Ovaj Vollebakov ručni sat je pravo smeće!

Ne, nije to rekao Milanović, iako je možda blisko njegovom stilu. Vollebak se na ovaj način bori protiv elektroničkog otpada.

Većina od 50 milijuna tona elektroničkog otpada koji se generira svake godine tretira se kao smeće, iako to zapravo nije. To “smeće” sadrži mnoge plemenite metale poput srebra, platine, bakra, nikla, kobalta, aluminija i cinka. 

U e-otpadu se nalazi oko 7% svjetskog zlata. Drugim riječima, ljudi najprije plaćaju da bi se milijuni tona plemenitih metala iskopali iz zemlje, a onda ponovno plaćaju da se ti isti plemeniti metali ponovno vrate u nju.

Da bismo izbjegli uništavanje Zemlje, moramo početi smišljati kako ponovno efikasno koristiti stvari koje već imamo. 

Vollebakov sat od smeća počinje od jednostavne premise. Što ako smeće zapravo nije smeće? Što ako se radi o sirovinama koje možemo koristiti za izradu novih proizvoda? Zbog toga je sve što možete vidjeti na Vollebak Garbage Watchu u prošlom životu bilo nešto drugo: matična ploča s računala, mikročip iz smartphonea ili kablovi iz televizora. On uokviruje često nevidljiv i opasan kraj opskrbnog lanca. Tijekom 2021. godine Vollebak će krenuti na put od prototipa do proizvoda. Nabavljat će komponente iz održivih napora za recikliranje e-otpada. Prijave za listu čekanja na ovo smeće od sata su krenule, a moći ćete ga kupiti 2021. godine.

I kad ti netko kaže: “Imaš smeće od sata”, ti budi ponosan i reci: “To sam i htio!”

Izvor: manofmany

Foto: vollebak screens