Blagdansko ludilo je prošlo, a u paketu koji ste dobili ispod bora je novi MacBook Pro. Bilo da je ovo vaš prvi susret s njim ili već imate iskustva, dobro je znati što vas čeka.

Bilo da ste ga zaista dobili ispod bora, kupili sami ili našli polovni po odličnoj cijeni i odličnom stanju, postoje univerzalni savjeti za podešavanje uređaja. Evo nekih najvažnijih:

Počnite iznova ako možete

Važno je prebaciti sve dokumente i osobne postavke na koje ste se navikli i koje vam čine ugodnijim iskustvo na vašem Macu. Najlakše je to napraviti pomoću Migration Assistanta, koji pruža jednostavnu metodu prebacivanja postavki i dokumenata.

Ovo je i dobra prilika da napravite inventuru svojih dokumenata i svega što vam je potrebno, ali i pročistite malo stvari koje vam ne trebaju.

Skaliranje ekrana

Ovo je proces oko kojeg će trebati malo strpljenja, kroz sistem pokušaja i pogrešaka, dok ne namjestite skaliranje na optimalnu razinu koja vam odgovara. Otvorite System Preferences, a zatim uđite u Displays.

Odaberite Scaled pod izbornikom Resolution i tako možete namjestiti hoće li vam na ekranu biti veći tekst ili će na ekranu biti više prostora. Pokušajte varirati te odnose kako bi pronašli ono što je idealno za vas.

Također, kad ste već ušli u te prilagodbe, možete i isključiti automatsko prilagođavanje svjetline ekrana. Naime, ako ne volite da vam svjetlina ekrana varira ovisno o okolini, slobodno isključite tu opciju.

Odaberite opcije skrolanja

Uđite ponovo u System Preferences i kliknite Trackpad. Tu se može primijeniti način skrolanja koji je podešen na MacBooku, po uzoru na iPhone, ali je na Macu izmijenjen taj smjer u kojem se skrola.

Nekom će se možda više svidjeti omogućavanje opcije Tap&Click, koja će vas i vaš uređaj poštedjeti snažnog pritiskanja. Također, pobrinite se i da odaberete brzinu pomicanja kursora, koja je na Macu inače malo sporija od ostalih laptopa.

Popunite kuteve

MacBook je poznat po svojim Hot Cornerima. To je funkcija koja aktivira neku naredbu kad se kursor pomakne u neki kut vašeg ekrana.

Mac uobičajeno koristi četiri „vruća“ kuta, a koristi ih za dodatak QuickNote, pomoću kojeg možete pratiti dokument koji je povezan s pojedinim aplikacijama ili internetskim stranicama.

U kutevima se još mogu naći i Mission Control opcija, kao i Desktop i Put Display to Sleep opcije.

Dark Mode

Niste Batmani, ali mogli biste malo zamračiti. Također, određujete to u izborniku System Preferences, gdje birate između opcija Light, Dark ili Auto. Ako izaberete opciju Auto, u uvjetima slabijeg osvjetljenja uključit će se Dark Mode, kako biste sačuvali svoje oči.

Light Mode iznimno je svijetao jer Mac zaista ima jako osvjetljenje, tako da pazite što radite.

Podesite Finder

Kako su pričali izumitelji Googlea dok su sjedili u garaži, dobra tražilica je sve, pa tako i ova na vašem Macu mora biti dobro podešena.

Važno je da u postavkama Findera učinite svoje tvrde diskove vidljivima, ali i da podesite preferencije. Dosta tih opcija neće vam biti označeno u kućicama, što nije dobro. Što više stvari označite vidljivima, to će vaše potrage biti uspješnije. Također, ne bi bilo loše da foldere postavite na vrh.

Instalirajte password Manager

Šifre su najbitniji dio procesa osiguravanja vašeg Maca, a najbolje je imati dobar password manager program.

Preporučen je 1Password, koji slovi za najbolji među korisnicima Maca i iOS sustava. Pobrinite se da 1Password bude prva ili jedna od prvih aplikacija koje ćete instalirati na svoj Mac. Ne stavljajte samo šifre koje uključuju vaše datume rođenja ili ime vaših ljubimaca jer od takvih stvari vas ne može zaštititi ni najbolja sigurnosna aplikacija.

Što ćemo s aplikacijama?

Ovisno o tome što ćete raditi na svom Macu, potrebne su vam aplikacije koje će vam biti pouzdane i pružiti vam pravi alat da obavite sve što trebate. Pretpostavimo da ćete dosta posla obavljati na svom Macu, onda je Drafts jako dobra aplikacija za vas.

Overcast je definitivno nešto na čemu i pomoći čega možete snimiti podcaste, a za organizaciju vašeg vremena tu su aplikacije Fantastical, Todoist i Due. Naravno, ovo su samo neki od prijedloga, ali bitno je da ne pretrpavate aplikacije koje nećete koristiti.

Apple Pay

Ako koristite Apple Pay, onda se morate potruditi da podatke koje upisujete ne morate ponovo unositi. Sve kartice koje upisujete, brojeve i postavljanje default kartice provedite na ispravan način, da se morate kasnije blamirati i vraćati na tu proceduru.

Također, Touch ID je iznimno bitna stvar koju morate uzeti u obzir zbog sigurnosti kod plaćanja.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Apple Newsroom