Pivovara Mlinarica izbacila tri nova tamna craft piva fascinantnih karaktera!

Među prvima smo probali nove heavy hittere naših ambicioznih pivara sa sjevera Zagreba.

Na sjevernom dijelu Zagreba, nedaleko od okretišta tramvaja Mihaljevac, nalazi se etablirana pivnica i pivovara Mlinarica. Zagrepčani dobro znaju da je pivnička klopa i domaća ležerna atmosfera ovdje konstanta pa su slobodna parkirna mjesta u Jandrićevoj ulici obično rijetka, čak i radnim danom u vrijeme gableca. Mlinaricu od konkurencije razdvaja proizvodnja vlastitog piva. Ozbiljno pivarstvo je njihov zaštitni znak od samih početaka, a u zadnje vrijeme proizvode i poveći broj flaširanih craft piva. 

Tvrdoglavi dečki s Ksavera odlučili su, unatoč sadašnjoj situaciji, izbaciti čak tri nova piva: rijetki eisbock njemačkog podrijetla i dva imperial stouta – najomiljenija među američkim crafterima. U trenutku pisanja ove recenzije na stranici RateBeer nema ocjena Mlinaričinih novih stoutova koje bi nam mogle pokvariti očekivanja i uništiti prvi dojam pa smo rasterećeni među prvima kušali i za vas recenzirali ove alkoholne bombe nabijene okusom i karakterom.

 

1. Mlinarica Aj(s) Bo(c)k

Jako tamno lager pivo (nefiltrirano i nepasterizirano)

Alk. 11,4% vol.

U poduhvat stvaranja eisbocka baca se samo malen broj hrabrih jer je proces kompliciran i zahtjevan. Naime, u Mlinarici su najprije napravili svoju Bokericu, a zatim su je zaledili na -15°C i na toj temperaturi ostavili nekoliko dana. Ovaj postupak omogućava da se voda u pivu zaledi, a tada se van izvlači čista pivska esencija postupkom trostruke hladne destilacije. Uistinu fascinantno!

Boja i pjena: tamnosmeđa koja na svjetlu prelazi u bordo; prst srednje-guste pjene i gušće strukture od običnih lagera

Aroma: ugodna, sušeno voće, slatkasta, biskvit

Okus: dobar omjer gorkosti, hmeljavo-slatkast, bogat, slad nije predominantan; pitko, umjereno karbonizirano, punog tijela, gusto

Aftertaste: dug, gorkast, hmelj, alkohol tek dolazi kroz aftertaste

Ukupni dojam: Neobično snažno pivo kompleksnog okusa, koje nas je iznenadilo svojom pitkošću. Prava varalica! Nakon dva 0,33 piva (koja vrlo lako kliznu niz grlo) bit ćete u najmanju ruku veseli i raspjevani. 

Odgovara uz meso, divljač i pečenja svake vrste. Probajte ga sa zrelom goudom ili camembertom, a možete k tome dodati i sušeno voće.

2. Mlinarica Imperial Stout

Jako tamno ale pivo (nefiltrirano i nepasterizirano)

Alk. 8,2% vol.

Karakterno pivo ruskog kraljevskog podrijetla koje stajanjem postaje složenije i bolje. U Mlinarici su ga kuhali u veljači 2019. pa je imalo dovoljno vremena da se pravilno formira. Ovo nije pivski mainstream!

Boja i pjena: neprozirna crna; solidan prst i pol pjene koja ne ostaje dugo; tekstura piva je srednje-gusta

Aroma: suha šljiva, tamna čokolada, orah i slad

Okus: arabica kava, umjerena karamela koju postupno ojačava toplina alkohola iz pozadine; punog tijela, ali prisutnost zobenih pahuljica u sastavu daje mu svilenkasto-kremastu teksturu

Aftertaste: gorkasto-slatkast, dug, karakteran, malo alkohola

Ukupni dojam: Iako među aleovima prema postotku alkohola ne bi ušlo u sam vrh, ovo pivo je unatoč tome jako i neće vam trebati puno da vas omami. Pivo je snažno, teško i punog tijela. Namijenjeno je za guštanje, pije se polako, a usta su puna okusa. Dečki su zauzdali osjećaj alkoholnosti ovog piva i dovoljno ga balansirali da ne ubije bogatstvo aromatičnosti i svilenkastosti.

