G-Shock – neuništiva legenda

Naoko jednostavan sat koji skriva nenadmašan omjer otpornosti, funkcionalnosti i niske cijene.

Ovo nemojte spomenuti uraru i ne pokušavajte doma… Osim ako imate Casio G-Shock.

One, za većinu ljudi, „ružne plastične igračke“ i „satovi iz praška za rublje“ mogu to sve i još više, zahvaljujući ovome gospodinu:

Kikuo Ibe je početkom 80-ih radio na projektu ultra tankog sata u Casiu i jedno jutro na putu do posla u gužvi mu je japanskog rush houra njegov ručni sat nakon sudara s prolaznikom spao s ruke na pločnik… i razbio se. Kazaljke, staklo, mehanizam – sve je završilo u dijelovima.

Inteligentni inženjer došao je na ideju da proširi projekt koji je zahtijevao tanka, ali otporna kućišta i stvori sat koji se jednostavno – ne može slomiti.

Prvi prototipovi su bili improvizirani moduli i kućišta postojećih digitalnih Casio satova koji su bacani s prozora laboratorija u tvrtki, potapani u WC, hlađeni u hladnjacima na poslu uz sushi za užinu pa naglo potapani u vrelu vodu u kuhinji, gaženi automobilima, bacani po uredima umjesto antistres loptica – temeljito zlostavljani, dok nakon godinu dana rada i 200 uništenih prototipova prvi G-Shock nije dobio zeleno svjetlo za serijsku proizvodnju.
DW-5000 i njegovi nasljednici postali su poznati pod nazivom „squares“ ili „kockice“ i upravo su oni ono što G-Shock jeste: relativno jeftini digitalni satovi s osnovnim funkcijama koje je doslovno nemoguće slomiti. Kikuo-san je uklopio digitalni modul u šuplju plastičnu čahuru s unutarnjom spužvastom strukturom, gumbe za upravljanje funkcijama (kojih ima i više nego dovoljno čak i u osnovnim modelima – od kronografa do vremenskih zona i osvjetljenja displeja) uvukao unutar čahure da se ne mogu oštetiti, krhko staklo zamijenio plastičnim panelom i uokvirio odignutim rubom kućišta i sve to postavio na plastični remen koji je konstrukcijski gotovo nemoguće otrgnuti s kućišta.

Svaki G-Shock sat mora izdržati pad od 10 metara na tvrdu podlogu, mora biti vodootporan do 10 bara pritiska i mora imati zero maintanance – ne treba servis osim promjene baterije, koja je na prvim modelima bila dizajnirana za 10 godina korištenja, a kasnije primjenom Tough Solar tehnologije napajanja preko solarnih panela oko 25 godina.

I sve to optimizirano za brzu, jednostavnu i jeftinu proizvodnju.

G-Shock je ubrzo postao globalni hit. Od skejtera, radnika na pneumatskim čekićima, ribara, preko studenata do profesionalnih vojnika – svi kojima je trebao pristupačan no bullshit sat – nosili su Casio. Koliko god se neki brendovi ponosili pridjevima „military watch“ ili „USMC watch“ na svojim satovima, „weapon of choice“ gotovo svih prašinara je upravo G-Shock.

Skromni Casio postao je  i filmska zvijezda u filmu „Speed“ s Keanuom Reevesom i Sandrom Bullock, gdje pirotehničar u suludoj jurnjavi na ruci nosi „kockicu“, i to konkretno DW-5600C iz devedesetih.
Autor teksta inače posjeduje i nosi isti model (!) – star blizu 30 godina, koji je i dalje funkcionalan.Plastična čahura i remen zamijenjeni su novima, ali modul je u originalnom stanju. Uz novu bateriju alarm i dalje glasno budi. Čak i šarmantna REM (reminder) opcija točkice na displeju koja vas podsjeća na obvezu je i dalje tu.

Sam model je zadnji od ranih tzv. „screwback“ modela – unutarnje kućište je čelično i ima poklopac na navoj. Rani modeli su, usprkos zastarjelosti, i dalje cijenjeni kod kolekcionara i postižu dosta visoke cijene ako su u funkciji i kompletni.

Kasnijom evolucijom modela konstrukcija je pojednostavljena, čelično kućište je zamijenjeno plastičnim, dok je poklopac dobio 4 zavrtnja, ali su digitalni moduli unaprijeđeni novim funkcijama – od spomenutog Tough Solar napajanja, automatske korekcije radijskim valovima do novih Bluetooth modela povezivim s pametnim telefonima.
Sama G-Shock porodica je dobila bezbroj varijacija modela. Postoje specijalizirani ronilački Frogmani s dubinomjerom, Rangeman s ABC funcijama visinomjera, barometra i kompasa, modeli s kombinacijom digitalnih displeja i kazaljki, Baby-G modeli za nježniji spol sa funkcijama maskulinske braće, ali u manjim gabaritima, suradnje s modnim kućama i proizvođačima opreme za ekstremne sportove… Čak je nedavno predstavljen G-Shock u 18 karatnom zlatu, koji i dalje možete pregaziti automobilom.

No, osnovna kockica (zadnja inačica je DW5600E) i dalje ima duh i gotovo identični izgled prvog modela. I da… Autor teksta posjeduje i taj model uz stari „Speed“.
Osvjetljenje displeja, modul, dimenzije i neke funkcije se razlikuju, ali oba su praktično isti. Cijena sata se kreće oko bagatelnih 500 kn. Neuništiv, funkcionalan i jeftin sat – točno onakav kakvog ga je g. Ibe i zamislio.
Piše: @sinnerwatch

Foto: privatna arhiva, hodinkee, watchesinmovies.info, gshock.com