Uz ovih par preporuka magljenje naočala više ne bi trebalo biti problem

Ovo je samo za one koji nose naočale jer se leće ne zamagljuju.

Kako spriječiti to iritantno zamagljivanje naočala kad nosite masku? Uvjereni smo da vam svojim savjetima možemo barem malo pomoći.

Masku treba nositi preko nosa i usta jer dokazano smanjuje širenje virusa COVID-19. No, dok su maske vjerojatno spasonosne i pomažu u suzbijanju (pre)lakog širenja virusa, činjenica je da mogu biti i dosta neugodne. Kako smo često primorani mijenjati dinamiku disanja dok pokušavamo izbjeći zamagljivanje, došlo je do toga da se svaki put kad ulazimo iz hladnog prostora u zagrijani, u glavi automatski pojavi melodija: “Maaaagla svuuudaa, maaaglaa oko naaas”…

Zamagljivanje zapravo nastaje na hladnoj površini naočala kada vodena para (iz znoja, daha i vlage okoline) padne na hladnu površinu, ohladi se, a zatim pretvori u sitne kapljice tekućine, tvoreći Õlm koji vidimo kao maglu (kondenzacija).

NAPOKON TI SAVJETI

1. Koristite ljepljivu vrpcu

Zalijepite gornji rub maske za lice tako da topao i vlažan zrak ne može doprijeti do naočala.
Nama se najboljom pokazala ljepljiva vrpca koja se koristi u medicini. Na primjer hipoalergena mikorporozna kirurška vrpca. Nemojte ići na dejt s time jer ne izgleda najbolje, ali funkcionira.

2. Koristite masku koja pristaje uz kožu

Pronađite kirurške maske ili N95 maske koje dolaze s nosačem, malim fleksibilnim komadom metala ili plastike koji omogućuje masci da se više prilagodi konturama vašeg lica. Tzv. nosni mostovi mogu se ušiti u maske ili pričvrstiti sprijeda.

3. Namjestite naočale tako da sjedaju na masku

4. Sapunica pomaže

Prije nanošenja maske za lice operite naočale ili leće naočala sapunicom i otresite višak vode. Zatim neka se vaše naočale osuše na zraku ili ih nježno obrišite čistom krpom od mikrovlakana.

Čišćenje leća sapunicom ostavlja tanki Õlm koji smanjuje “površinski napon” tekućine da se raširi tako da tvori proziran sloj.

Da biste izbjegli oštećenja, nemojte čistiti leće naočala proizvodima poput dječjeg šampona, paste za zube ili kreme za brijanje.

5. Pokušajte koristiti neki od anti-fog proizvoda

Postoje proizvodi poput ovoga, koji ciljano rješavaju problem.