Probajte očuvati tenisice kao nove pomoću ovih par osnovnih savjeta.

Svi želimo očuvati najdraže tenisice.

Zato donosimo par osnovnih savjeta kako održavati tenisice, čime ćete im produljiti trajanje, a na kraju i uštedjeti. Naravno, ušteda se ne odnosi na klasične sneakerheadove.

Kao najčešći uzrok prebrzog trošenja i starenja pokazali su se vlažni vremenski uvjeti (i kebab ako vam nesretno ispadne). Možete ih održati u dobroj formi kombinacijom pravilnog čišćenja i zaštite.

Evo nekoliko provjerenih vodilja.

O tenisicama treba brinuti otpočetka. Ako se o tenisicama brinete pomoću osnovnih savjeta i uputa ispisanih u uputama, koje toliko nevoljko čitamo, produljit ćete im rok trajanja zamjetno. Tenisice često zanemarujemo mjesecima te ih odbacimo kad postanu prljave i iznošene, a one zapravo zahtijevaju jednaku brigu kao i bilo koje druge cipele. Kad bismo se o njima brinuli pravovremeno, produljili bismo im rok trajanja. Najčešća i najveća greška koju svi radimo je da tenisice namijenjene suhom vremenu nosimo po vlažnom ili mokrom. Vlaga je neprijatelj broj jedan.

Treba se redovno rješavati nakupljene vlage. Kad smo već kod najgoreg neprijatelja, treba istaknuti da se protiv vlage treba redovno boriti. Vlaga može doći iznutra (znoj) ili izvana (kiša). Generalno treba izbjegavati sušilicu, radijatore, feniranje i slične brze cheat procese sušenja. Redovno održavanje uključuje korištenje silika-gela (silicij dioksid), papira ili običnih novina koje ćete umetnuti u tenisice nakon nošenja, a koje će izvući vlagu.

Probajte mijenjati tenisice (ako imate više pari). Iako je ovo dobar savjet, uključuje kupovanje dodatnih pari tenisica što iziskuje veći trošak. Naravno da će se trajnost tenisica produljiti ako imate više pari. Dok jedne nosite, druge se „odmaraju“.

Izbjegavajte perilicu rublja. Rijetko koje tenisice su toliko izdržljive da mogu „preživjeti“ susret sa centrifugom i velikim količinama vode, neovisno o temperaturi u kojoj se peru. Pranje tenisica u perilici treba izbjegavati u 99% slučajeva.

Četka i krpa će najčešće biti dovoljne. Redovno četkanje ili brisanje samo vlažnom krpom pomoći će vam održati tenisice čistima, a time ćete održati dobro ukupno stanje tenisice. Ako su jače umrljane, možete ih prebrisati vlažnom krpom, ali svakako im dajte vremena da se osuše na svježem zraku te ih potom „nahranite“ kremom za kožu.

Izbjegavajte bijele tenisice! Bijele tenisice imaju najkraći rok trajanja, jer se najbrže prljaju, i svako oštećenje je dvostruko vidljivije. Ukoliko baš volite bijele tenisice, preporučljivo ih je prati sapunicom i krpom namočenom u toplu vodu. Naravno, vodu treba koristiti u što manjim količinama. Dijelove koji su teže dostupni možete očistiti starom četkicom za zube.

Brušena koža (antilop) čisti se gumenom četkom. Nije pametno brušenu kožu čistiti običnom četkom jer će se brušena koža na taj način vrlo brzo oštetiti. Ukoliko su vaše šminkerske tenisice od ovog materijala, trebate ih pažljivije čistiti s posebnom gumenom četkom koja je već prilično dugo široko dostupna.

Definitivno najbolje ulaganje u održavanje je sprej za impregnaciju kojim ćete tenisicu zaštititi od vlage. Isto tako postoji nekolicina proizvoda koji će vam pomoći kod čišćenja tenisica. Nama su za oko zapeli proizvodi poznatog brenda Sneaky.

Za one koji se žele riješiti neugodnih mirisa, svakako treba napomenuti da postoje razni sprejevi na bazi srebra koji će neutralizirati bakterije koje su zaslužne za neugodne mirise. Mogu se nabaviti vrlo povoljno u najbližem dućanu za cipele ili u bilo kojoj drogeriji.

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.0.5″]

Izvor: hypebae.com

Foto: Hermes Rivera on Unsplash