Jeste li ikad imali osjećaj da sve oko vas nezaustavljivo poskupljuje, a vaša primanja nikako da se povećaju i jednostavno si ne možete više priuštiti neke stvari na koje ranije niste ni obraćali pozornost. Osjećaj vas ne vara, jer su cijene osnovnih namirnica, goriva, cigareta i nekretnina u posljednje vrijeme podivljale.

Čini se u ovom trenutku kao da je gorivo za automobile najskuplja moguća stvar na svijetu, a odjednom je svakodnevna vožnja u automobilu postala i luksuz. S druge strane, tu su i poroci kojima se Hrvati sve više odaju. Tako je konzumacija droge u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina jako porasla. Na primjer, potrošnja kokaina veća je za 500 posto (500%).

Upravo dok sve ostalo poskupljuje, u Hrvatskoj se, dakle, pet puta više konzumira jedna od najskupljih pound-for-pound tvari koje postoje na svijetu. No, kokain je daleko od najskuplje, pa pogledajmo koje su to najskuplje tvari koje novac može ili skoro može kupiti. Napominjemo samo, zlato je dosta jeftinije od svih ovih stvari, ono košta „tek“ 56 dolara po gramu.

Nosorogov rog – 110 dolara po gramu

Nažalost, ove veličanstvene životinje na rubu su izumiranja baš zbog činjenice da su njihovi rogovi jako vrijedni. Najpoznatiji je to materijal za izradu drški za noževe najveće kvalitete.

Heroin – 130 dolara po gramu

Gram čistog heroina vrlo je vrijedna supstanca, jedan od najpoznatijih opijata na svijetu. Uzrokuje tešku fizičku i psihičku ovisnost pa se od njega jako teško odviknuti, a posljedice su najčešće smrtonosne. Inače se, naravno, miješa s drugim supstancama pa je cijena na ulici niža.

Kokain – 236 dolara po gramu

Nekad droga za gospodu s velikim financijskim primanjima, visokorangirane kriminalce, odvjetnike, doktore i biznismene, danas je dostupna gotovo svima. Navedena cijena odnosi se na čisti kokain, a ono što se na ulici može naći dosta je upitne kvalitete, pomiješano sa svime i svačime. Što se tiče kokaina i heroina, postoje puno bolji načini da se potroši novac.

LSD – 3000 dolara po gramu

Vrlo popularan je bio u 1960-im i zbog njega je hipijevski pokret vjerojatno i bio toliko zabavan. Radi se o halucinogenoj tvari koja je, zbog kompleksnog procesa proizvodnje na visokoj cijeni. Da nije bilo LSD-ja u 60-im godinama, vjerojatno ne bi nastali mnogi glazbeni hitovi jer se vjerovalo da njegovo djelovanje „otvara“ mozak na neki način. Legenda kaže da su neki glazbenici snimali cijele albume na LSD-ju te pritom imali halucinacije.

Plutonij – 4.000 dolara po gramu

Nekako u filmovima često teroristi ukradu ili žele ukrasti velike količine plutonija. Plutonij je radioaktivna tvar koja se koristi za izradu nuklearnog oružja, a, osim za uništenje svijeta kakav poznajemo, može poslužiti i kao raketno gorivo.

Painit – 9.000 dolara po gramu

Painit je jedan od najrjeđih dragih kamenja koji postoje na Zemlji može ga se pronaći u jako malim količinama, a odlikuje ga crvenkasta, nekad i narančasta boja. Otkriven je prije 65 godina.

Tafeit – 20.000 dolara po gramu

Radi se o još jednom iznimno rijetkom dragom kamenu. Navodno je milijun puta rjeđi od dijamanta, tako da to značajno utječe na njegovu cijenu. Može ga se pronaći u bijeloj, ružičastoj, ljubičastoj i crvenoj boji.

Dijamant – 55.000 dolara po gramu

„Neću, neću dijamante“, pjeva Halid Bešlić u jednoj od svojih kafanskih uspješnica. Daj ih onda nama, Halide, nema problema jer dijamanti su, osim svoje čistoće, karakteristične tvrdoće i posebnosti, i statusni simboli. Mnoge su priče, izreke i metafore vezane iz njih, ali možda je najpoznatija onda da su dijamanti ženini najbolji prijatelji. Eto, ma tko se usuđuje reći da su one zahtjevne… Srećom, Bosna i Hercegovina ima svog dijamanta.

Kalifornij – 25 milijuna dolara po gramu

Ovo je radioaktivni kemijski element koji je prvi put sintetizirao znanstvenik Lawrence Berkeley 1950. godine. Kalifornij se rastapa tek na 900 stupnjeva celzijevih, dok još uvijek ne postoji točka njegovog vrenja. Kalifornij je iznimno vrijedan jer se koristi u detektorima metala koji otkrivaju rude zlata i srebra.

Antimaterija – 62,5 trilijuna dolara po gramu

Sama činjenica da postoji antimaterija kao suprotnost materiji kakvu poznajemo otvara brojna pitanja na koja ljudi pokušavaju odgovoriti od početka svog postojanja. Da maksimalno pojednostavimo, atomi antimaterije slični su kao i atomi materije, samo imaju pozitivne elektrone i negativne protone. Kao da sretnete svog zlog brata blizanca. Kad se dodirnu materija i antimaterija, oslobađa se energija, odnosno nastane eksplozija. Zato bi antimaterija, kad bi se mogla uspješno proizvesti, mogla biti sjajno gorivo za  svemirske letjelice. Na zemlji gotovo da je nema u prirodnom obliku, tek u česticama, smatra se. Procjenjuje se da je vrijednost jednog grama 62,5 trilijuna dolara, što je više od svog tiskanog novca koji postoji na svijetu.

Foto: Flickr

Piše: Marin Karadžija