Kako je već bilo opširno objašnjeno u vodiču kroz ronilačke satove, diveri su često prvi odabir modernih ljubitelja satova. Više je razloga: robusnost, pouzdanost, čitljivost i dizajn.  Još kad je sat izveden u jarkim i hrabrim bojama kao Seiko Turtle u popularno nazvanoj „pepsi“ kombinaciji boja, sa PADI oznakom na dialu dobijete sat za partijanje i ozbiljno ronjenje.

Background modela je fascinantan. Seiko još od 60-ih pravi ozbiljne ronilačke satove, prepune tehnoloških inovacija. Za razliku od švicarske industrije, japanska filozofija izrade se uvijek povodila logičnim i praktičnim rješenjima, bez nepotrebnih „prestižnih“ detalja koji u svakodnevnoj uporabi ničemu ne služe.

Primjer je uporaba HEV (helium escape valve) koju je patentirao Rolex da bi prevazišao poprilično bizaran problem s kojim su se susretali profesionalni ronioci. Isti su tijekom svog boravka u podvodnim habitatima udisali mješavinu kisika i helija zbog spriječavanja tzv.“kesonske bolesti“. Rješenje se pokazala terminalno  za – satove. Molekule plemenitih plinova u koje spada helij su prodirale u satove čak i kroz brtve te su kod postupka dekompresije znale toliko dići pritisak unutar kućišta da su stakla ispadala van. Ingeniozni švicarski inžinjeri su probušili kućište i ugradili poprilično složeni i skupi sklop ventila koji je rješavao taj problem.

Japanski inžinjeri su paralelno na svoje satove – ugradili brtvu u obliku slova L koja je riješila isti problem. Ne moramo uopće razmišljati koliko je brtva od dolara jednostavnije i jeftinije rješenje od posebnog ventila ubušenog u kućište.

Seiko SRPA21

Seiko SRPA21 je dostojan nasljednik navedene filozofije. Reissue Seika 6309 iz 60-ih, sat je prepoznatljiv po obliku kućišta sa velikim zaobljenim lugovima koje podsjeća na kornjačin oklop. Veliki i robusni sat sa puna 44 mm mjereno bez krunice i sa lugovima širokim 22 mm se upravo zbog relativno kratkog kućišta nosi udobno na svim zglobovima. Dodatnu udobnost pruža velika krunica maknuta prema donjem desnom lugu, što je već postao zaštitni znak Seikovih ronilačkih satova. Opet japanska filozofija: krunica na 3 sata bi bila vizualno harmoničnija, ali neudobnija za nošenje i izloženija potencijalnim oštećenjima.

Seiko Turtle

Sat dolazi na metalnoj narukvici sa ronilačkom ekstenzijom skrivenom u kopči.  Sama kopča ima dvostruki sustav osiguranja od otkapčanja – gumbe i siguronosni zasun preko. Lugovi su bušeni – imaju šupljine u koje se uvlači alat za skidanje remena te je mijenjanje narukvice i postavljanje remena jednostavno.  I opet – japanski dizajn. Bez rupa, linije bokova sata bi bile ljepše, ali praktičnost na satu koji se koristi kao oruđe za ronjenje je bitnija.

Seiko Turtle

Sat je dio trenutne ProSpex (Professional Specifications) kolekcije Seika, koja obuhvaća satove namijenjene ekstremnim aktivnostima i ima veliki X na dialu koji to pokazuje. Također ima i ogromni PADI logo (Proffesional Association of Diving Instructors) koji označava suradnju Seika i navedene organizacije profesionalnih instruktora ronjenja, što je dovoljan znak kvalitete i pouzdanosti.

Na dialu je također i oznaka „divers“ kojom se definira da je Turtle napravljen u skladu sa trenutno važećim ISO standardima za ronilačke satove te ogromni markeri ispunjeni Lumibrite svjetlećom komponentom koja se također nalazi i na kazaljkama.

Ispod cifera radi Seiko 4r36 mehanizam sa danom i datumom. Pouzdani, robusni i efikasni mehanizam se pokazao izuzetno jednostavnim i jeftinim za održavanje. U pitanju je dorađena inačica Seikovog radnog konja sa osnovnom arhitekturom jednakom automaticima koje Seiko radi još od 60-ih, tako da ga može održavati bilo koji urar, bez potrebe za skupim servisima.

Element za partijanere

Sa plavom bojom diala, dvobojnim plavo crvenim bezelom i jarko crvenom minutnom kazaljkom i uz hrpu elemenata na dialu sat bi se komotno uklopio na neonski outfit posjetitelja house partija.  Još ako dodamo na to Lumibrite elemente koji su najefikasniji na tržištu – sat je blago rečeno upadljiv.

Seiko Turtle

Doduše svi ti elementi imaju i praktičku uporabu kod ronjenja, jer boje kod spuštanja u mrak morskih dubina gube svoju jarkost proporcionalno nijansi, jarko crvena kazaljka služi za računanje rezerve mješavine plinova u bocama a dvobojni bezel za lakše računanje deko stanki. Ali sve to i dobro izgleda na jarko plave kupaće dok chillate u bazenu uz jarko crveni koktel.

I ne morate žrtvovati koktele da bi ga kupili. Turtle je dostupan na tržištu u više inačica, uključujući i limited edicije, mirnije boje i posebne dorađene „King Turtle“ modele, uz najbolji omjer uloženo i dobijeno.

E da, i stari 6309 je glumio u klasiku SF-a, James Cameronovom filmu „The Abyss“ iz 1989. Kroz cijeli film kapetan Bud Brigman (Ed Harris) temeljito zlostavlja svoju Kornjaču. Bolju preporuku sat nije mogao dobiti.

 

Seiko Turtle u filmu The Abyss (1989)

Piše: Sinnerwatch

Foto: Privat + Abyss screen

Microbrandovi – budućnost urarstva?