Naravno, daske na napuhavanje se lakše prevoze i ako puno putujete takve daske će biti vaš prvi izbor.

Najčešće ćete naići na ove tipove SUP daski, i vjerojatno će to biti hibridni modeli koji se mogu koristiti na više načina.

  1. ALL AROUND – najčešća početnička daska, može se koristiti u uzburkanoj i mirnoj vodi. Šire su i stabilnije, ali i sporije (najčešće na napuhavanje).
  2. SURFERSKA – praktički samo veće daske za surfanje, prilagođene uvježbanoj ekipi (epoxy).
  3. TURING – stabilne daske s većom površinom za provođenja više vremena na vodi, i za duže staze (epoxy).
  4. TRKAĆA – za početnike ipak malo previše zahtjevna daska, dosta duža od ostalih za veće brzine (epoxy).
  5. RIBIČKA – puno stabilnija daska s površinom koja je više iznad vode i koja može nositi više tereta (epoxy).
  6. YOGA – ova je za mirne vode, može biti od epoxija ili na napuhavanje.
Primjer tipova SUP daski po presjeku
Primjer tipova SUP daski po presjeku

Primjer sportskije duže SUP daske na napuhavanje pogodne i za početnike.

Lanikai Cruiser 9.8 daska za veslanje na napuhavanje
Lanikai Cruiser 9.8 daska za veslanje na napuhavanje

Još jedan bitan aspekt na koji treba paziti


Bitan aspekt koji treba uzeti u obzir kod SUP daske je dizajn trupa daske, koji se također naziva “dno” daske. Trup određuje karakteristike ponašanja vaše daske u vodi. Dvije najčešće vrste trupova daske za veslanje su:

  • Ravno dno (Planing board, dolazi od riječi blanjanje). To ih čini vrlo stabilnim, a također idealnim za surfanje jer će kao što im ime govori brzo će se “planirati” kada postižu veće brzine prilikom surfanja.
  • Istiskujući trup – takva daska ima oštar nos koji istiskuje vodu na obje strane, što ga čini savršenim izborom za veslače koji žele pokriti velike udaljenosti. Oštriji nos omogućuje trupu da se probije kroz vodu lakše. Većina touring dasaka dizajnirana je ovako što veslaču omogućuje da s lakoćom prevali veće udaljenosti.

Koliko koštaju SUP daske?

Jeftinije koliko-toliko kvalitetne SUP daske možete nabaviti za cijenu od 2.500,00 do 3.500,00 kuna. Dok bolje daske mogu ići i do 10.000,00 kuna.

Za početnike su sasvim dobre daske na napuhavanje koje lako možete naručiti u nekom od webshopova koji ljeti znaju imati akcije i do 50%. VIDI OVDJE

Jedan od jeftinijih modela na koje smo naišli je Cruiser Downwind 9.8 daska za veslanje na napuhavanje

Jedan od jeftinijih modela na koje smo naišli je Cruiser Downwind 9.8 daska za veslanje na napuhavanje

Foto:  thelester from Pixabay,Wolfgang Eckert from Pixabay

PIše: Mancave.hr