Ostavio bi svog konja ispred saloona, a onda lagano ušao unutra kroz ona smiješna vrata koja se sama vrate na mjesto. Glazba bi naravno, stala i svi bi za svojim stolovima gledali u njega. Već negdje kod naručivanja pića procijenili bi ga lokalni grubijani kao prijetnju, a uskoro bi se nakon toga našli na podu.

Ukratko, ovako je izgledao „jedan dan u uredu“ za prosječnog kauboja, bar su nas tako naučili brojni filmovi koje smo pogledali. Istina je, ipak, malo drugačija.

Zablude o divljem zapadu nabrojali smo OVDJE.

Divlji Zapad bio je vrlo zanimljivo poprište i period brojnih priča i legendi. Snimljeni su o junacima i zločincima iz tog doba američke povijesti brojni filmovi. Dovoljno je reći da su se u Hollywoodu u 50-im godinama prošlog stoljeća vesterni snimali više nego svi drugi žanrovi filmova zajedno.

U centru pažnje na zapadu su bili kauboji, junaci ili antijunaci, kako vam je draže, odmetnici koji su kroz priče podosta romantizirani. Za početak, sam pojam „kauboj“ u Hrvatskoj ima malo preširoku upotrebu. Za nas je kauboj zapravo svaki Amerikanac iz 19. stoljeća koji jaše konja te nosi šešir i revolver na kuku, bilo da se radi o šerifu, odmetniku ili, jednostavno, prosječnom rančeru.

Amerikanci su pojam „kauboj“ koristili upravo za rančere koji su čuvali stoku. Kauboj je bio muškarac ili dečko koji je zaposlen da bi čuvao stoku, a kasnije se naziv proširio i na odmetnike koji su se isticali svojim bezobzirnim, divljim ponašanjem. Kad smo ih već definirali, idemo i napraviti mali pregled najpoznatijih kauboja-odmetnika s Divljeg zapada.

Jesse James i Frank James

Kauboji Jesse i Frank James
Jesse i Frank James (U.S. Army Corps of Engineers, photographer not specified or unknown, Public domain, via Wikimedia Commons)

Prva imena koja mnogima padnu na pamet kad je u pitanju Divlji zapad su braća James – Jesse i Frank. Sredinom 19. stoljeća njih su se dvojica priključila gerilskoj jedinici vojske Konfederacije. Iako su bili poznati po tome što su ubili velik broj vojnika Unije, Jesse i Frank James bili su razočarani zbog poraza Konfederacije u ratu pa su napustili vojsku i počeli sami pljačkati Uniju.

Oformili su James-Youngerovu bandu koja je sijala strah duge 22 godine, a pretpostavlja se da su u tom periodu opljačkali oko 20 banaka te ukrali oko 200 tisuća dolara, što bi danas bilo oko sedam milijuna dolara.

Jesse James bio je predvodnik te bande, a stekao je kultni status zbog napisa u tadašnjim novinama, u kojima je uspoređivan s Robin Hoodom. Zanimljivo je i da je objavljeno (navodno) njegovo pismo, u kojem on svoju bandu ne naziva kriminalcima, već odvažnim pljačkašima, poput Aleksandra Velikog, Napoleona ili Julija Cezara. Jessea Jamesa, koji je tad imao 34 godine ubio je 1882. godine Robert Ford, što je i opisano u noveli, a kasnije i filmu „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford“. Nagrada koju su vlasti nudile za Jesseja Jamesa i njegovog brata Franka navodno je bila 10 tisuća dolara.

Billy the Kid

Billy the kid
Billy the kid – Boston Public Library, Public domain, via Wikimedia Commons

Imena Henry McCarty i William Bonney vjerojatno vam ništa ne znače, ali njegov nadimak Billy the Kid ušao je u apsolutnu legendu Divljeg zapada. Billy je živio samo 21 godinu, ali u kratkom je roku postao poznat diljem Amerike.

Imao je teško djetinjstvo, izgubio je majku rano, a odrastao je u domu. Uskoro je počeo krasti, zbog čega je završio u zatvoru, iz kojeg je uspio pobjeći. Billy je otišao u Arizonu, a kasnije i u New Mexico. Iako je Billy the Kid bio lopov i ubojica, u njemu su Amerikanci pronašli heroja Divljeg zapada. Novinari su uskoro počeli pisati o njemu, a prepoznat je kao mali čovjek koji nema ništa, a bori se protiv svih izgleda. Također, njegov je lik i djelo arhetip usamljenog jahača, kauboja-odmetnika koji su kasnije preplavili popularnu kulturu.

Billy the Kid ubio je, vjerojatno, desetak ljudi, iako neki izbori kažu da ih je bilo više od 20. Njegov život ugasio je šerif Pat Garrett 1881. godine, a tad je na njegovom „wanted“ posteru pisalo 500 dolara.

Butch Cassidy i Sundance Kid

Bill Cassidy i the wild bunch
Butch Cassidy i The Wild Bunch (Unknown author Unknown author, Public domain, via Wikimedia Commons)

The Wild Bunch je bila vjerojatno najpoznatija banda Divljeg zapada svih vremena. Predvodio ju je Butch Cassidy, a njegova desna ruka bio je opasni revolveraš Sundance Kid.

Cassidyjeva Divlja horda harala je Amerikom na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, taman negdje kad je završavala era odmetnika. Moglo bi se reći da su upravo oni bili posljednji poznati odmetnici Divljeg zapada.

Pinkertonovi detektivi, neka preteča FBI-a lovila ih je u Americi, no Butch Cassidy i Sundance Kid uspjeli su pobjeći u Južnu Ameriku. Navodno su ih pronašli mrtve u Boliviji, no neki smatraju da je to bila njihova posljednja prijevara te da su zapravo kraj života dočekali pod lažnim imenima. Robert Redford i Paul Newman glumili su ih u legendarnom vesternu iz 1969. godine.

John Wesley Hardin

John Wesley Hardin
John Wesley Hardin (The original uploader was Shauri at English Wikipedia., Public domain, via Wikimedia Commons)

Notorni ubojica i jedna od prvih ikona Divljeg zapada. Hardin je na sudu priznao ubojstva čak 42 ljudi, no ipak je utvrđeno da ih je bilo 27.

Proveo je u zatvoru 24 godine, a tijekom boravka iza rešetaka napisao je autobiografiju te postao legenda. Ipak, kasnije je utvrđeno da su te njegove priče ipak malo pretjerane. Uskoro nakon izlaska iz zatvora ubijen je u saloonu u El Pasu.

Doc Holiday

Wyatt Earp i Doc Holiday
Wyatt Earp i Doc Holiday Gillfoto, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

John Henry Holiday bio je zubar kojeg povijest pamti kao iznimno brzog na okidaču. Iako nije baš odmetnik poput ovih koje smo ranije naveli, Doc Holiday nije baš bio ni čovjek od zakona, iako je surađivao s poznatim šerifom Wyattom Earpom.

Neki izvori tvrde da je ubio više od 10 ljudi, neki da je ubio jednog, dva ili tri čovjeka. Činjenica je da je sudjelovao u obračunu kod O.K. Corrala, vjerojatno najpoznatijem revolveraškom obračunu u povijesti. Osim što je bio brz revolveraš, Doc Holiday poznat je i kao kockar.

Piše: Marin Karadžija

Foto: wikimedia commons