Kažu da je inteligencija najpravilnije raspoređen resurs na ovom planetu jer se nitko ne žali da je ima premalo. Nešto slično moglo bi se reći i za vozačke sposobnosti i općenito prometno znanje.

Dok se lagano i samouvjereno vozimo s rukom na prozoru, itekako je moguće da negdje naletimo na prometni znak koji nikad nismo vidjeli. U Hrvatskoj ima više od 200 različitih prometnih znakova i signalizacija, od kojih su neki iznimno rijetki u praksi, a neki jednostavno toliko bizarni da je teško i povjerovati da postoje.

Ipak, kako se ne biste zbunili kad ih vidite, izdvojili smo nekoliko čudnih i zanimljivih prometnih znakova, čije će vam poznavanje možda jednoga dana dobro doći.

1. Zabrana prometa za ručna kolica

Vozite se cestom, uopće ne razmišljajući da bi pred vas mogao izletjeti netko s građevinskim kolicima, popularnom kariolom, i natjerati vas na nekakav filmski manevar izbjegavanja. Pa, ako vidite ovaj znak, velika je vjerojatnost da takvih problema nećete imati.

Naime, na dijelu ceste na kojem je postavljen ovaj znak zabranjen je „promet za ručna kolica“. Zvuči malo čudno, ali tako se navodi u HAK-ovom pravilniku. Iako je ovaj znak vrlo rijedak na cestama (mnogi ga nisu nikad ni vidjeli), u zonama u kojima se on poštuje ipak ćete morati odustati od guranja kolica.

2. Zabrana prometa za zaprežna vozila

Ako je ovaj prvi znak, koji je vezan uz građevinska kolica, pomalo bizaran, ovaj sljedeći jedan je od posljednjih spomenika vremena kad su prijevozna sredstva imala doslovno dva, četiri ili šest konja. 

Zaprežna vozila obično ne možemo susresti na modernim prometnicama, no u nekim je dijelovima Hrvatske važno naglasiti da se na prometnicama ona ne smiju pojavljivati. Da je, na primjer, Pepeljuga naišla na cestu na kojoj je ova oznaka, ne bi nikad uhvatila tog princa.

3. Znakovi za izmjenično parkiranje

Vrlo rijetka pojava kod nas su znakovi koji označavaju da se samo na određene datume smije parkirati na određenim mjestima. Tako su i ova dva znaka dosta zbunjujuća.

Prvi, ovaj na kojem je prekrižena jedna bijela crta, označava dio ceste na kojem je zabranjeno parkiranje na neparne datume. Drugi znak, s dvije prekrižene bijele linije, označava dio ceste na kojem je zabranjeno parkiranje na parne datume. 

Pripremite kalendare kad vidite ove znakove jer kreće ruski rulet koji će odrediti možete li se danas parkirati ili ne. Tko zna, možda vam je baš sretan dan.

4. Brzina koja se preporučuje

Nekad nam se čini da su većina prometnih znakova samo neki brojevi koji se nalaze u krugu, trokutu ili kvadratu. E, pa ova brzina u kvadratu zna biti dosta zbunjujuća. 

Ne, ne radi se tu o ograničenju brzine, već o preporučenoj brzini. Na tom su dijelu ceste, eto, prometni stručnjaci procijenili da bi najbolje bilo voziti ovom brzinom. Ponavljamo, ne radi se tu ni o kakvoj zabrani, već je samo ovaj znak postavljen kako bi bio dobronamjeran savjet za vozače.

5. Mjesto za ispuštanje otpadnih voda

Tko je god imao priliku ići na odmor u kamp-kućici, taj zna da se s vremenom u njoj svega nakupi. Kad ste toliko dugo na cesti, treba se i riješiti svih tih fekalija iz kamp-kućice.

Srećom, postoje mjesta na kojima se to može učiniti. Ovaj prometni znak označava mjesto na kojem se otpadne vode mogu izbaciti iz kamp-kućica. Za sve ostale, koji ne sudjeluju u životu u kamp-kućicama, kad vidite ovaj znak, mogli biste jednostavno zatvoriti prozore na neko vrijeme.

6. Bijele točke za maglu

Legenda kaže da se ova jedinstvena cestovna oznaka nalazi samo na jednoj hrvatskoj prometnici. Bijela točka na vanjskoj strani rubne crte nije ekvivalent bijelim miševima kad se osoba malo previše zaigra s alkoholom, već nam te točke pomažu utvrditi vidljivost kad je magla.

Kao što rekosmo, nećete vjerojatno nikad naići na ove oznake na cesti u praksi, no ne srljajte kao guske u maglu kad naiđete na njih, već vožnju prilagodite vidljivosti i uvjetima na cesti.

7. Zastavice za upravljanje prometom

Obično prometni policajci ili radnici na cesti suvereno kontroliraju promet samo položajem svog tijela i rukama, no nekad im je potrebno i više od toga pa posegnu za zastavicama.

U maniri pomoćnih nogometnih sudaca kroje prometnu pravdu s dvije zastavice. Zelena označava da promet može slobodno teći, dok crvena znači da se promet mora zaustaviti.

Piše: Marin Karadžija