Kako odabrati sunčane naočale prema obliku lica

Glavna svrha sunčanih naočala je zaštita očiju. Prije stotinjak godina muškarci su umjesto sunčanih naočala nosili šešire za zaštitu očiju, no sada ih nose samo članovi KUD-a ili pomalo pomaknuti hipsteri.

Sunčane naočale su uz svoju funkciju zaštite i bitan element stilskog izričaja tzv. modni dodatak. Iako je to možda posve promašena sintagma jer dobar par sunčanih naočala može definirati cijeli stil.

Kao što je slučaj sa svim “dodacima”, postoji ispravan i pogrešan način nošenja sunčanih naočala. Oni mogu ili zaštititi vaše oči i učiniti da izgledate dobro, ili vam štite vid i  izgledate kao kreten. Da ne bi bili ovo drugo trebali bi se voditi određenim smjernicama i pravilima

Prvo, pogledajmo ukratko povijest ovih svakodnevno korištenih “dodataka”.

Povijest sunčanih naočala

Koliko znamo, Inuiti bi pokrivali svoje oči rudimentarnim, prorezanim naočalama napravljenim od kljova morža kako bi zaštitili oči od sunčevih zraka. Međutim, smatra se da je rimski car Neron prvi nosio sunčane naočale (smaragde stavljene ispred očiju) kada je gledao borbu gladijatora.

Inuitske sunčane naočale

Tek 1900-ih počele su se nositi sunčane naočale u današnjem stilu. Tada su filmske zvijezde u javnosti počele nositi sunčane naočale kako ih obožavatelji ne bi prepoznali. Ubrzo nakon toga, sunčane naočale postale su moderan dodatak za sve više zanimanja i kod muškaraca i kod žena.

No, svijet sunčanih naočala doista je uzeo maha tek 1936. godine, kada je Edwin H. Land izumio polarizirane sunčane naočale koje su piloti počeli koristiti kako bi poboljšali svoju vidljivost i smanjili odsjaj.

U 80-ima Ray Ban je kapitalizirao tržište onim što je danas poznato kao “avijatorice”, kada su postavili par istih na Toma Cruisea u blockbusteru “Top Gun”. Danas postoje stotine, ako ne i tisuće tvrtki koje proizvode sunčane naočale, no Ray Ban je ostao ikona.

Kako pronaći sunčane naočale za vaš oblik lica

Važno je znati koji okviri sunčanih naočala odgovaraju vašem licu jer će vam pomoći da odaberete stil koji nadopunjuje vaše kvalitete, a ne da je u sukobu s njima.

Kako odabrati sunčane naočale po obliku lica shema


Primjerice ovaj Ray-Ban Original Wayfarer model paše uz ove oblike lica:

Eyerim.hr

Za duguljasto lice

Ako vam je lice je duže nego šire, a linije čeljusti i jagodica su relativno zaobljene, ne nosite ništa što će vaše lice učiniti još dužim.

Obrnuti trokut

Čelo vam je šire od brade, koja se sužava s relativno ravnim linijama:

Zaobljena leća će vam najbolje odgovarati..

Par Ray-Ban Clubmastera mogao bi previše naglasiti širinu čela. Odaberite žičanu inačicu s dvostrukim mostom.

Ovalno lice

Najbolji oblik što se tiče sunčanih naočala, paše vam gotovo sve.

Sve ostale oblike i savjete imate na webshopu Eyerim.hr gdje uz svaki par naočala možete vidjeti i crteže za koji oblik lica najbolje odgovoraju te naočale, a možete i virtualno isprobati svaki par sunčanih naočala.

Piše: mancave

Foto: Flickr, Eyerim.hr