Slavonsko Zlo BBQ ljuti chilli umak by Tomica Đukić

Dok su slavonski ljutokusci napeto iščekivali izvođenje novog slobodnog udarca, chef Đukić servirao je nachosima BBQ umak na glavu.

Već smo ranije predstavljali ovaj originalni slavonski brend. Ekipa je iznimno vrijedna i ne gube vrijeme pa kontinuirano šire paletu proizvoda. U suradnji s chefom Hotela Osijek i službenim kuharom Hrvatske nogometne reprezentacije Tomicom Đukićem nastao je prirodni nefermentirani ljuti chilli BBQ umak koji sadrži med i džem od šljiva.

Umak smo probali i oduševili se jer je njegova ljutina vrlo balansirana i zbog toga ostavlja dovoljno mjesta ostalim aromama i okusima jela u koje se dodaje. Slavonsko Zlo ostaje dosljedno samo sebi jer ni ovaj umak ne preuzima cijelu paletu, već se zadržava na dodavanju željene peckave note u kombinaciji s pozadinskom voćnom slatkoćom.

Jedan od Menkejvovaca spomenuo je da bi htio da je umak nešto viskozniji i da ne daje dodatnu vlažnost jelu. Preporučamo da taj nedostatak izbjegnete na način da umak dodajete u manjim dozama, pazeći da vam se ne prelije po cijelom tanjuru. Sve jasno, znamo… Nije za očekivati da će najzagriženijim chilli-ovisnicima to poći za rukom. 

Čini se kako ovaj umak, baš neočekivano, razvija poseban simbiotski odnos s klasičnim slanim nachosima. Naravno, umak je briljirao i u kombinaciji s roštiljem i nezaobilaznom rashlađenom hmeljastom tekućinom. Svakako vrijedi istaknuti kako ekipa iz Slavonskog Zla i nije toliko zla, jer je cijena od kršćanskih 40 kn za 300 ml nenadmašno poštena u usporedbi s velikom većinom drugih ljutih umaka koji se nude u našim trgovinama.

Glavne karakteristike su balansiranost, umjerena ljutina i slojevitost okusa

Svakako preporučujemo onima koji žele kvalitetan prirodni umak bogatog okusa, ali ne vole preveliku ljutinu. Za sve one koji vole super-ljute umake, ovo definitivno nije izbor. Budimo iskreni, okorjele grubijane koji sirovu Carolina Reaper papričicu žvaču uz jutarnju kavu ionako ne zanimaju okusi.

 

Foto: Slavonsko Zlo