Zašto bi se netko odučio na hobi kao što je pecanje? Vjerojatno odgovor na to pitanje leži jedino u umovima muškaraca. Pa tko ne bi volio pecanje, u njemu možete uživati bez obzira na godište, možete imati 13 ili 83, gušt će biti jednak. A dobivate li od pecanja neke posebne benefite? Pokušati ćemo dati odgovor na to pitanje. Mi smo primijetili da se prilikom pecanja čovjek može fokusirati na nešto jednostavno, pobuditi svoje lovačke instinkte koji će ga istrgnuti iz stresnog života pretrpanog obvezama. A o uzbuđenju u trenutku ulova mislimo da se ne mora trošiti riječi.

Mogu li se benefiti pecanja uopće strukturirati, vjerojatno ne, ali ćemo pokušati:

1. Svježa riba za večeru 

Ovo ne treba posebno objašnjavati, uhvaćeni primjerci prvo se fotografiraju za trajniju uspomenu, onda se spremaju za obrok. Ako na taj način iskoristite ulovljeno, učinili ste nešto što će zatvoriti usta svakom neprijatelju ribolova.

2. Pecanje omogućuje da se isključite 

Da, ako ne pecate na vrlo prometnom mjestu, nego na osami, što je obično slučaj, ta aktivnost je savršena za “otkačiti se” od svakodnevnih problema. Malo gledate u daljinu, malo oštrite neku grančicu džepnim nožićem, vrijeme prođe ugodno. To svakome treba. Netko ovaj hobi koristi za fizičko udaljavanje od supruge, što isto može biti legitimno. 🙂

3. Održava vas u relativno dobroj formi

Opet se vraćamo na uredske poslove, pecanje će vas natjerati na hodanje, saginjanje, ulazak u vodu, kretanje. Svima treba više kretanja!

4. Pecanje reducira stres

Nemamo opipljive podatke, no pecanje reducira stres na način da vas fokusira na radnju u stvarnom svijetu. Čak i blizina vode bi trebala smanjiti anksioznost i stres.

5. Imate o čemu pričati s dečkima

Pretjerivanje je svakako dio ovog sporta, možda i najvažniji dio.

 

Piše: Dario Grbavac