Treba li vam RFID zaštita na novčanicima i odjeći? Radi li se o triku trgovaca ili je krađa podataka naša realnost?

Što je RFID i kako funkcionira?

Radio Frequency Identification je bežična i beskontaktna tehnologija koja koristi radio frekvenciju kako bi se razmjenjivale informacije između prijenosnih uređaja. Sastoji se od RFID čitača i RFID medija koji izmijenjuju informaciju radio valovima. RFID tehnologija našla je svoje mjesto u svim poljima gdje treba brza i efikasna razmjena podataka.

Pa tako postoje  RFID enabled bankovne kartice, putovnice, mobiteli i ključevi automobila. Svoje mjesto RFID tehnologija ustalila je u polju bankovnih kartica jer omogućava nove i lakše načine plaćanja.

Je li siguran?

Ono što se prosječan čovjek zapita dok koristi ovakvu tehnologiju je: „Koliko je zapravo sigurna?“ Svi smo čuli priče o „hakerima“ koji sjede na javnom mjestu i posebnim antenama fokusiraju svoje uređaje da bi skenirali bankovne kartice prolaznika (tzv. RFID skimming) i koristili te informacije za brze transakcije na svoje račune.

Vrlo je važno je istaknuti da se skimming  kartica pojavio u ranim stadijima razvoja RFID tehnologije gdje su se skenirani podaci mogli lako pročitati i zloupotrijebiti, to je tzv. prva generacija RFID enabled kartica. No, kako se tehnologija razvijala i bivala sve prihvaćenijom, subjekti koji su u prometu nudili takvu tehnologiju podigli su razinu zaštite na način da kriptiraju podatke, to je tzv. druga generacija RFID enabled kartica.

Zašto ovo izlaganje o RFID tehnologiji?

Trgovci novčanicima, ruksacima i odjevnim predmetima, poput posebnih majica i hlača sa RFID zaštitom, prepoznali su vrijednost u želji ljudi da se zaštite od moguće krađe „skimmingom kartice“.

Zanimljivo je reći kako skimming možete vrlo lako zaustaviti običnom aluminijskom folijom, dakle tankim slojem materijala koji ne propušta takvu vrstu valova.

Evo zašto je RFID zaštita mačak u vreći:

  • Druga generacija RFID kartica koristi zaštićene i kriptirane podatke.
  • Skimmere često uhvate na djelu jer moraju dulje vremena boraviti na nekom prostoru da bi došli do podataka sa nezaštićenih kartica (kojih je ionako sve manje i manje), a u svijetu CCTV-a takvi počinitelji bivaju brzo uhvaćeni (uostalom hakeri kradu podatke na veliko, od banaka ili državnih institucija).

Nije problem u tome što takva zaštita ne funkcionira, problem je u tome da vam RFID zaštita više ne treba.

NOT APPROVED BY MANCAVE!