Bilo tko, tko je ikad u svom životu pokazao iole jače zanimanje za stand up morao je naići na neki od isječaka Norma Macdonalda.

Ovaj glumac i standup komičar rođen je 17. listopada 1959. u Quebecu (Kanada) od roditelja koji su oboje po zanimanju bili učitelji. Postigao je slavu pišući za sitcom Roseanne u 90-ima.

Prekjučer, 14. rujna 2021.  umro je u 61. godini od raka. Zanimljivo je što je uspješno skrivao svoju borbu s rakom posljednjih desetak godina – kažu da nije htio da to utječe na to kako ga doživljavaju njegovi fanovi.

Jednom prilikom je sarkastično rekao:

“Prije se čovjek razbolio  i umro, A sada se mora voditi DUGA bitka.”


1993. pridružio se ekipi Saturday night live. U toj emisji najviše je simpatija osvojio svojim oponašanjima poznatih ljudi.

U videu niže oponaša Burta Reynoldsa u Jeopardy uz Jimmy Fallona i Darella Hammonda.

Macdonaldov humor imao je karakter brutalno konciznog, mračnog ali pomalo blesavog pogleda na svijet. Sve to je začinio, posebno u kasnijim godinama, blago pijanim izgovorom, vjerujem da baš zato što je i bio pijan. O svom životu u standupu rekao je, bez imalo sažaljenja, kako će ga istinski samo pamtiti po tih nekoliko godina u Saturday Night Live-u a ne po desetljećima kontinuiranog održavanja humorističnih točaka. Za svoj posao rekao je kako je to mutan posao, pun mutnih likova kao što su on koji putuju zemljom, odsjedaju u oronulim hotelima i izvode točke koje zapravo više nikome nisu smiješne.

Od poznatijih glumačkih radova izdvajam:

  • Man on the moon, Miloša Formana
  • Dr. Dolittle
  • The People vs. Larry Flynt

Od standup specijala zadnji rad mu je Netflixov “Norm Macdonald Has a Show”, a posebno bi trebalo izdvojiti Me doing stand up.

Završiti ćemo njegovim citatom o samome sebi iz 2016.

“Cijeli život trčim kako bi pobjegao od vukova irelevantnost, a davno su me već sustigli i proždrli.

Foto: Greg2600, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Piše: Dario Grbavac