Bitcoin, najpoznatija kriptovaluta na svijetu, doživjela je ogroman pad vrijednosti krajem siječnja ove godine. Od početka 2022. godine tržište kriptovaluta bilo je u padu, a brojni svjetski mediji su 21. siječnja proglasili krah tržišta kriptovaluta, koje su u mjesec dana izgubile vrijednost u rasponu od 25 do 45 posto. Konkretno, Bitcoin je u siječnju s 47 tisuća dolara vrijednosti pao ispod 34 tisuće.

Ipak, uslijedio je polagani oporavak cijene pa u trenutku pisanja ovog teksta Bitcoin vrijedi oko 41 tisuću dolara. Prema predviđanjima financijskih stručnjaka, prenosi magazin Time, Bitcoin očekuje novi rast, a, prema njihovom mišljenju, trebao bi dosegnuti vrijednost od 100 tisuća dolara već ove godine. Naravno, treba te najave uzeti s većom dozom opreza jer su kriptovalute početkom godine doživjele ogroman pad.

Zašto su pale vrijednosti kriptovaluta?

Velik pad Bitcoina u kratkom vremenu uzrokovan je brojnim faktorima. Valja naglasiti da je tržište dionica tvrtki, pogotovo tehnoloških, u padu od početka godine, no nije taj pad toliko dramatičan kao što je slučaj kod kriptovaluta. Rezultat je to sporijeg oporavka svjetskog gospodarstva nakon uvođenja strogih mjera za zaštitu protiv koronavirusa. Pričamo o vremenu kad nije bilo cjepiva, kad su uvođeni lockdowni diljem svijeta. Zbog omikrona su se te mjere prolongirale, ali sve više zemalja polako ih ukida. Otvaranje tih zemalja bi trebao popratiti, doduše, ne odmah, i blagi rast vrijednosti dionica.

Kriptovalute su naglo izgubile vrijednost i zbog zakonskih regulacija koje su se dogodile u tri najmoćnije zemlje na svijetu – SAD-u, Kini i Rusiji. Kinezi su kriptovalute zabranili prošle godine, a Rusi su slijedili njihov primjer. Također, predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je strože kontroliranje tržišta kriptovaluta. Kako je ulaganje u Bitcoin samo po sebi rizično, ovi globalni trendovi obeshrabrili su ulagače.

Još jedan faktor koji je također potaknut omikronom je i povećana potražnja za radnicima u SAD-u. Možda to na prvi pogled ne zvuči kao faktor koji bi utjecao na tržište kriptovaluta, no trebalo bi pogledati širu sliku. Naime, kako je omikron soj koronavirusa koji je iznimno zarazan, u SAD-u se tražilo u siječnju ove godine popunjenje više od 460 tisuća radnih mjesta kako bi se nadomjestili ljudi koji su zbog zaraze omikronom u izolaciji, u bolnici ili u teškom stanju. Novi radnici u državnim će poslovima dodatno opteretiti državni proračun, a odnekud se naj novac mora nadoknaditi i ponovo skupiti u državnoj rezervi. Centralna banka Amerike (FED) podignut će tako referentne kamatne stope. Zaduživanje će tako postati skuplje, a to će sigurno usporiti investicije.

Kad gledamo još širu sliku zbivanja u svijetu, napetosti oku Ukrajine i Rusije također ne pomažu da bi se podigla vrijednost ičega. Naime, u vremenima krize investicije nisu poželjne, pogotovo kad su riskantne kao što je ulaganje u Bitcoin i ostale kriptovalute.

Što su kriptovalute?

Po nekoj ustaljenoj definiciji, kriptovalute su elektronički zapisi o određenim vrijednostima, a pohranjeni su u e-novačnicima, o kojima više možete pročitati OVDJE. Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta i vrijednost ostalih kriptovaluta uvelike se naslanja na njegovu. Osim Bitcoina, najpoznatija kriptovaluta je Etherum, a s godinama su nastale i brojne druge.

Zanimljivo je da se ne zna tko je zapravo izumitelj Bitcoina. Javnosti je poznat samo pod pseudonimom Satoshi Nakamoto, ali poprilično je sigurno da to nije njegovo pravo ime, već se nagađa da iz tog pseudonima stoji više osoba. Ideja za Bitcoin stvorena je još tamo 2008. godine, ali također nije poznato tko je njen začetnik i je li od nje profitirao.

Tržište kriptovaluta iznimno je nestabilno i ne podliježe u potpunosti zakonima koji vrijede za tradicionalno financijsko tržište. Neki ulaganje u kriptovalute uspoređuju s ulaganjem u dionice tvrtki koje zapravo ne postoje. Ta je njegova nestabilnost izražena u ponekad naglim promjenama vrijednosti, usponima i padovima koji se teško mogu predvidjeti. Primjera radi, 2013. godine je Bitcoin vrijedio 200 dolara, da bi mu za četiri godine vrijednost porasla na 19.000 dolara.

U posljednjih nekoliko godina mogli smo dosta čitati o rekordnim iznosima Bitcoina. U prosincu 2021. godine dosegao je cijenu od gotovo 69.000 dolara, što je rekord. No tom eksplozivnom rastu prethodio je velik pad. Naime, Bitcoin je u srpnju 2021. godine pao ispod 30 tisuća dolara, kao rezultat teške situacije na tržištu potaknute pandemijom koronavirusa.

Foto: Flickr

Piše: Marin Karadžija