„Darwil, Darwil

Kupite, kupite nas

Za modernog čovjeka koji zna

Šta je to vrijeme

Koji sastanči, pije

Vozi spejs šatl i jebe

Darwil, Darwil…“

 

KUD Idijoti, „Darwil“, album „Bolivia R’N’R“, 1990.

Kad netko spomene Darwil, prva asocijacija je djedov ili očev sat koji nije silazio s ruke, a navijao se uz Dnevnik u 19:30 – kultni brend postao je čak i motiv pjesme legendarnih pulskih pankera KUD Idijota. Nedavno se bez ikakve najave pojavila reklama za novi Darwil; tajanstvena kao i ime prvog modela, Secret Agent.

https://www.darwil.ch/

Klikom na link otvara se početna stranica, zasad bez informacija, ali i to je dovoljno da se rezervira primjerak novog Darwila i prekopaju ladice u potrazi za onim starim djedovim satom.

Brend Darwil jedna je od ugašenih švicarskih tvrtki, sa sjedištem u Italiji, koje su tijekom 20. stoljeća proizvodile pristupačne i kvalitetne satove i, zajedno s Alanom Fordom, bile iznimno popularne na području bivše Jugoslavije. Pa, u čemu je caka?

Priča o Darwilu je case study prošlih, po mnogima i sretnijih vremena.

Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija je započela temeljit proces obnove, gradnje i ekonomskog oporavka, uz komunističku vladu koja je uspjela spojiti tržišnu ekonomiju i samoupravni sustav, uglavnom bez megalomanskih projekata svojstvenih većini država pod utjecajem SSSR-a. Također, uspjeli su izbjeći ulazak u Varšavski pakt tijekom razdoblja Hladnog rata, a država je bila tampon-zona između dviju strana.

Sve to rezultiralo je niskom nezaposlenošću, tvornicama široke proizvodnje (proizvodilo se sve; od hladnjaka do šibica) i u konačnici sustavom koji je, iako naizgled neodrživ, funkcionirao dugi niz godina.

Jugosloveni su mogli normalno živjeti, raditi i trošiti svoj novac, a najčešće su to činili u Trstu.

Trst, najbliži grad Zapada, postao je prava šoping meka. Ondje ste mogli kupiti sve – od traperica do kave i uz dobru volju carinika kasnije unijeti u državu – naravno, za osobnu uporabu. Jedna od tih stvari bili su upravo Darwili.

Trst Darwil reklama

Butik Darwil nalazio se na jednom od tršćanskih trgova, a reklama je ondje i danas, iako je prostor odavno prenamijenjen.

Darwili su bili popularni zbog pouzdanosti i cijene. Naime, tvrtka je odlučila sniziti marže i ponuditi švicarski sat po diskontnoj cijeni, pa je uspjeh bio zagarantiran. Ne postoji točan podatak o broju proizvedenih satova, ali računa se da je samo iz središnjeg butika tijekom godina prodano preko tri milijuna primjeraka.

Darwili su dolazili u svim oblicima i tipovima. Osnovni modeli, kod nas ujedno i najčešći, bili su maleni i diskretni satovi s pouzdanim švicarskim strojevima na navijanje. Ako su bili redovito održavani, mogli su izdržati godinama. Puno govori i to što je još uvijek moguće naći nenošene primjerke u tvorničkom stanju.

Darwil sat
Darwil sat

Tvornica je proizvodila i kompliciranije satove – s automatskim mehanizmima, kronografe, satove u zlatu, digitalne i ronilačke satove, posebno rijetke i cijenjene. Potonji, inače rezultat suradnje Darwila i talijanske tvrtke Squale, danas su u vlasništvu kolekcionara i rijetko mijenjaju vlasnike. Jedan je čak u vlasništvu autora ovog članka i, iako star 50 godina, često na ruci.

Darwil sat koji često nosi autor teksta

Darwil sat u kutiji

Darwile su pratile i sjajne marketinške kampanje. U jednoj reklami televizijski voditelj Anton Marti, uz nestašni osmijeh, nosi automatik i, dok je druga kampanja prilično sugestivno promovirala ronilačke satove.

Časopis Start 1972 godine Anton Marti nosi Darwil
Časopis Start 1972 godine Anton Marti nosi Darwil
Časopis Start 1971 reklama
Časopis Start 1971. reklama

Darwili ili darvilke, kako im tepaju ljubitelji, mogu se povoljno naći u lokalnim oglasnicima. Često su u lošem stanju zbog iznošenosti, ali lokalni urari još uvijek imaju zalihe dijelova, ponekad i primjerke koji su godinama ostali na polici. Tako je legendarni sat moguće pronaći i nositi dok se ne pojavi tajanstveni nasljednik.

Piše: @Sinnerwatch

Foto: Privatna zbirka @sinnerwatch

Niže možete vidjeti cijeli sijaset različitih Darwil uspješnica: