Pazite situaciju. Zakačite se s nekim likom u birtiji oko toga kvari li se više Alfa Romeo ili Renault, baš se onako zaiskri rasprava i obojica odlučite da je vrag odnio šalu i posegnete za svojim oružjem.

U tučnjavi pištolji padnu na pod i konobarica pokupi jedan od njih. Želi vas obojicu raniti da se prestanete tamo tući i razbijati joj inventar, ali ne može jer u ruci drži pametni pištolj (smart gun) koji dozvoljava samo svom vlasniku da iz njega puca.

E, sad kad ste vizualizirali cijeli taj kaos, moglo bi jako brzo doći do nekih sličnih scenarija. Naime, kako pišu brojni svjetski mediji, među njima i agencija Reuters, pametno oružje vrlo je blizu lansiranja na američko tržište.

Uskoro u svim boljim trgovinama

Radi se o personaliziranom oružju koje proizvode tvrtke Lode Star Works te Smartgunz LLC. Prema prvim vijestima, ovi su proizvodi trenutno u fazi beta testiranja. No obje se tvrtke nadaju da bi proizvodi mogli na tržšte izaći već ove godine i to po cijeni od 895 dolara.

Kakve bi benefite imalo čovječanstvo od pametnog oružja? Pa, jedan od osnivača tvrtke Lode Star Gareth Glaser rekao je da je u životu čuo previše priča u kojima bi djeca slučajno bila ubijena ili ozlijeđena dok bi se igrala tuđim oružjem. Glaser smatra da bi se tragedije mogle izbjeći ako bi se koristila tehnologija koja bi omogućila da se identificira onaj u čijim je rukama oružje. Ako pametno oružje doslovno padne u krive ruke, iz njega se neće moći pucati, kaže Glaser.

Očekuje se da će se ovakvim oružjem reducirati i broj samoubojstava, koja se često događaju nakon što samoubojice ukradu nečije oružje. Policajci, čuvari po zatvorima i ostali organi reda pozdravit će ovaj izum jer će moći opuštenije patrolirati, znajući da njihovo oružje neće moći iskoristiti nitko osim njih. Dakle, ona situacija u filmovima kad jedan drugom dobaci pištolj, toga više neće biti.

Otisak prsta i pin za aktivaciju

Iako je ovaj proizvod dosta blizu puštanja u javnost, kažu njegovi kreatori, u prošlosti je bilo puno problema s ovakvom tehnologijom. Odustajalo se od proizvodnje, oružje nije prošlo na testiranjima, a jednu su tvrtku čak svojevremeno napali i hakeri te im oteli informacije koje su im bile potrebne za proizvodnju.

No, ako je vjerovati Glaseru na riječ, čini se da su ovaj put ipak uspjeli pronaći način da naprave prototip koji će se moći masovno proizvoditi na tržištu. Naime, tehnologija se toliko razvila da se sad relativno lako može u oružje ugraditi senzor koji raspoznaje otisak prsta vlasnika, što može spriječiti da netko drugi uzme vaše oružje i krene u klasički killing spree.

Oružje bi se trebalo putem aplikacije moći povezati s mobitelom, moći će se dobiti dozvola za korištenje putem upisivanja pina ili otiskom prsta. Također, korištenje oružja moći će se odobriti i za više od jednog korisnika. Tako da, ako hoćete nekome usred akcije dobaciti pištolj, morat ćete najprije izvaditi mobitel ući u aplikaciju, odobriti drugog korisnika, podijeliti s njim pin pa će ga onda on morati samo ukucati i spreman je za nastavak.

NRA approved

No ne bi ovo pametno oružje bilo toliko prihvaćeno da ga nisu amenovale dvije „pucačke“ udruge koje su u SAD-u dosta poznate i utjecajne. Prva je National Shooting Sports Foundation, a druga je National Riffle Association.

Ova potonja udruga vrlo je zanimljiva i zalaže se za omogućavanje prava na oružje svim Amerikancima. Oni su uvijek održavali razne skupove kad god bi u pitanje bila dovedeno privatno vlasništvo sredstava za ubijanje u zemlji kauboja. Njihov nekadašnji predsjednik, slavni glumac Charlton Heston parafrazirao je izreku koja je postala kultna kad je rekao da je „jedini način da mu uzmu oružje tako što će ga iščupati iz njegovih hladnih, mrtvih ruku“.

„Hestonov san“, kako ga uz dozu sarkazma možemo nazvati, mogao bi se ostvariti jer pametno oružje ima potencijal da svoje mjesto nađe i u zakonima u Sjedinjenim Državama, a kasnije vjerojatno i diljem svijeta. Samo, kad već iščupate to pametno oružje iz nečijih hladnih i mrtvih ruku, nećete moći iz njega pucati. Bar ne ako ne znate pin ili mu ruke nisu toliko hladne da se još uvijek može raspoznati njegov otisak prsta.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr

 

Vidi još:

(VIDEO) Za ovaj minijaturni Desert Eagle treba iskeširati tri puta više nego za klasični