5 najpopularnijih modela iPhone pametnih telefona tijekom godina

Od kada je 2007. godine originalni Apple iPhone ugledao svjetlo dana do prošlogodišnje linije iPhone 14 uređaja, u prodaju je pušteno čak 38 različitih modela iPhonea. U nastavku pogledajte kojih pet generacija iPhonea do danas drže titule najprodavanijih i po čemu su se istaknule od ostatka linije Apple pametnih telefona.

1. iPhone 6 i iPhone 6 Plus

S procijenjenih 222,4 milijuna prodanih primjeraka Apple iPhone 6 i 6 Plus do danas su najprodavaniji iPhone pametni telefoni.

Predstavljeni u rujnu 2014. godine, činili su veliku prekretnicu u Appleovoj liniji mobitela prvenstveno zahvaljujući većim zaslonima u usporedbi s ranijim verzijama iPhonea. 

Veći zaslon omogućio je bolje iskustvo gledanja videa, fotografija i ostalih sadržaja. To je bilo posebno važno jer su Android pametni telefoni nudili modele sa sve većim zaslonima, dok zaslon na iPhoneu godinama nije prelazio četiri inča.

Također su bili tanji i lakši od prethodnika, imali su unaprijeđenu kameru s optičkom stabilizacijom slike, a ujedno su bili prvi iPhone pametni telefoni s podrškom za Apple Pay što je korisnicima omogućilo plaćanje putem mobitela.

2. iPhone 6S i iPhone 6S Plus 

Godinu dana nakon iPhone 6 i 6 Plus stigle su verzije 6S i 6S Plus koje su do danas prodane u malo više od 174 milijuna primjeraka. Radilo se o prvim iPhone pametnim telefonima s podrškom za “3D Touch” koji je korisnicima omogućio interakciju s aplikacijama i zaslonom na nov način.

Na ovim je modelima prvi puta uvedena značajka “Live Photos” kako bi korisnici istovremeno uz fotografiju snimili kratak videozapis, i to s kamerom koja je konačno mogla snimati u 4K rezoluciji.

Mnogim se korisnicima posebno svidjela ružičasta boja uređaja koja je tada prvi puta uvedena u postavu iPhonea.

3. iPhone 5S

Izvor fotografije: Pexels

Prvi pametni telefon na svijetu kojeg je pokretao 64-bitni procesor, bio je upravo iPhone 5S iz 2013. Moćan hardver omogućio je uvođenje “Touch ID-a” – sustava za prepoznavanje otisaka prstiju kojim su korisnici otključavali mobitel i koristili određene značajke pomoću otisaka prsta.

Okrugli gumb na prednjoj strani uređaja gdje se smjestila ova značajka obilježio je ovu i idućih nekoliko generacija iPhonea kao prepoznatljiv simbol Apple pametnih telefona.

Zahvaljujući modernijem izgledu korisnici su lakše oprostili to što dizajn samog uređaja nije posebno nadograđen u odnosu na iPhone iz prethodne godine.

4. iPhone 7 i iPhone 7 Plus

Na četvrtom mjestu najpopularnijih iPhone pametnih telefona smjestili su se iPhone 7 i 7 Plus iz 2016. godine s oko 160 milijuna prodanih primjeraka.

Radi se o prvim modelima iPhonea s certifikatima za otpornost na vodu i prašinu. S njih je uklonjen 3.5-milimetarski priključak za slušalice, a višak slobodnog prostora iskorišten je za veće zvučnike i bateriju. Iako kontroverzan, taj su potez uskoro slijedili popularni proizvođači Android pametnih telefona.

Apple je te godine predstavio svoje popularne bežične slušalice AirPods kako bi njihovi korisnici imali adekvatnu Appleovu zamjenu za dotadašnje slušalice.

5. iPhone 11, iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max

Trinaestu generaciju iPhone pametnih telefona čine tri modela koja su do sada prodana u malo manje od 160 milijuna primjeraka. iPhone 11 i iPhone 11 Max prvi su Apple mobiteli s trostrukom stražnjom kamerom sa širokokutnom, ultra širokokutnom i telefoto lećom.

Ovo je također razdoblje kada je fokus iPhone pametnih telefona prešao s inovativnih značajki na postupna usavršavanje postojećih, poput snažnijeg procesora, izdržljivije baterije i kvalitetnije slike.

Za kraj

Apple je od početka inovator u industriji pametnih telefona, a svaka generacija iPhone uređaja odlikuje se pouzdanom kvalitetom izrade te lakom integracijom s ostalim Apple proizvodima.

Iako Android pametni telefoni nude više fleksibilnosti i funkcionalnosti, jednom kada probaju iPhone korisnici se često ne vraćaju na staro. Zato vjerujemo kako će prepoznatljiva kvaliteta, jednostavno i intuitivno sučelje te top performanse i dalje držati iPhone među najprodavanijim mobitelima svih vremena.

___________________________________________________________________

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Izvor naslovne fotografije: Pexels