Treba li nam drobilica otpada u kuhinji?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavno i kratko DA. Ipak, u nastavku ćemo Vam pojasniti što je točno drobilica otpada u kuhinji, po kojem principu radi i zašto je ovo super praktična stvar koja bi dobro došla svakom kućanstvu.

Najvjerojatnije nema osobe koja barem jednom u životu nije čula za drobilicu za otpad. Većina nas imala ih je priliku vidjeti u američkim filmovima u raznim scenama u kuhinji gdje domaćini nakon večere bacaju ostatke hrane u sudoper. Ova scena bila je razlogom mnogim upitnicima nad glavama sve dok nismo otkrili da Amerikanci u svojim sudoperima imaju drobilicu za otpad.

 Odlično rješenje za problem bio otpada

Treba li nam drobilica otpada
Treba li nam drobilica otpada

Što je drobilica za otpad? To je kućanski uređaj koji se koristi kako bismo jednostavno uklonili organski otpad nakon obroka ili prilikom kuhanja. Dakle, pri kuhanju svi imamo razne ostatke hrane – kore krumpira, mrkve ili ostatke mesa. Inače ovaj bio otpad bacamo u kantu za otpad zbog čega često dolazi do neugodnih mirisa. Uz pomoć drobilice za otpad sve možete ubaciti u sudoper. Pritiskom gumba palite drobilicu koja usitnjuje ovaj bačeni organski otpad. U samo par trenutaka sve će se samljeti i jednostavno otići s vodom u sustav kanalizacije. Ovako smanjujemo količinu bio otpada, ali i neugodne mirise u kuhinji.

Crtež drobilice za otpad
Drobilica za otpad

Tehnologija za odlične rezultate

Ali prema kojem principu drobilica kuhinjskog otpada radi? Sistem je vrlo jednostavan – drobilica je ugrađena u sudoper i napaja se strujom. Ima disk kojeg rotira električni motor smješten na dnu kućišta. Otpad se ubacuje kroz odvod u sudoperu i upada u komoru u kojoj je disk. On se vrti i drobi otpad te ga usitnjava. Iz komore za usitnjavanje otpad prolazi odvodnom cijevi izravno u kanalizaciju. Tijekom drobljenja otpada bitno je da cijelo vrijeme curi voda kako bi otpad otekao dalje.

Drobilica za otpad
Drobilica za otpad

Pri odabiru drobilice dobro je razmisliti o snazi motora jer on pokreće sustav koji melje otpad. Dakle, što bolji motor, to će bolje, brže i lakše samljeti otpad. Moderni modeli danas ne proizvode veliku buku ni vibracije, tako da je glasnoća svedena na minimum.

Naravno, treba voditi računa i da sudoper ima mogućnost ugradnje drobilice. Naime, drobilice otpada moraju imati prilagođen sustav kako bi voda mogla otjecati dalje. Još jedna prednost je u tome što su mnoge oplemenjene ionima srebra koji služe suzbijanju širenja bakterija.

 Drobilica za otpad idealna je za sve koji mnogo i često kuhaju i ne žele imati problema sa začepljenjem odvoda. Koliko god se mi trudili sve skupiti i baciti u smeće, uvijek ostane neki komad hrane, ljuske ribe, mrvice kruha i masnoće koja se skuplja u odvodnim cijevima i može dovesti do začepljenja. Ovo je dosta neugodna situacija koja zahtjeva komplicirano odvajanje vodovodnih cijevi i angažiranje vodoinstalatera.

Što sve može ići u drobilicu?

Prilikom kuhanja stvaramo mnogo otpada kojeg skupljamo i bacamo u kantu za otpatke. Međutim, u drobilicu možete ubaciti samo bio otpad – kore od voća i povrća, komade voća i povrća, kožu, pa čak i kosti. Uz drobilicu je moguće riješiti se otpada u samo nekoliko sekundi. Važno je znati kako se u drobilicu NE SMIJE ubacivati staklo, plastika, papir, karton, stiropor, kosa, užad te otpad koji nije biološki.

Jednostavno održavanje

Drobilicu je potrebno koristiti i održavati kako bi nas što duže služila. Bilo bi idealno kad bi je upalili barem jednom dnevno kako se u spremniku ne bi zadržavali ostaci hrane. Bitno je tijekom rada i nekoliko minuta nakon drobljenja pustiti hladnu vodu da ispere sve ostatke hrane. Drobilicu nije problem očistiti. Samo u sudoper uspete sode bikarbone i alkoholnog octa te pustite da „odrade“ svoje. Nakon nekoliko minuta pustite vodu i čišćenje je gotovo.

Ovaj mali kuhinjski pomagač pružit će Vam veliku pomoć i olakšati kuhanje toliko da poslije nećete moći zamisliti život bez njega. Isprobajte zašto je ovo omiljeno pomagalo u brojnim kuhinjama i zaboravite na začepljene odvode.

Nađite povoljne drobilice poput ove na slici niže ovdje.

Drobilica ELLECI 500 TOP drobilica otpada
Drobilica ELLECI 500 TOP

Primjer bestbuy drobilice otpada je ELLECI 500 TOP

Specifikacije su:

– “Heavy-Duty”, 1/2 HP (napravljena za teže uvjete rada)
– snaga: 375 W
– Priključak: 220/240
– amperi 1,7
– Okr. u minuti 2800
– težina 4,5 kg
– kapacitet 1070 ml

GARANCIJA 4 godine a još dobijete i:

– dodatak za guranje otpadaka
– dodatak protiv špricanja (odvojiv i lako periv)
– standardni čep
– pneumatski prekidač
– dodatak za spajanje na sifon