Guy Ritchie’s The Covenant solidan je akcijski triler

Film nije tipičan Guy Ritchijev uradak i ako ga želite gledati da ponovite prijašnja iskustva možete ga odmah preskočiti. Nema tu skakanja s jedne linije radnje u drugu uz naraciju kao u Snatchu. To nikako ne bi odgovaralo radnji ovakvog filma.

Glavne uloge:

Jake Gyllenhaal  – Narednik John Kinley

Dar Salim – Ahmed

Radnja filma ukratko

Film počinje tako da tekst na ekranu objašnjava kako je američka vojska tokom svog 20-godišnjeg boravka u Afganistanu zaposlila preko 50.000 domaćih tumača (ipak širi pojam od prevoditelja) da pomognu vojnicima na terenu.

Radnja filma počinje u ožujku 2018. Narednik John Kinley (Gyllenhaal) predvodi tim za specijalne operacije kojemu je dodijeljeno pronalaziti i neutralizirati talibanska skladišta oružja.

Prilikom izvođenja jednog od redovnih zadataka Kinleyeva skupina biva napadnuta od strane bombaša u kamionu i njihov dosadašnji tumač uz još jednog vojnika tom prilikom pogiba.

Kinley mora naći novog tumača i tu na scenu stupa Ahmed. Ahmeda primaju u skupinu i nisu sigurni gdje leži njegov motiv za borbu protiv talibana, ali kroz nekoliko akcija shvate da je odan misiji i američkoj vojsci i da njegov motiv nije uopće novac, što je istaknuo kad su ga pitali zašto želi biti dio tima, već osveta zbog pogibije sina kojeg su na neki način ubili talibani.

Prilikom jedne akcije tim upada u zamku i svi pogibaju osim Johna i Ahmeda koji čudom preživljavaju, tu počinje pravi zaplet i više Vam nećemo otkriti jer bi željeli da pogledate film.

Kakva je akcija

Solidna. Najveći dio akcije događa se u afganistanskom pustinjskom i planinskom području pa prilika za akciju ne nedostaje. FIlmu ne nedostaje akcije, no mi bi voljeli da je malo više realistična. Malo je preveć situacija u kojoj 2 američka vojnika bez podrške pobjeđuje 38 talibana naoružanih s AK-47.

Napetost traje kontinuirano, što se ne može reći za većinu filmova u zadnje vrijeme.

Pogledati?

Svakako, film će vas držati za ekranom 2 sata.