Brodogradnja za svakoga − gajete iz radionice Mancool Shipyard

Akademski slikar iz Murtera je u malene drvene modele brodica za samostalno sastavljanje usadio entuzijazam i zaljubljenost u tradiciju.

Tko ste, odakle dolazite i čime se bavite? Što vas je inspiriralo na proizvodnju makete gajete?

Matej Šikić Balara iz Murtera na otoku Murteru. Akademski grafičar-slikar, trenutno grafički dizajner, u budućnosti ‘ko zna! Mladi entuzijast i zaljubljenik u tradiciju, a samim time i zaljubljenik u drvene brodove.

Ideja za maketu je stara, još iz srednje škole, kada sam čuo od prijatelja da je radio jednu ovakvu drvenu maketu gajete. Godina sam čekao da netko napravi model gajete u setu za slaganje i da ga ja mogu kupiti i složiti. Međutim, na tržištu toga jednostavno nije bilo, bar ne u ovome obliku kako sam ja to zamislio. A zamislio sam tako da to bude drvena gajeta po svim pravilima konstrukcije i gradnje drvenog broda. I tako ja čamio čekajući dok nisam vidio mladog kalafata da slaže gajetu u nekom 3D programu. I pitam ja: „Pa može li se to smanjiti i napraviti maketu!?“ Nakon toga smo se dogovorili da on napravi nacrt i pripremi sve komade za rezanje laserom. Međutim, opet ja čamio čekajući i na kraju odlučio to sve napraviti sam. Od nule! Ne znam koje 3D programe koristiti, a još manje u njima raditi. Dobio sam nacrte gajete starog betinskog brodograditelja i samoukog inženjera Šime Šandrića. Igrom slučaja sam baš zet u obitelji Šime Šandrića, tako da imam pristup obiteljskoj arhivi i svim nacrtima koje je Šime ikada izradio. I tako… Malo-pomalo, za godinu dana, napravio sam prvi prototip gajete. Mojoj sreći nije bilo kraja!

A sada, kad već godinu dana nisam izašao iz kuće, moglo bi ovo i u serijsku proizvodnju!

Kako to obično bude, javljale su se stalno nove prepreke. Obzirom da sam na području brodogradnje totalni amater, sve sam morao istražiti i naučiti ispočetka. U obiteljskom vlasništvu imamo staru gajetu Šimicu iz 1924. i njome sudjelujemo na regatama na latinsko idro. U biti, ponešto sam i znao o drvenom brodu, ali to je bilo jako malo i definitivno nedovoljno za jedan ovakav poduhvat. Sve sam naučio promatrajući kako to betinski kalafati rade na svojim škverovima i u razgovoru s njima polako otkrivao tajne. Mogu reći da sam za sada samo odgrnuo zavjesu − učenje nije završeno, mislim da nikad i neće biti!

Polako je napredovala ideja za serijsku proizvodnju. Odabrao sam materijal, složio upute i naručio dijelove koje ne mogu izraditi sam. Tako je došla na red i kutija. A sa kutijom i ime brenda, logotip, znak i ostalo. Htio san da u imenu bude neki komad broda koji bi se mogao zvati nekako internacionalno. Tako san vrtio i vrtio i došao do mankula i ispalo MANCOOL! Za one koji ne znaju mankul je komad na palubi broda oko kojeg se priveže konop. Fora je što je na engleskom isti izgovor a drugo značenje. To drugo značenje se skroz poklapa sa ljudima koji rade makete. Maketari su fora ljudi, super ljudi!

I ostalo je povijest!

Što je točno gajeta i spremate li još koji model brodice?

Gajeta je radni, multifunkcionalni brod naše strane Jadrana. O samoj gajeti je sve rečeno mnogo puta. Koga interesira može kontaktirati Muzej betinske drvene brodogradnje u Betini i tamo će im ljubazne mlade dame objasniti sve što ih zanima. To je ipak institucija i sigurno će informacije biti opširnije i kvalitetnije!

Plan je da nakon gajete napravim leut, kaić i poneki jedrenjak. Sve po nacrtima Šime Šandrića i sve po pravilima drvene brodogradnje. Leut mi je stvarno velika želja, jer mislim da će biti impresivan primjerak!

U pripremi je i latinsko idro za ovaj model. U početku su me kritizirali jer nema jarbula i lantine, ali nema ga jer nisam želio da to bude samo jarbul i lantina, htio sam napraviti školu latinskoga idra. Taj projekt je pri kraju i uskoro će biti dostupan. Škola latinskoga idra će naučiti ljude kako složiti – ARMATI brod za jedrenje na latinsko idro, bilo model ove gajete bilo pravu gajetu ili leut. Uz upute za armanje bit će, naravno, potrebna i oprema – ARMIŽ: jarbol, lantina, idro, konopi i buceli.

Od koliko komada se maketa sastoji i koliko vremena je potrebno za sastavljanje?

Model je sastavljen od nekih 600 komada. Tih 600 komada može se složiti u dva dana, a može i u dva mjeseca. Složena maketa gajete duga je 55 cm, a široka 19 cm. Ja sam osobno složio oko 20 gajeta. Ne znam baš točan broj… Sa svakom složenom bio sam sve sporiji, jednostavno ne može biti kvalitetnih rezultata u maketarstvu ako nema preciznosti. Sa svakom novom otkrio sam nešto novo, vidio u čemu griješim i što moram popraviti. Još uvijek sam nekad brzoplet i željan što prije vidjeti rezultat, ali takvog načina razmišljanja u maketarstvu nema. U maketarstvu se gleda preciznost i kvaliteta izrade i tako mora biti i ne može drugačije! Još uvijek gledam majstore maketare po bespućima interneta i još uvijek se divim tim ljudima.

 Ja sam još maketar početnik, moram još puno napredovati.

Što sve dobijemo kad od vas naručimo Mancool Shipyard gajetu? Je li potrebno još nešto nabaviti prije početka sastavljanja makete?

Najvažnija što MANCOOL donosi je upravo skoro točna konstrukcijska ispravnost gradnje broda. Neke korake sam ipak morao drugačije napraviti. Neki koraci su izmijenjeni zbog pojednostavljivanja gradnje, jer želim drvenu brodogradnju približiti svima koji bi se željeli okušati u tome, a ne samo maketarima. Dok smo testirali proizvod slagali su ga i ljudi koji nemaju nikakve veze s brodovima i svi su uspješno izgradili svoju gajete koje sada krase njihove komode i vitrine. Ovo je mala škola brodogradnje, a mogu je pohađati svi koji to žele. Naučiti ćete sve korake gradnje broda i sve nazive složenih komada kao i sve dijelove broda.

Za slaganje makete potrebni su ljepilo, mali čekić, male stege (mogu poslužiti štipaljke za rublje), brusni papir, skalpel, krep traka i ravna podloga za rad. Jako dobro dođe mala brusilica ili dremel, jer ipak najvažnije od svega je pravilno pobrusiti rebra broda, a mali alati to uvelike olakšaju.

Kako možemo naručiti maketu gajete i kada su najčešće popusti?

Za sve informacije zainteresirani se mogu javiti na Facebook stranicu MANCOOL SHIPYARD ili na e-mail mancool.shipyard@gmail.com. 

Imate li savjet za maketare početnike?

I samo jedan savjet: brusite, provjerite, brusite, provjerite, brusite, provjerite i kad mislite da više ne treba − pobrusite još malo!

Foto: privatna zbirka