Tržište pametnih telefona preplavljeno je uređajima s pouzdanim hardverom, premium dizajnom i brzim softverom pa je odluka koji mobitel kupiti teža nego ikad prije.

Kako bismo vam olakšali kupovinu mobitela u 2023., donosimo popis 10 najboljih pametnih telefona koje trenutno možete kupiti, ovisno o tome koliko ste spremni potrošiti te koje funkcionalnosti su vam najvažnije.

1. Apple iPhone 14 Pro Max

Ovaj uređaj ima sve što bi jedan flagship uređaj trebao imati i zato zasluženo odnosi krunu najboljeg pametnog telefona na tržištu.

Elegantan dizajn, ultra brzi procesor, velika baterija, moćna kamera koja daje očaravajuće fotografije i video te intuitivno sučelje samo su neki od razloga zašto se 14 Pro Max uspio izdići iznad oštre konkurencije.

2. iPhone SE (2022)

Za relativno pristupačnu cijenu (u kontekstu iPhone uređaja) iPhone SE donosi odlične performanse, podršku za 5G povezivost, najnoviji iOS softver i solidnu kameru.

Ovaj je mobitel također odličan odabir za korisnike kojima nedostaju pametni telefoni manjih dimenzija. Dijagonala zaslona na SE modelu iznosi tek 4.7 inča, a to ga čini lakšim za korištenje od većine trenutno popularnih pametnih telefona.

3. Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra svojevrsna je “katica za sve” među pametnim telefonima. Radi se o najboljem Android pametnom telefonu koji ima gotovo sve što možete poželjeti od mobitela, uključujući ugrađenu stylus olovku, vrhunski procesor, veliku unutarnju pohranu, ogromni zaslon očaravajućih boja i čak pet kamera.

4. Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 4

Izvor fotografije: Samsung.com

Stavljate li izgled i stil na prvo mjesto kada su u pitanju mobiteli, oduševit će vas trenutno najbolji sklopivi pametni telefon.

To što je uređaj preklopan ne donosi nikakvu funkcionalnu prednost u odnosu na uobičajene pametne telefone. Unatoč tome, u svijetu gdje velika većina pametnih telefona izgleda skoro identično, Samsung Galaxy Z Flip 4 originalnim dizajnom zasluženo krade pozornost.

5. Google Pixel 7 Pro

Pixel 7 Pro jedan je od najboljih pametnih telefona kada je u pitanju kamera. Novi 30x Super Res Zoom omogućuje bilježenje živopisnih detalja iz velike udaljenosti, a čak radi bolje od zooma na Samsungovu S22 Ultra. Istaknimo i Cinematic Blur, opciju koja stvara besprijekorni bokeh efekt po potrebi zamagljujući pozadinu ili objekte u prednjem planu.

6. Samsung Galaxy A53

Za dobar pametni telefon ne morate izdvojiti puno novaca, a to pokazuje Samsung Galaxy A53. Ovaj model savršen je primjer mobitela nižeg srednjeg ranga koji za pristupačnu cijenu donosi i više nego solidni hardver, pouzdanu kameru, izdržljivu bateriju i premium dizajn.

Ukratko, Samsung Galaxy A53 definicija je best buy pametnog telefona.

7. OnePlus 10 Pro

OnePlus 10 Pro jedan jen od trenutno najmoćnijih Android telefona. Usprkos tome ima pristupačniju cijenu od ostalih vodećih mobitela. Diči se kvalitetnim kamerama i snažnim performansama, a najveći je mamac brzo punjenje koje bateriju od 5000 mAh napuni do vrha za malo više od 30 minuta.

8. Galaxy Z Fold 4

Baš kao i Flip 4, Galaxy Z Fold 4 također ima svoju publiku entuzijasta koji žele drugačiji mobilni uređaj. Možda je težak i pomalo nezgrapan kada je sklopljen, ali rasklopljeni Fold 4 osvaja jasnom slikom živopisnih boja na AMOLED zaslonu od čak 7.6 inča.

9. Sony Xperia Pro

Tražite li mobitel sa setom kamera koje se mogu uspoređivati s profesionalnim uređajima za fotografiranje i snimanje, sa Sony Xperia Pro ne možete pogriješiti. Sony je ovim uređajem uspješno pronašao nišu dalje od telefona namijenjenih masovnoj potrošačkoj publici, pronašavši način kako foto i video entuzijastima isporučiti najbolju kvalitetu slike.

10. Xiaomi 12 Pro

Snažne performanse čine ovaj pametni telefon izvrsnim odabirom za ljubitelje mobilnih videoigara, fotografe i korisnike koji redovito prate multimedijske sadržaje. Specifikacije su uistinu impresivne, a većinom su slične kao i na drugim flagship mobitelima, uz malo manju cijenu.

Savjet za kraj

Kako biste otkrili koji mobitel je najbolji za vas, razmislite o tome kako ga najčešće koristite. Tako ćete znati na koje se specifikacije trebate usredotočiti kod kupovine te u končanici odabrati uređaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Autor

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Izvor naslovne fotografije: Freepik