Početak veljače tradicionalno je vrijeme u kojem tehnološki gigant Samsung na tržište pušta neke od svojih najboljih uređaja. Ni ove godine nisu razočarali jer 9. veljače izlazi Samsung Galaxy S22, koji je spreman po tko zna koji put potući se na tržištu elitnih pametnih telefona s novim iPhoneom.

Galaxy S22 prirodni je nasljednik Galaxyja S21, koji je izašao prije više od godine dana. S21 izašao je na tržište u varijantama S21 Ultra i S21 Plus. Doduše, puno se Samsungu prigovaralo što nije na tržište pustio Galaxy 21 Note i očekuje se da neće tu pogrešku ponoviti s novom generacijom svog elitnog pametnog telefona.

Kad izlazi i koliko će koštati

Samsung je službeno potvrdio predstavljanje Galaxyja S22, koje će se održati 9. veljače. No uređaj se ne bi trebao naći u prodaji još neko vrijeme. Pretpostavlja se da bi Galaxy S22 Ultra mogao na tržište doći 25 veljače, a ostala dva modela 11. ožujka. Ostali modeli su Galaxy S22 Plus i Galaxy Note S22. Tako bi Samsung trebao popraviti grešku koju je počinio kod „nelansiranja“ Galaxy Note S21 modela.

Cijene u trenutku pisanja ovog članka nisu poznate, radi se tek o nagađanjima. No, postoji okvir u kojem će se kretati. Kad je izašao Galaxy S21, koštao je otprilike 700 eura, pa se pretpostavlja da će Samsung zadržati cijenu u tom rangu. Neki izvori tvrde pak da će novi Galaxy ipak biti nešto skuplji već u startu.

Specifikacije

Samsung Galaxy S22 trebao bi imati ekran dijagonale 6.06 inča. S22 Ultra trebao bi imati ekran dijagonale 6.81 inča, dok bi Galaxy S22 Plus trebao imati ekran dijagonale 6.55 inča. Sva tri modela trebala bi imati frekvenciju osvježavanja zaslona od 120 herca i FHD+ rezoluciju kod dva jeftinija modela, dok bi Galaxy S22 Ultra trebao imati QHD+ rezoluciju.

Pokretat će ga Snapdragon 8 Gen 1 ili Exynos 2200, ovisno o regiji. Količina RAM-a bit će jednaka kao i kod prethodnih modela S21. T znači da bi Ultra model trebao imati 16 GB RAM-a i 512 GB interne memorije, a ostala dva modela trebala bi imati 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije. Postoji i neprovjerena informacija da će S22 Ultra imati čak 1 terabajt interne memorije,

Kamera

Glavna kamera imat će 50 megapiksela, ultra-wide kamera imat će 12 megapiksela. Također, S22 i S22 Plus trebali bi imati još jednu kameru od 12 megapiksela. Ultra bi trebala imati glavnu kameru od čak 108 megapiksela, jednu ultra-wide kameru od 12 megapiksela te dvije kamere od 10 megapiksela s telefoto lećama.

Baterija

Osnovni model S22 Galaxy trebao bi imati bateriju od 3700 mAh, model S22 Plus trebao bi imati bateriju od 4500 mAh, a S22 Ultra trebao bi imati bateriju od 5000 mAh. Baterije na modelima S22 i S22 Plus bit će manje nego baterije na S22 Ultra modelima, bit će u gabaritima S21 modela. Samsung će riješiti i problem nešto sporijeg punjenja modela S22 Ultra.

Dizajn i boje

Novi Samsungov model neće izgledom puno odudarati od svog prethodnika. Galaxy S22 Ultra bit će, prema nekim glasinama, malo manje zaobljen nego prošli model, imat će oštrije rubove. Zadnja strana će na S22 modelima biti izrađena od stakla. Pod znakom upitnika ostaje dizajn Galaxy Note S22 modela. Samsung nije tu varijantu izbacio u sklopu linije S21 pa bi se moglo nagađati da su ga odlučili pomalo redizajnirati. Hoće li promjene od posljednjeg Notea do ovog novog biti minimalne ili je Samsung spreman na totalni redizajn, još uvijek nije poznato.

Što se tiče dostupnih boja, tu nema prevelikih tajni. Modeli Galaxy S22 i Galaxy S22 Plus trebali bi biti dostupni u bijeloj, crnoj, ružičasto-zlatnoj i zelenoj boji, dok će Galaxy S22 Ultra biti dostupan u crnoj, bijeloj, zelenoj i tamnocrvenoj boji.

Konkurencija iPhoneu

Samsung Galaxy S22 po svemu će biti konkurencija iPhoneu 14, koji bi trebao izaći u drugoj polovici godine. Kako kažu glasine koje je izbacio jedan od najpoznatijih portala za tehnologiju Techradar, iPhone 14 trebao bi svjetlo dana ugledati tek u rujnu sljedeće godine. Po uzoru na tradiciju tvrtke Apple, novinari Techradara pretpostavljaju da će oni predstaviti svoj novi telefon prvog ili drugog utorka u rujnu, dakle, datumi o kojima pričamo su 6. i 13. rujna sljedeće godine. Više o iPhoneu 14 možete pročitati OVDJE.

Piše: Mancave.hr