Dosta je frustrirajuće kad na internetu pročitaš da je neki lik koji, realno, nije nešto puno pametniji od tebe upravo kupio novi Lamborghini jer je slučajno prije par godina uložio u kriptovalute. Zna se da se na ovim prostorima Lamborghinijem smiješ hvaliti samo ako si Baka Prase pa ga onda za pola sata vratiti u rent-a-car.

Šalu na stranu, ulaganje u kriptovalute posljednjih je godina način da postanete Vuk s Wall Streeta u novom dobu, da ni iz čega stvorite nešto i izgradite pravo malo bogatstvo na tim misterioznim Bitcoinima i sličnim valutama koje postoje samo u digitalnom obliku.

Posljednjih godina dogodila se prava eksplozija upotrebe i investicija u kriptovalute, iako puno ljudi zapravo ne može predočiti sebi pravi smisao kriptovaluta. Upravo je ta razlika između kuženja i nekuženja stvorila male zajednice koje okupljaju samo odabrane kripo-mahere.

Kao i pravi, tradicionalan novac, i kriptovalute treba negdje „pohraniti“. Digitalni novčanici ili e-walleti zapravo su aplikacije koje čuvaju neku vrstu privatnog ključa za pristup kriptovalutama. Pomoću tog ključa može se pristupiti kriptovalutama i njima upravljati – kupovati, prodavati i obavljati transakcije. Postoji više vrsta e-walleta – mobilni, hardverski, stolni i walleti treće strane. Također, može ih se podijeliti na vruće novčanike koji su spojeni s internetom i hladne koji nisu spojeni s internetom. Pogledajmo koji su trenutno najbolji e-walleti koji se mogu naći.

Trezor Model T

Ovaj e-wallet spada u skupinu hardverskih. Uređaj je to s malim zaslonom osjetljivim na dodir, a ima Universal 2nd Factor hardverski token koji omogućava veću kontrolu nad uređajem te lakši pristup podacima.

Model T je zbilja pouzdano hardversko rješenje za pohranu kriptovaluta i drugih digitalnih vrijednosti, ali koštat će vas nekih 200 dolara.

Exodus

Ovo je jedan od najpopularnijih e-walleta, a spada u skupinu ovih vrućih, kojima treba povezanost s internetom. Exodus podržava više od 100 kriptovaluta, s mogućnošću mijenjanja jedne kriptovalute za drugu direktno iz novčanika.

Odlikuje ga jednostvno i učinkovito sučelje, može se instalirati na Windows, Mac, Linux, Android i iOS i svakako je preporuka ako tražite jednostavnost.

Ledger Nano S

Ledger Nano S također je odličan hardverski e-wallet, pogotovo za početnike s malo iskustva u svijetu kriptovaluta. U usporedbi s Trezorovim Modelom T, cijena Ledgerovog novčanika značajno je niža i košta samo 60 dolara.

No to ne znači da ne dobijete dobru kvalitetu. Uglavnom po svim recenzijama ovaj e-wallet prolazi jako dobro, a odlikuje ga sigurnost jer, uz zaštitu PIN-om dodatno ste odigurani i frazu za oporavak od 24 riječi. Jednostavan je za korištenje, a instalirati se može na Windows, Mac i Linus.

Bitcoin Store

Moramo u ovom tekstu skrenuti pozornost i na najveću hrvatsku kriptomjenjačnicu. Bitcoin Store napravila je tvrtka Digital Assets i to je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj. Korisnici imaju mogućnost kupovati, prodavati i pohraniti više 130 različitih kriptovaluta.

Naravno, uključen je i Bitcoin Store Wallet iz kojeg i u koji s mogu slati kriptovalute u druge novčanike. Aplikacija se može preuzeti na Android i iOS uređajima. Inače, tvrtka Digital Assets osnovana je u Splitu 2013. Godine, baš u vrijeme kad su kriptovalute napravile pravi „boom“ na svjetskom tržištu.

Atomic Wallet

Izuzetno siguran, besplatan softverski e-wallet nudi ogroman broj mogućnosti za svoje korisnike. Atomski novčanik opravdava ime jer podržava više od 500 različitih kriptovaluta koje se unutar aplikacije mogu mijenjati. Atomic je decentralizirani novčanik koji se može skinuti na Windows, Mac, Linux, Android i iOS uređaje.

Atomic Wallet ima i lošu stranu, a to je da nema podršku za hardverske e-wallete. Preporučljive je za početnike jer je dosta jednostavan za korištenje.

MyCelium

MyCelium (možda ćete ga naći i pod nazivom Micelij) je e-wallet koji je pokrenut još 2013. godine i od tada slovi za jedan od najpouzdanijih, ako ne i najpouzdaniji softverski e-Wallet.

Što se tiče jednostavnosti korištenja, ovaj je e-wallet možda i najjednostavniji i „najprijateljskiji“ od svih na tržištu, iako ga se može podesiti i na način rada za stručnjake. Instalirati ga možete isključivo na mobitelu, i to na Android i iOS platformama. Što se tiče sigurnosti, MyCelium kriptografske ključeve sprema na fizički uređaj, odnosno na mobitel pa ga se može donekle smatrati hladnim e-walletom. Odlična funkcija je i da se ključevima može pristupiti čak i ako izgubite mobitel.

Ovaj e-wallet podržava samo Bitcoine i Ethereume i to se smatra njegovom najvećom manom. Ako ćete svoje trgovanje kriptovalutama ograničiti samo na ove dvije, onda je MyCelium idealan za vas.

Foto: Flickr

PIše: Marin Karadžija

 

Pročitaj nešto o neuništivim satovima G-Shock – neuništiva legenda