Kako preživjeti ljetovanje i pritom se ne ponašati kao seljak

Ljeto je stiglo i vrijeme je za odlazak na more. Bar za one koji si mogu to priuštiti. Ta dva tjedna godišnjeg za ljude s kontinenta znače uživanje, najčešće upravo na jadranskoj obali. No ne zna svatko ljetovati, to ste se i sami mogli uvjeriti. Bar ne zna svatko ljetovati kako spada, ako ćemo biti precizniji. Srećom, postoji portal Mancave pa možete pročitati kratak vodič kroz ljetovanje pomoću kojeg ćete svoj odmor dovesti do savršenstva.

Gumene sandale

Svaka čast penzionerima koji ikako u svojim godinama posjećuju plaže, oni još nekako mogu proći s ovom iznenađujuće popularnom obućom. I djeca, ajde… Ali, ako ne spadate u tu kategoriju, izvolite svoja stopala izložiti vrućem pijesku i kamenju. Nije to stvar komfora, već ponosa.

Gumene sandale za more
Gumene sandale za more

Hvatanje ribe usred krcate plaže

Ova je aktivnost besmislena iz mnogo razloga. Krenimo od čiste biologije. Riba slabo grize usred dana, idealno je loviti rano ujutro ili predvečer, taman negdje oko zalaska sunca. Znači, baciti udicu i nadati se nekakvom ulovu na kupanju, znači usred bijelog dana, nije najbolja ideja. Čak može i završiti katastrofalno ako se netko tko nije riba zakači na tu udicu. Opasna je to i nelogična ljetna aktivnost.

Odlazak na plažu

Zbog sebe i svoje djece, ako ju imate, nemojte odlaziti na plažu po najvećem zvizdanu. Turisti najčešće u svojim glavama imaju nevjerojatnu i nelogičnu ideju da se najbolje kupati od nekih 10 ujutro do 18 sati. Povođenje cijelog dana na plaži, čak i ako negdje ima hlada, može završiti ozbiljnim opeklinama od sunca.

Izgorio od sunca
Izgorio ko šibica

Drugi savjet tiče se rekvizita koje nosite na plažu. Nemojte pretjerivati s raznim napuhancima, barčicama, luftićima, loptama, sakovima, perajama, maskama, rukavićima… jer neće vam to sve trebati. Kako biste se poštedjeli muke, odredite neki minimum “opreme” koju ćete koristiti taj dan na plaži.

Kako preživjeti ljetovanje i pritom se ne ponašati kao seljak
Kako preživjeti ljetovanje i pritom se ne ponašati kao seljak

Pokušaj sprijateljivanja s lokalnim stanovništvom

Misliš da ćeš na šanku počastiti lokalce s par pića i da ćete postati prijatelji? Ne ide to baš tako. Iako u gradovima na moru ljudi žive od turizma, duboko u sebi zapravo preziru strance i jako teško im postaju prijatelji. Pokušati se na silu sprijateljiti s lokalcima kako bi se osjećao više kao da si doma možda i nije najbolja ideja. Još ako pritom pokušaš oponašati njihov govor. Uf, ništa od toga.

Pokušaj svađe s lokalnim stanovništvom

Koliko god da je teško postati dobar s domorocima, toliko je lako naći se u frci. Ne započinji prepirke, još manje tučnjave s njima jer zaboravit će sve međusobne razlike i u tom se trenutku udružiti protiv zajedničkog neprijatelja. Viđeno je to mnogo puta, a razlog je nerijetko bila ženska osoba koju je netko pogledao intenzitetom koji se nekom drugom nije svidio.

Voda – more – more – voda

Svako more je voda, a svaka voda nije more. Iz nekog razloga ljude s mora jako živcira kad netko za more kaže da je voda. Tehnički je u pravu, ali to je za domoroce dokaz intelektualne superiornosti, nadnaravnog poznavanja svijeta na razini na kojoj turisti to nikad neće moći. Ako ponekad zamijenite vodu za more, potrudit će se sugerirati vam u čemu ste pogriješili, možda čak i dati obrazloženje.

Skupoća

Zna se da ljetovanje na Jadranu nije za svakoga, pogotovo zbog cijena koje iz godine u godinu rastu. Ako se žalite na cijene, to znači da se niste dobro pripremili. Većina cijena usluga, smještaja, hrane, ulaznica, prijevoza i ostalih ljetnih radosti dostupna je na internetu.

Sendvič od paštete
Sendvič od paštete

Na kraju krajeva, kavu ne morate piti u kafićima, ne morate svaki dan jesti u restoranu i onda se, po povratku, žaliti kako je sve bilo skupo. Mnogi ne shvaćaju da nije sramota ni blamaža sjesti, pogledati što ugostiteljski objekt nudi, a onda odlučiti hoćete li ostati u njemu ili se dignuti i otići potražiti neki bolji.

Klape

Na moru ćete gotovo sigurno negdje naletjeti na klapske pjevače i dosta je bitno da se prema njima ne ponašate kao prema nekom prosječnom bendu. Običaj je da se ne pjeva zajedno s klapom i da se od njih ne naručuju pjesme kao u nekoj birtiji. Ipak je riječ o tradicionalnom umjetničkom izričaju koji može, u pravom ambijentu, zvučati fantastično. Nemojte biti taj koji će ambijent pokvariti.

Piše:MK

Foto: Flickr