Ako ćete ga uparivati s hranom, svakako preporučamo crveno meso, roštilj, roštiljske kobase ili gulaš.  Za one sklone eksperimentiranju, probajte ga popiti uz pokoju kockicu tamne gorke čokolade s visokim postotkom kakaovca.

3. Mlinarica Imperial Stout Aged in Bourbon Barrels

Jako tamno ale pivo (nefiltrirano i nepasterizirano)

Alk. 10% vol.

Pivari iz Mlinarice navode kako je ovo pivo odležalo 9 mjeseci u dvije različite bourbon bačve (jasno, od američkog hrasta), a zatim je blendano u tanku kako bi se postigao bolji balans okusa. Odležavanjem je tzv. angel’s share ishlapio i s početnih 8,2% alkohol se popeo na 10%. Nevjerojatno je koliko je ovo pivo promijenilo karakter u odnosu na obični Imperial Stout, a riječ je o identičnom pivu − kuhanom u isto vrijeme. Bačve su zaista odradile nevjerojatan posao!

Boja i pjena: tamnosmeđa do crna, pjene ima malo, srednje-jake gustoće

Aroma: vanilija, hrast, trešnja (slatkasta), voćno-mirisna rapsodija! Imat ćete potrebu neprestano mirisati.

Okus: med, sušena jabuka, bourbon; slojevit i nijansiran, gorkost jedva u tragovima, punog i gustog tijela, dosta pitkije u odnosu na obični Imperial Stout

Aftertaste: slad, svilenkast, topljeni maslac; srednje dug, u potpunosti bez osjećaja alkohola

Ukupni dojam: Radi se o ekstravagantnom i profinjenom pivu koje nudi najbolje od kvalitetnog bourbona, aromatičnosti vanilije i slojevitosti odležalog piva: pitkost, poplavu okusa i mirisa te snage. Doista nevjerojatno pivo o kojem je teško govoriti bez superlativa!

Iako se može vrlo dobro uparivati s hranom, naš je subjektivni dojam da je ova pivska kraljica dovoljna sama za sebe i da bi je bilo koja hrana samo pokvarila. Ipak, ovakvog kapitalca sasvim sigurno može se obogatiti dobrom kubanskom cigarom. 

Tajne zanata

Nama je teško zamisliti da bi ovo pivo po nečemu moglo biti bolje, no Edi Jendrić iz Mlinarice tvrdi: „Bilo bi najbolje da jednu ili više boca ostavimo negdje u podrumu ili špajzi i zaboravimo na njih 1-2 godine. Kada se još više razviju bakterije i divlji kvasci, pivo će dobiti još više na kompleksnosti i razvit će se puno jače arome i okusi.“

Kakve bakterije i kakvi divlji kvasci?! Čini se da se dečkima s ovim pivom zaista sve posložilo te su im se zvijezde nasmiješile u trenutku kad su bourbon bačve nehajno ostavili u blizini prostorije u kojoj im odležavaju divlja piva. „Divlji kvasci i bakterije prebacili su se i na bourbon bačvu, tako da smo dobili na još većoj kompleksnosti“, kaže Jendrić.

Mi na to kažemo: brutala!

Mlinarica se prilagodila situaciji i osim ova tri piva prodaje online i cjelokupnu postavu svojih ostalih piva kroz čak pet webshopova: Omnia Shop, Spicy DaysCro Craft, Goblet Beer Store i Wine&more. Goblet Beer Store narudžbe prima putem maila ili preko Facebooka, Wine&more dostavlja po cijeloj EU, a Cro Craft ide i do Dalmacije.

Ukoliko se odlučite za neko od njihovih tamnih piva, preporučamo da ih pijete na temperaturi 10-15°C, tj. nešto manje rashlađene od uobičajenog. Naime, hladnija temperatura skuplja okuse i neće vam dozvoliti da osjetite svu nijansiranost ovih pivskih čudesa.

Pivili!