Cijena goriva u Hrvatskoj u siječnju ove godine dosegla je rekordnu razinu. Najjeftinija varijanta benzina Eurosuper 95 dosegla je na Ininim crpkama cijenu od 11.37 kuna. Kako je u jeku korona-krize u cijelom svijetu nastupila inflacija, ovakvo poskupljenje nije preveliko iznenađenje, no mnogi ga itekako osjete na svojim novčanicima. Nije olakšavajuća okolnost ni činjenica da rast cijena gotovo svih namirnica i goriva ne prate u stopu i povećanja primanja građana.

Kako cijene naftnih derivata idu prema gore i ne izgleda baš kao da će tako skoro natrag, čini se da je prava umjetnost postala prilagoditi svoju vožnju i automobil tako da potrošite što manje goriva. Postoje trikovi koji će vam omogućiti da vaši automobili s jednako utočenog goriva voze dulje.

Točite kvalitetnije gorivo

U članku koji bi vas trebao uputiti kako da uštedite na gorivu mi vam kao prvi savjet navodimo da trebate u svoje automobile točiti skuplje gorivo. Prije nego u bijesu zatvorite ovaj članak, dozvolite da objasnimo.

Skuplje gorivo znači kvalitetnije gorivo, a kvalitetnije gorivo znači da će auto bolje raditi dok ono prolazi kroz njegov motor. Kad pogledate širu sliku, ovaj se savjet može usporediti s kupovanjem kvalitetnih tenisica jednom u tri godine, nasuprot kupovanju jeftinijih tenisica koje će se svake godine raspasti.

Optimizirajte gume

Potrošnja goriva uvelike ovisi o kvaliteti, širini te energetskoj potrošnji guma. Proizvođači guma obavezno moraju na njima označiti energetskim naljepnicama kolika je razina njihove energetske isplativosti. U prijevodu, koliko će vam goriva uštedjeti. Naravno, to ne bi smio biti jedini kriterij za gume, pobrinite se i da su im ostale bitne performanse na razini.

No nije sve u energetskoj naljepnici, ima nešto i u tlaku. Dobro pogledajte koliki tlak morate imati u svojim gumama da bi one bile na optimalnoj razini. Također, preširoke gume će vam iziskivati nepotrebnu energiju iz automobila i time ćete trošiti više goriva.

Aerodinamika

Potrošnja goriva proporcionalna je potrošnji energije koju automobil iskoristi da bi došao od točke A do točke B. To znači da biste se trebali pobrinuti da na tom putu nailazi na što manje otpora kako biste uložili što manje energije. Sitnice čine razliku pa će vas tako, na primjer, otvoren prozor privelikim brzinama koštati dodatne uložene energije, a time i veće potrošnje goriva.

Automobil bi, u svrhu uštede goriva, trebalo razriješiti svakog nepotrebnog tereta. Ako ste nagomilali puno stvari u prtljažnik, izbacite ono što vam nije nužno jer to čini veliku razliku. U svrhu uštede goriva možete slobodno i punici reći neka si nađe neki drugi prijevoz. Takva su vremena, teška…

Skinite s automobila sve nepotrebne dodatke koji ometaju njegovu aerodinamiku, poput onih ružnih kutija koje se stave na krov. Ako ju ne koristite, maknite ju slobodno jer ćete tako pozitivno utjecati na potrošnju goriva.

Način vožnje i održavanje automobila

Broj okretaja najbitnija je stavka za uštedu goriva načinom vožnje. Ne valja ako je prenizak, ne valja ako je previsok jer onda potrošnja goriva skače. Kod dizelaša broj okretaja ne bi trebao biti viši od 3000, dok je kod benzinaca neka granica 4000 okretaja. Ako broj okretaja padne ispod 1000, motor će se mučiti i trošiti jako puno goriva da bi dobio snagu, tako da ga tu morate vratiti u nižu brzinu. Ako vozite nizbrdo, dobro je držati automobil u brzini bez gasa i pustiti ga da samostalno ide. Ovisno stanju ceste i njenoj zavojitosti, dobro bi bilo što više kočiti motorom pritom putu nizbrdo.

Automobil treba redovito ići na servis jer gotovo svi njegovi dijelovi utječu na potrošnju goriva. Ako nemate ispravne svjećice, ako za začepljeni filteri za zrak i ako dugo ne promijenite ulje u motoru, automobil će se mučiti i tako trošiti više goriva.

Racionalizirajte vožnju

Za kraj, najbanalniji, najjednostavniji savjet koji možete dobiti za uštedu goriva jest da manje vozite automobil, odnosno da ga ne vozite ako vam nije potreban. Nekad je dovoljno samo malo zastati i promisliti da biste donijeli dobre odluke u životu. Razmislite možete li koji dan otići do posla javnim prijevozom ili pješice. Morate li baš svaki put u svom automobilu voziti do trgovine ili nekad kupnju možete obaviti i bez njega? Zvuči kao nešto kao jedna od legendarnih floskula iz Alana Forda, ali, ako ne vozite, ne možete ni potrošiti gorivo.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr