Omotaš sendvič pčelama i pomogao si planetu

Junaci naše priče trude se trend ekologije i okretanja prirodi pokrenuti i u Hrvatskoj za koju se ne može baš reći da joj je održivi razvoj na prvom mjestu.

Koliko ste samo puta bacili u smeće onu aluminijsku foliju a da uopće niste promislili koliko je to štetno za okoliš? Vjerojatno ne mnogo puta, no poanta je ove naše priče, osim ekologije, i hrabar poduzetnički potez para s Korčule.

Marina Devide i Ante Borovina u Veloj Luci krenuli su sa zaista jedinstvenim obrtom za proizvodnju pamučnih folija koje izrađuju od voska. Najveća „fora“ je da je ovaj njihov proizvod po mnogočemu poseban, ali i koristan. 

„Naši Pčelarko Omoti posjeduju certifikate za sigurnost za korištenje s prehrambenim proizvodima, što ih čini poželjnim u svakom domaćinstvu. Koriste se za zamotavanje hladnih namirnica i hladnih posuda. Dolaze u šest veličina te time pokrivaju veliki raspon namirnica koje se mogu zamotati. Služe za zamotavanje polovica voćki i povrća, sendviče, kruh, maslac, sir, također se mogu zamotati proizvodi poput krutog sapuna i šampona“, ispričali su nam Marina i Ante o svojim inovativnim proizvodima.

Foto: Vedrana Orlović

Folije su to koje su izrađene od pamučnog platna hrvatske proizvodnje, pčelinjeg voska od hrvatskih pčelara te mješavine biljnih ulja. Pčelarko Omoti su tako izrađeni od prirodnih materijala, ekološki vrlo prihvatljivi, a mogu se koristiti više puta

„Pčelarko Omoti su višekratni, mogu se koristiti preko godine dana, time se rješava potreba stalnog kupovanja aluminijske folije i smanjenje otpada. Održavanje Pčelarko Omota je vrlo jednostavno. Peru se isključivo u hladnoj vodi s malo sapunice, suše prirodnim putem. Zbog voska i ulja koji se tope na većoj temperaturi ne smiju se prati u toploj vodi. Treba ih držati što dalje od izvora topline. Nakon isteka roka trajanja, tj. kad im ljepljivost popusti, Pčelarko Omote možete staviti u kompost i time dobivamo ekološku stranu priče. Pomažemo u smanjenju otpada kojeg, nažalost, ima previše u svijetu“, objasnio nam je poduzetnički par s Korčule te dodao malo više o procesu proizvodnje.

„Platno se premazuje mješavinom voska i biljnih ulja te stavlja na sušenje do pakiranja. Koristimo posebnu tehniku premazivanja i time dobivamo ravnomjerno nanesen zaštitni sloj koji čini Pčelarko Omote sigurnim u očuvanju kvalitete i svježine namirnica.“

Prvi u Hrvatskoj

Trendovi proizvodnje u svijetu u uvjetima globalnog zatopljenja teže ekologiji i okretanju prirodnoj proizvodnji. Junaci naše priče trude se takav trend pokrenuti i u Hrvatskoj za koju se ne može baš reći da joj je održivi razvoj na prvom mjestu. 

„Mogu ponosno reći – mi smo prvi hrvatski proizvođači pamučnih folija, u svijetu se one koriste već dug niz godina. Ja sam za njih saznala preko moje prijateljice koja živi u Australiji“, priznaje nam Marina.

Ipak, Ante i Marina nisu sami, njihovi proizvodi potaknuli su zanimanje u kratkom vremenu, a način narudžbe i distribucije također je moderan – većina se odvija preko društvenih mreža.

„Naši kupci su ekološki osviješteni ljudi koji žele pomoći u očuvanju našeg planeta. Volim našu interakciju putem društvenih mreža, gdje nas i najčešće pronalaze. Jednostavno budu oduševljeni kvalitetom, višekratnom i višenamjenskom upotrebom, ujedno i štede novac, kućni budžet im ne pati jer naše omote mogu koristiti preko godinu dana a i nakon toga mogu ih reciklirati te razgraditi u kompostu“, kaže nam Marina.

Iako zvuči malo uznemirujuće zamotati sendvič u nešto što na sebi ima pčele, znajte da time činite bar jednu dobru stvar za naš planet. Kakvih sve omota ima u Veloj Luci, možete pogledati na Instagram i na Facebook stranicama Pčelarko Omota.

Foto: Vedrana Orlović