Soundbar – što uzeti?

 

Od pojave modernih tankih televizora, uz sve prednosti nad starim katodnim, voluminoznim dizajnima, cijena dizajna je postala očita u audio komponenti. Jednostavno – u kutiji (realno, okviru) ekrana više nema mjesta za kvalitetni zvučni sustav.

Rješenje, pogotovo uz dominaciju streaming platformi, su soundbarovi.

U pitanju su kompaktni zvučni sustavi, najčešće „all in one“ dizajna, koji omogućavaju potpuni zvučni doživljaj bez potrebe za kompliciranim višestrukim zvučnicima, hrpom kabela i doktoratom iz akustike (kućna kina su bila popularna prije 20 godina. Ako je itko ikada montirao zvučni sustav istih, zna u čemu je problem). Soundbar je doslovno kutija koja se montira u blizini ekrana i voila.

Na globalnom i domaćem tržištu postoji cijeli niz soundbar sustava, koji su relativno jednostavni za montažu (plug and play, podržavaju i optičke izlaze i ARC standard), često podržavaju i surround efekte (Dolby Surround je najčešći), imaju mogućnost povezivanja putem Bluetooth i podršku za moderne stream standarde poput Chromecasta. Dizajn i funkcije ovise o proizvođaču a donosimo top listu aktualnih soundbarova koje možete kupiti i kod nas

1. Sony HT-A7000

Dobitnik par nagrada i prvi odabir vlasnika Bravia linije Sony televizora, perjanica ponude nudi potpuni doživljaj Dolby Atmos i DTS:X  iz jednog jedinog kućišta. Kome nije dovoljno 7 zvučnika plus subwoofer i dva zvučnika gornje projekcije, sustav se može upotpuniti s odvojenim subwooferom i satelit zvučnicima za stražnju projekciju ali i bez dodataka sustav uz 360 Spatial Sound Mapping tehnologiju se sam prilagođava prostoru. Sustav također podržava moderne streaming standarde, ima support za Alexu, dva HDMI 2.1 ulaza, eARC, bluetooth i USB – sve što možete poželjeti. Za gejmere – može se povezati i s Plejkom i s Xboxom.

Sustav je dostupan kod nas, cijena varira od 1199,00 eura za soundbar do više od 2000,00 eura za komplet sa stražnjim zvučnicima i subwooferom.

2. Sonos Arc

Sonos, uz kompaktniji Beam, nudi i veći Arc sustav, dostupan u crnoj i bijeloj boji i prvi je Sonos sustav koji podržava Dolby Atmos surround. Uz 11 zvučnika, upakiranih u vrhunski dizajnirano kućište, eARC HDMI i adapter za starije optičke ulaze, Sonos nudi i intuitivne kontrole na samom uređaju te se može povezati s drugim Sonos jedinicama jednim dodirom. Naravno, tu je i podrška za Alexu i Google Voice dok se fina kalibracija zvuka može obaviti preko Trueplay aplikacije. Bežična povezivost je naravno standardna ali nema bluetootha niti podrške za DTS:X.

Sustav je dostupan i kod nas, cijena kreće sa 999,00 eura.

3. Bose Smart Soundbar 900

Po speckama i cijeni direktni konkurent Sonos Arcu, Bose ima jednu bitnu prednost: izgleda fenomenalno s gornjom plohom od ojačanog stakla. I naravno, Bose ime kao benchmark kvalitete.

Uz Dolby surround, optički i eARC HDMI ulaz, bluetooth, podršku za Chromecast i povezivost s ostalim Bose sustavima te nijansu manje dimenzije, dostupan je kod nas, uz cijenu koja kreće od 865,00 eura.

4. Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Audio div uz premium Soundbar Max nudi i kompaktniji soundbar koji u relativno malenom paketu nudi ukupno 9 vrhunskih zvučnika, podržava Dolby Atmos, ima eARC HDMI 2.1 ulaz plus dva HDMI 2.0 ulaza, optički ulaz, USB, može se povezati putem bluetootha i Wi-Fi, ima podršku za Chromecast i izuzetno precizni sustav kalibracije preko ugrađenih zvučnika. Naravno, sustav se može dodatno povezati sa subwooferima i dostupan je kod nas po cijeni od 1199,00 eura.

5. JBL Bar 5.0 MultiBeam

Odličan izbor za budget inačicu, bez zakidanja u kvaliteti zvuka. Manji i lakši od prethodno nabrojanih, uz optički i HDMI eARC ulaz, povezivost bluetoothom i Wi-Fi i podršku za glasovne komande i Chromecast te virtualni Dolby surround, zbog posebne konstrukcije eliminira potrebu za masivnim i voluminoznim subwoofer zvučnikom. Uz cijenu koja se na domaćem tržištu kreće od 299,00 eura idealan je izbor za manje zahtjevne korisnike.

6. Bowers & Wilkins Panorama 3

B&W, još jedan audio div, uz već priznate Zeppelin i Formation zvučnike, je predstavio prvi soundbar s Dolby Atmos surroundom i totalnim all-in-one dizajnom. Svi dosad pobrojani sustavi se mogu nadograditi s dodatnim zvučnicima, dok je Panorama s ugrađenim subwooferima zamišljena kao samostalni sustav, uz buduću mogućnost povezivosti sa B&W zvučnim sustavima za multiroom sustav. Minimalistički dizajnirani, kompaktni soundbar je dostupan na našem tržištu od 799,00 eura i odličan je odabir za audiofile.

7. Roku Streambar

Po definiciji, Roku uopće nije soundbar ali zbog cijene i kompaktnih dimenzija može savršeno poslužiti umjesto gore navedenih kompliciranijih sustava. U majušno kućište od 35 cm, utrpana su 4 kvalitetna zvučnika a sam sustav ima i sve priključke kao i velika braća – HDMI i USB, povezivost bluetoothom i za veličinu i težinu (ispod 2 kg) sjajan zvuk. Uz cijenu na domaćem tržištu od samo 170,00 eura i dimenzije idealan odabir za upgrade zvuka telke bez kalkulacija s prostorom i cijenom.