Kako pravilno puniti mobitel

Ukoliko ćete koristiti ovih nekoliko pravila, nećete morati sa sobom stalno nositi prijenosnu bateriju.

Punjenje i pražnjenje baterije je kemijska reakcija, a često možete čuti da je Li-ion iznimka i da je revolucionarna. Nije. Kao i kod svih baterijskih sustava, unutarnja korozija i drugi degenerativni učinci poznati i kao parazitske reakcije unutar baterije igraju veliku ulogu.

Korisnici pametnih telefona su u potrazi za Svetim gralom − duljim trajanjem baterije. Iako nas brzo punjenje zadovoljava, činjenica da je mobitel dizajniran tako da je baterija neodvojiva. To znači da će litij-ionske ćelije zatvorene u našim telefonima u konačnici ipak ostarjeti i propasti.

Ako ste imali mobitel godinu dana ili više, vjerojatno ste primijetili da baterija nakon nekog vremena ne traje toliko dugo kao kad je bila potpuno nova. Nakon otprilike dvije godine, razlika u kapacitetu je osjetna.

Litij-ionska baterija propada s vremenom, a mi smo našli par savjeta kako ju održavati, da bi joj maksimizirali životni vijek.

MOBITEL NE TREBA PUNITI DO KRAJA!

Mit je da bateriju povremeno morate potpuno isprazniti i napuniti kako biste ju „resetirali“. To je krajnje pogrešna tvrdnja koja dolazi od mita o akumulatorima na bazi olova. Zapravo, prilično je nepoželjno puniti svoj pametni telefon na taj način.

Djelomično punjenje će biti sasvim u redu i čak može imati neke pozitivne učinke na dugovječnost Li-ion baterije. Da bismo razumjeli zašto je važno na koji se način baterija puni potrebno je razumjeti kako litij-ionska baterija u mobitelu funkcionira. Kad je Li-ion baterija bliže nuli, crpi konstantnu struju i radi na nižem naponu. Kako bateriju punite, napon se postupno povećava, i postiže svoj plato na oko 70 % napunjenosti, nakon čega struja počne padati dok se ne napuni do kraja.

Rad na niskoj voltaži je dobar za bateriju jer povećava broj dostupnih ciklusa punjenja. Dakle, svako smanjenje napona u ćelijama za 0,1 V udvostručuje životni vijek baterije. 

Bateriju zbog toga treba održavati na razini između 30 – 80 %.

IZBJEGAVAJTE PUNJENJE PREKO NOĆI

Punjenje preko noći je mnogima česta navika, ali se ne preporučuje iz nekoliko razloga (stari mit o „prekomjernom punjenju“ nije jedan od njih). Prvo, kontinuirano punjenje pune baterije može uzrokovati stvrdnjavanje litija, što dugoročno smanjuje stabilnost i može dovesti do kvarova. Drugo, takvo punjenje ostavlja bateriju na višem naponu konstantnog naprezanja, kao što smo gore naveli. Treće, stvara se višak topline uzrokovan rasipanjem energije.

IZBJEGAVAJTE PUNJENJE DOK IGRATE ILI GLEDATE VIDEA

Konačna treba spomenuti i parazitsko opterećenje. Ta pojava se javlja kada se baterija troši istovremeno kada se i puni. Najbolji primjer je gledanja videa ili igranje igrica tijekom punjenja.

Parazitska opterećenja štetna su za baterije jer izobličuju ciklus punjenja i mogu izazvati mini-cikluse, gdje dio baterije neprestano kruži i pogoršava se brže nego ostatak baterije. 

Ako možete, najbolje je ugasiti mobitel tijekom punjenja, ali se svakako sjetite izvaditi iz punjača kad dođe do 80 ili 100 % napunjenosti.

VISOKA TEMPERATURA JE BATERIJI ŠTO I KRIPTON SUPERMANU

Ako mobitel držite na temperaturi 25 – 30 °C on bi trebao zadržati oko 80 % svog kapaciteta nakon prve godine. Kapacitet baterije će nakon godinu dana biti čak i veći ako se koriste manji periodični ciklusi punjenja. Povišenjem temperature na 40 °C spomenuti kapacitet pada na samo 65 % nakon prve godine, a održavanje temperatura mobitela na oko 60 °C rezultirat će takvim učinkom već za tri mjeseca.

Podizanje temperature mobitela bateriji osjetno skraćuje životni vijek pa je preporučljivo izbjegavati pokrivanje mobitela različitim predmetima za vrijeme punjenja (npr. jastukom) ili pak držanje na radijatoru.

UKRATKO

  • Izbjegavajte puni ciklus punjenja (nula – 100 %) i punjenje preko noći. Umjesto toga, redovnije dopunjavajte smartphone djelomičnim punjenjem.
  • Završite punjenje na oko 80 %
  • Koristite brzo punjenja štedljivo i nikad preko noći.
  • Toplina ubija bateriju. Ne pokrivajte telefon tijekom punjenja i držite ga dalje od izvora topline.
  • Isključite telefon tijekom punjenja ili barem ne igrajte igre i ne gledajte videa.

Izvor: androidauthority, batteryuniversity.com

Foto: androidauthority, unsplash