Kako izabrati vrtnu kućicu

Svakome tko ima dvorište i nema kamo s alatom, vrtnim namještajem i biciklom treba vrtna kućica. Možete ju imati kao čisto skladište, skrivenu u kutku dvorišta, a može biti istaknut element i uljepšati vam dvorište.

U vrtnu kućicu možete pohraniti alate i opremu za vrtlarstvo, vrtni namještaj, gnojiva i sredstva za zaštitu bilja, pa čak i bicikle. Umjesto da su te stvari razbacane posvuda biti će  lako dostupne na jednom mjestu.

Izbor vrtnih kućica je vrlo šarolik i zaista se teško snaći. Postoje limene, drvene, male, velike. Pa kako izabrati (osim po cijeni)?

Kako izabrati vrtnu kućicu?

Trebate skrenuti pozornost na:

  • svrhu (samo za ručni alat, alat i kosilica, eventualno bicikl)
  • veličinu vrtne kućice (povezano sa svrhom)
  • materijal od kojeg je napravljena
  • mjesto gdje ćete staviti vrtnu kućicu
  • održavanje

Svrha i veličina vrtne kućice

Veličina vrtne kućice naravno ovisi o veličini vrta i mjestu koje možemo izdvojiti za kućicu te količini stvari koje planiramo pohraniti. No, nemojte pretjerivati ​​s veličinom spremišta, jer tanka granica između velike vrtne kućice i građenja garaže, pa ako su vam apetiti veliki radije sagradite garažu ili neku manju gospodarsku zgradu. S druge strane, vrlo mala kućica neće ispuniti svoju funkciju, jer vam ništa u nju neće stati.

Za sve manje od 6 m2 trebate imati vrtnu kućicu, a za više od toga sagradite rađe garažu.

Vrtna kućica trebala bi imati širinu vrata od najmanje 90 cm da u nju možete staviti  primjerice kosilicu ili vrtnu fotelju.

Materijal od koje je napravljena vrtna kućica

Ako želite trajnost i manje održavanja odaberite kućicu napravljenu od metala ili plastike, a ako želite prirodniji i topliji izgled izaberite drvenu vrtnu kućicu. Ako vam je bitno da se kućica uklopi u dizajn vrta vjerojatno ćete ju odabrati prema izgledu a ne karakteristikama poput trajnosti i potrebnog održavanja.

Naravno, za zeleni potpuno prirodan vrt sa drvenom ogradom očekivan izbor je drvena vrtna kućica.

Drvena vrtna kućica - kako odabrati vrtnu kućicu
VRTNA KUĆICA ZA ALAT OD IMPREGNIRANE BOROVINE 163 X 50 X 171 CM

Vidi drvene kućice ovdje!

Ako imate popločeno dvorište i prevladava kamen ili beton razmislite o metalnim vrtnim kućicama. Puki pragmatičari će sigurno odabrati ono trajnije i što zahtijeva manje održavanja.

VRTNO SPREMIŠTE ANTRACIT 107,5 X 46 X 183 CM OD POCINČANOG ČELIKA

VIdi metalne vrtne kućice ovdje!

Ako odaberete kuću za alat izrađenu od drva, sjetite se njenog sustavnog održavanja  , bojenja, zaštite i slično jer drvo degradira pod utjecajem okoliša (barem svake 2-3 godine).

Vrtna kućica od plastike ne zahtijeva posebnu zaštitu, otporna je na štetne učinke vlage, temperature i UV zračenja, ali baš se i ne uklapa u cijelu filozofiju vrta. Puj plastika!

Primjer veće vrtne kućice koja služi kao sspremište za veće stvari.

Vrtna kućica kao spremište - kako odabrati vrtnu kućicu
VRTNO SPREMIŠTE SIVO 205 X 129 X 183 CM OD POCINČANOG ČELIKA
VRTNO SPREMIŠTE OD IMPREGNIRANE BOROVINE
Vrtna kućica velika drvena - kako odabrati vrtnu kućicu
DRVENO VRTNO SPREMIŠTE ZA ALAT VELIKO

Gdje postaviti vrtnu kućicu

Vrtnu kućicu trebate staviti tamo gdje će vam zauzimati najmanje mjesta. To je pragmatično rješenje.

Vrtna kućica treba se postaviti u ravnini s tlom jer ćete tako moći u kućicu staviti kosilicu ili kolica.

Ako kućicu želite postaviti posve pravilno, trebalo bi ju postaviti na beton ili na pločice, no ako to u kutu vrta u koji želite staviti kućicu nije moguće, dovoljno je očistiti zemlju od prljavštine i poravnati i nabiti  zemlju i staviti sloj šljunka. Ako stavljate manju kućicu samo za ručni alat, možda možete samo očistiti tlo na tom dijelu.

Pripazite da kućicu stavite u hlad ako je to ikako moguće! Duže će vam trajati, a stvari u njoj neće se pregrijati.

Unutra je moguće pričvrstiti police (po mogućnosti na različitim visinama) i postaviti zatvoreni ormar za sredstva za zaštitu bilja, posude i kutije za spremanje malih predmeta.

Održavanje vrtnih kućica

Drvene vrtne kućice moraju se zaštitu od vanjskih utjecaja svakih godinu do dvije, a za to se koristi impregnacija protiv nametnika i lazura kao zaštita (Lazura je transparentni zaštitni dekorativni premaz koji sadrži male količine pigmenta. Na drvu stvara tanki film ističući prirodnu teksturu drvene površine, a istovremeno i štiti drvo od klimatskih utjecaja).

Za kućice od plastike najviše što možete učiniti je ne držati je na sunčanom mjestu jer plastika ipak deteriorira pod suncem s vremenom bez obzira na UV zaštitu.

Za metalnu kućicu ćete brinuti tako da ne oštetite zaštitni premaz koji štiti od korozije. Ako vlaga uđe do metala on će sigurno korodirati.


Vidi razne modele drvenih i metalnih vrtnih kućica OVDJE.

Klikom na link i kupnjom proizvoda sa Zebra.hr Mancave.hr dobiva dio zarade od prodaje proizvoda sa Zebra.hr webshopa.

Piše: D. G.

Photo by Andy Watkins on Unsplash