Top Gun: Maverick – recenzija bez spoilera

Tom Cruise se s 59 godina vraća na veliko platno u avionu u nastavku filma koji je snimljen prije 36 godina. Tko bi to uopće htio gledati? Odgovor je – svi. Top Gun Maverick najuspješniji je film po zaradi u kinima ove godine. Prema podacima časopisa Variety film je zaradio 291 milijun dolara u Sjevernoj Americi otkad je stigao u kina (krajem svibnja), što je apsolutni rekord. Na svjetskoj je razini film već premašio zaradu od pola milijarde dolara.

Kako je na njega reagirala publika onda ne treba posebno ni naglašavati. Fanovi su oduševljeni i redom su filmu dali odlične ocjene. Kad smo kod ocjena kritičara, dojam je da većina njih smatra da se ipak tu radi o dobrom, kvalitetnim filmu, no neki mu i zamjeraju da je plitak, previše igra na emocije, a ima premalo sadržaja koji film čini kvalitetnim.

Radnja filma (bez spoilera)

Kapetan Pete “Maverick” Mitchell pozvan je da letenju podučava najbolje mlade pilote na svijetu. Lik koji utjelovljuje Tom Cruise na platnu izgleda kao da je samo malo fizički ostario, no mentalno je to još uvijek onaj tvrdoglavi, žestoki, talentirani pilot bez dlake na jeziku. “Ja nisam učitelj”, kaže Maverick odmah u startu svom nadređenom.

Nastavak Top Guna, istina je, puca na nostalgiju te se zbiva u sličnom okruženju kao i u klasiku iz 1986. godine. Imamo natjecanje između vrhunskih talentiranih pilota, pojavljuje se nakratko i Iceman, nekadašnji Maverickov rival, a danas dobar prijatelj te sin njegovog pokojnog prijatelja Goosea, čiju si smrt Maverick ne može oprostiti. Film završava stvarnom vojnom misijom u kojoj se američka vojska bori protiv neimenovanog neprijatelja.

Glumci

Tom Cruise u glavnoj je ulozi i glumi Petea “Mavericka” Mitchella. Jennifer Connelly glumi njegovu ljubav na platnu Penny Benjamin. Miles Teller glumi Roostera, a Jon Hamm admirala Cyclonea. Monica Barbaro je poručnica Phoenix, a Val Kilmer pojavljuje se kratko kao Iceman. Ed Harris je Hammer, a Glen Powell utjelovljuje Hangmana. Bashir Salahuddin je Hondo, a Charles Parnell Warlock.

O čemu se zapravo radi u filmu?

Top Gun: Maverick je poput kola sreće. Na koju god stranu da ga okrenete, možete pronaći nešto u čemu možete uživati. Publika željna adrenalinske zabave osjetit će nalet uzbuđenja zbog vrhunski izvedenih scena letenja koje su izvedene na pravim F-18 Hornet vojnim avionima. Glumačka postava čak je i prolazila obuku kako bi izgledali vjernije dok njima upravljaju. Oni kojima će stihovi pjesme “Danger zone” te brojni drugi detalji probuditi nostalgiju za nekim boljim vremenima također se neće razočarati.

Jedan od tih detalja su i specifične sunčane naočale koje Tom Cruise nosi u filmu. Ray-Banov model dosadnog naziva Ray-Ban 3025 promijenio je ime u Aviator baš u skladu s filmom Top Gun 1986. godine. Cruise im je tada osigurao kultni status. Prodaja im je ovih dana skočila za 40 posto kad su se klasične “avijatorice” ponovo pojavile na filmskom platnu.

S druge strane, desničarski kritičari označili su ga kao kritiku Woke pokretu i hipersenzibilnom, hiperuključivom društvu. Također, činjenica da se pilot stare škole Tom Cruise vraća da bi pokazao mladima “kako se to radi” dodatno je zaintrigirala zagovaratelje ovakvog tumačenja. Filmove koji postanu hitovi kao ovaj često se tumači na puno različitih načina i to za njih može biti samo veliki plus.

Po uzoru na prvi Top Gun, i ovaj nastavak ima izraženu osobnu notu. Maverickova transformacija iz supertalentiranog samotnjaka koji ne može funkcionirati u timu ni dati ikome svoje povjerenje nit je koja vodi cijeli prvi film. Upravo se ta intimna priča proteže i kroz 36 godina stariji film.

Ovaj put Gooseov sin Rooster, koji u sebi ima puno bijesa i netrpeljivosti prema Mavericku (i brkove koje nitko ne nosi, ali, eto, da podsjeća na ćaću), mora proživjeti transformaciju. Maverick se mora suočiti sam sa sobom, sa svojim strahovima i limitima, ovoga puta on traži  iskupljenje. Može se pretpostaviti da zato onaj neprijatelj iz zadnje misije nije imenovan. Nisu to Rusi, Talibani ni Sjeverni Korejci. Mogu biti, no obračun sa svojim strahovima i limitima važniji je od sukoba s ikakvim vanjskim neprijateljem.

Zaključak

Vrlo zanimljiv je odnos stare i nove škole. Sama činjenica da je Cruise, kao jedan od producenata ovog filma, htio snimiti gotovo isti film 36 godina kasnije, govori nam da je htio nešto dokazati. Kao što njegov Maverick želi dokazati da će on, u poznim godinama, najbolje letjeti samo svojim talentom, prkoseći tehnologiji i mlađim, ali neiskusnim pilotima. Kao da želi pokazati Naglasak je na temeljnim vrijednostima koje opstaju, koliko se god svijet oko nas ubrzano mijenjao.

Nemoguće je, ipak, potpuno objektivno ocijeniti ovaj film. Obožavatelji Toma Cruisea i prvog filma dobili su točno ono što su željeli – nostalgiju, dobru glumu, predivnu, adrenalinom napucane scene. Iako nije 1986. i filmovi u kojima leti hrpa vojnih aviona više nisu čudo neviđeno, dobra priča vječna je kvaliteta dobrog filma. Možda je baš to ultimativna poruka koju nam Maverick želi prenijeti.

Naša ocjena 8/10

Originalan naziv filma: Top Gun: Maverick

Žanr: Drama/Akcija

Trajanje: 2 sata i 10 minuta

Godina: 2022.

Redatelj: Joseph Kosinski

Glumci: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Jon Hamm, Jon Hamm, Glen Powell, Bashir Salahuddin, Charles Parnell, Val Kilmer, Ed Harris,

Scenaristi: Jim Cash, Jack Epps Jr., Peter Craig

Piše: Mancave.hr

Foto: Paramount Pictures Official