Što je Dan samaca? (i 20+ odličnih razloga zašto je bolje biti single nego imati djevojku)

11. studenog obilježava se Dan samaca. Opet neki marketinški trik za veću potrošnju sa zapada? Ne baš, dan samaca je došao sa Istoka. 11. studenog u Kini dan je na koji nevjenčani pojednici na neki način slave činjenicu da su samci.

Kako je nastao Dan samaca?

Na taj dan običaj je bio da si svaki single Kinez ili Kineskinja daruju nekakav poklon.

Trend obilježavanje Dana samaca krenuo je 1993. je sa kineskog Sveučilišta Nanjing kao jedna vrsta anti-Valentinova (to nas podsjeća na jednu Kandžijinu pjesmu).

Dan samaca 11. studenog
Što je dan samaca koji se obilježava 11.11.?

Prema toj teoriji, sve je počelo kada su četiri neoženjena studenta studentskog doma Mingcaowuzhu Sveučilišta Nanjing krenuli organizirati nekakav događaj pomoću kojeg bi mogli zaboraviti monotoniju solo života i složili se da će 11. studenog biti dan proslave u čast solo života. Simbol brojki “11.11” vrlo je jasan.

Ironično, Dan samaca sada u Kini služi kao prilika za upoznavanje potencijalnog partnera, organiziraju se zabave i druga društvena okupljanja; to je također popularan datum i za vjenčanja. Na taj datum, kineski mediji raspravljaju i pokrivaju ljubavna pitanja i teme odnosa. Zanimljivo je da taj “blagdan” nije prepoznat kao nikakav službeni blagdan u Kini, što zapravo niti ne iznenađuje.

Dogodilo se da je Dan samaca postao najveći komercijalni događaj u Kini, primjerice Alibaba utrži preko 85 milijardi dolara na taj dan. To je višestruko više nego Cyber Monday, Black Friday i Prime day koji u SAD-u naprave prometa oko 27 milijardi dolara. (Izvor: https://www.investopedia.com/terms/s/singles-day.asp).

Dan samaca je od tada postao popularan i u drugim zemljama. Sada se slavi diljem jugoistočne Azije i u nekim europskim zemljama, uključujući Njemačku, Belgiju i Ujedinjeno Kraljevstvo (UK taj dan obilježava u ožujku).

Iako je krenuo kao anti-Valentinovo, taj dan postao je najveći komercijalni događaj godine.

Ok. pokrili smo informativni dio, no jedno pitanje se nameće: postoje li stvarni benefiti da jedan muškarac bude solo? Naravno da postoje. Konzultirali smo nevjerojatan izvor mudrosti Reddit i Quoru i našli 20+ odličnih razloga na koje se muškarci pozivaju.

Odlični razlozi za biti single – napisali korisnici Reddita i Quore

1. Uštedit ćete cijelo bogatstvo na spojevima i terapiji, koja može biti potrebna zbog propalih veza, razvoda itd.

2. Bit ćete bolje pripremljeni za zombi apokalipsu jer ste mobilniji solo i imate samo jedna usta za hraniti.

3. Veće samopoštovanje – odsustvo neizbježnih odbijanja u areni spojeva i rizik od varanja je ravan nuli.

4. Usavršit ćete vještine u SVIM drugim područjima – bilo da se radi o videoigrama, ribolovu ili obradi drveta, imat ćete više vremena za to jer nećete zapeti u svađi o nečemu što ste rekli, a što je izvučeno iz konteksta.

5. Vaši će roditelji uskoro odustati od pitanja kada će postati baka i djed  i kad ćete se oženiti jer uopće nemate djevojku.

6. Nitko vam neće ukrasti poplun.

7. Nema srama zbog svih tih seks lutaka kojima ste dali ime i napravili odličan i detaljan backstory.

8. Pornografija je dopuštena.

9. Daleko manji rizik od spolno prenosivih bolesti (pod pretpostavkom da ne dijelite, razmjenjujete ili kupujete rabljene seksualne igračke/lutke).

10. Možete živjeti životom bez osjećaja krivnje radeći upravo ono što želite.

11. Spavanje na kauču bit će izbor – ne uvjet zbog kasnonoćne svađe.

12. Manje dlaka koje začepljuju sudopere i odvode.

13. Možete odložiti stvari, a one jednostavno ostanu ondje, ne budu “pospremljene” negdje gdje se ona ne sjeća gdje je to bilo.

14. Možete jesti što želite, gdje želite i uštedjet ćete bar 2 sata dnevno na razgovor “Što želiš jesti” “Ne znam, ti odaberi”.

15. Možete otići u birtiju kad god želite i vratiti se kad god želite.

16. Imate dovoljno mjesta u kupaonici, jer nije svaka ravna površina prekrivena bocama, staklenkama i tubama s nasumičnim tekućinama/kremama.

17. Nemate problema s korištenjem ručnika, a onda vas gnjave jer je to bio jedan od njezinih šest ručnika (dopušten vam je samo jedan).

18. Ne morate trpjeti da je svako sjedalo u kući prekriveno  jastucima.

19. Ne morate se pomiriti s njezinim izborom sapunice/kanala za kupnju/romcoma na TV-u.

20. Možeš izabrati tko su ti prijatelji.

21. Možete kupiti novi auto, bez da ona ne inzistira da mora biti određene boje.

Pošaljite nam u inbox još razloga i sve ćemo ih dodati na popis.


Piše: DG

Foto: Pexels