Harley-Davidson ulazi na tržište e-bicikala

Da, dobro ste pročitali. Arhetip vozila muškarca u sredovječnoj krizi ulazi na rastuće tržište električnih bicikala.

U utorak, 27. listopada 2020. godine, Harley-Davidson je najavio svoj novi projekt: brend električnih bicikala Serial 1 Cycle Company.

Globalno tržište električnih bicikala i sličnih vozila 2019. godine bilo je vrijedno preko 15 milijardi američkih dolara. Harley-Davidson planira uzeti dio kolača. Procjene su da će to tržište rasti po godišnjoj stopi od 6 % tijekom sljedećih pet godina.

S obzirom na to da je globalna pandemija ove godine dovela do procvata biciklizma širom svijeta, ovo bi mogao biti potez koji će spasiti Harley-Davidson. Protekle 4 godine prodaja njihovih motora je konstantno u opadanju i nekako je općeprihvaćena teza da su za to krivi milenijalci. Pametni ljudi u Harley-Davidsonu se očito vode onom mudrom: „If you can’t beat them, join them.

Ime se temelji na nadimku za prvi Harley-Davidson motor Serial Number One, koji je pušten u prodaju davne 1903. godine.

SPECIFIKACIJE

Točne specifikacije e-bicikla još nisu objavljene, ali slike prototipa sugeriraju da će bicikl osvanuti u tradicionalnom Harley-Davidson stilu, s okvirom kruzera, sjajnom crnom bojom i klasičnom smeđom kožom na sjedalu s hvataljkama na upravljaču (plamen s bočne strane?!). Bicikl je na službenim stranicama prikazan s retro bijelim gumama.

Bit će to jednobrzinski električni pogon s karbonskim remenom i to neće biti prvi bicikl koji koristi remenski pogon umjesto lanca. Ta tehnologija je nova pa još nije posve poznato kako ju je Harley unaprijedio. Zasad nisu objavljene ni specifikacije motora niti baterije.

Ako će im ciljana skupina biti milenijalci, bojimo se da je sljedeći na redu Harley-Davidson e-romobil.

 

Izvor: bicycling.com, manofmany

Foto: YouTube