Ljudi često zaboravljaju osnove. Jeste li primijetili da u uvjetima slobodnog izbora sve više biramo nekvalitetne marke i proizvode, kojima nedostaje osnova, a to je – kvaliteta. Tom su se mišlju vodili Darko Pekica i Dorian Siljan kad su u istarskom mjestu Savičenta pokrenuli proizvodnju vlastitog piva. Njihova Craft pivovara zove se Kampanjola, a njihov je proizvod poseban po tome što pivo proizvode od vlastitog slada koji sami proizvedu.

Vjerojatno nikad niste čuli za ekološko pivo jer Kampanjola nije posebno razvikana, što ne znači da dečki ne proizvode vrhunsko pivo. Njihova glavna ideja, misao vodilja je da se s proizvodnjom piva mora krenuti od osnova. Osnova je, naravno, zemlja. Vlasnici Kampanjole posijali su u zemlju žito i iz njega su proizveli vlastiti slad koji je osnovni sastojak piva.

Kampanjola Eko Bira proizvodi vlastitu sirovinu
Kampanjola Eko Bira proizvodi vlastitu sirovinu

Istarsko kvalitetno žito

Iako se obojica bave poljoprivredom i imaju puno znanja u tom sektoru, početak im nije bio lak. Od vlastitog žita morali su sami dobiti slad, no kroz par su godina uredili pogon za proizvodnju piva i usavršili su recept. Kako kažu, za proizvodnju samo jednog piva u Hrvatskoj previše se zagadi okoliš i to ih je potaknulo da razmisle o vlastitom načinu proizvodnje piva.

„U poljoprivredi se koristi toliko herbicida, pesticida i umjetnih gnojiva i žito koje nema ekološki certifikat je toliko istretirano da je veliki upitnik koliko zagađujemo okoliš da bismo popili jednu biru. Mi smo dokazali da se u Istri more proizvesti ekološko žito- Koliko znamo, jedini u Hrvatskoj proizvodimo pivo iz svoga slada. One koji rade pivo to baš i ne zanima, a nas upravo to zanima. Nama bez sirovine, osnovne sirovine, to nije gušt“, kažu Pekica i Siljan.

Kampanjola Eko Bira proizvodi vlastitu sirovinu
Kampanjola Eko Bira proizvodi vlastitu sirovinu

Istra nije poznata po ogromnoj proizvodnji žita, Slavonija je dio Hrvatske s kojim se najviše povezuje ova žitarica, no proizvođači Kampanjole smatraju da se mogu istaknuti kvalitetom žita uzgojenog u Istri. Na poznatoj zemlji crljenici zasadili su šest hektara žita, od kojeg preradom dobivaju pilsner slad koji najviše koriste. Pilsner slad odlikuje se slatkoćom.

U Hrvatskoj postoji samo jedna sladorana. Ona se nalazi u Novoj Gradiški, ali oni ne primaju manje od 300 tona žita za pravljenje slada. Pekica i Siljan su zato morali svoje žito, a uzgojili su ga 20 tona, poslati u Njemačku u sladoranu koja prima i manje proizvođače. Od tih 20 tona žita oni su proizveli slad koji im je dosta za godinu dana proizvodnje piva.

Kampanjola Eko Bira proizvodi vlastitu sirovinu

Kvaliteta na prvom mjestu

Što još razlikuje Kampanjolu od ostalih lager i craft piva? Činjenica da je pivo jednostavno i izvorno proizvedeno samo od četiri osnovna sastojka – slada, hmelja, kvasca i vode. Pivo koje se dobije iz tih osnovnih sastojaka nije filtriran niti je pasteriziran, što znači da je okus pun i slojevit.

Ekološko pivo proizvodi se od hmelja i slada iz eko-uzgoja, a to znači da kod dobivanja sirovina za proizvodnju nema kemijskih zaštitnih sredstava kao što je slučaj kod proizvodnje ostalih piva. Kad pijete Kampanjolu, znate da sirovine od kojih je pivo proizvedeno nisu bile u doticaju s pesticidima i herbicidima te mineralnim gnojivima. Kako kažu, to je najvažniji dio cijele njihove priče oko proizvodnje piva.

Od vrsta piva koje proizvode već skoro četiri godine ističu bjondu, pale ale i porter. Odlučili su ponudu upotpuniti i sezonskom Ipom, a oko Božića i blagdana proizvedu se i ceranski, double scotish i belgian ale. Pivo se može naručiti preko interneta putem službene stranice Kampanjola, a na društvenim mrežama možete kampanjolu naći na njihovoj Facebook stranici.

O Kampanjoli smo već pisali, za osnove upoznavanja s ovim posebnim brendom craft piva kliknite na ovaj članak.

Kampanjola Eko Bira − tartuf domaćeg craft pivarstva