Dobiti udarac u testise je nedvojbeno bolno. Za sve koji nemaju testise, pomislite na najgoru migrenu, ali ju premjestite u međunožje i možda ćete imati nekakvu predodžbu o tome kakav je to osjećaj.

No, može li vas udarac u testise ubiti?

Kratak odgovor je: da, moguće je, ali samo u iznimnim okolnostima.

Najraniji izvještaj o slučaju smrti koji se pripisuje isključivo ozljedi od udarca u testise potječe iz 1843.

Slučaj je povezan uz barbarski običaj u Njemačkoj u kojem se stišću testisi u slučaju svađe između dva muškarca. “M. Schlesier, iz Peitza, opisuje slučaj iznenadne smrti od ove vrste ozljede. Pacijent je pao na tlo, zahvatili su ga snažni grčevi i umro je za nekoliko minuta.”

Nažalost, u izvještaju nisu bili jasni detalji o tome kako je ovaj pionir umiranja od ozljeda testisa umro od ozljeda testisa, kao i zašto je gnječenje testisa protivnika postalo običaj.

Što kažu stručnjaci

“Vanjske genitalne traume su neuobičajene i rijetko opasna po život, ali jamče hitnu procjenu za pravilno liječenje”, navodi se u izvješću Uroloških klinika Sjeverne Amerike, dodajući da ozljede tog područja mogu uzrokovati “razorne dugotrajne fizičke, psihičke posljedice kao i posljedice na i kvalitetu života”.

Flicr.com/Nick Grossman

Mehanizmi kojima bi ozljeda testisa mogla dovesti do smrti navedeni su u nekoliko drugih izvještaja.

U jednom slučaju, 18-godišnjak je ozlijedio testise dok je vozio bicikl. Dva mjeseca nakon incidenta osjetio je jake bolove u lijevom dijelu skrotuma, kao i temperaturu. Liječnici su izvijestili da je tinejdžer na kraju umro od sindroma sistemskog upalnog odgovora – pretjeranog obrambenog odgovora tijela na njegovu ozljedu i medicinski šok.

Drugi slučaj uključivao je muškarca kojeg je automobil udario u testise (ne zna se točno kako, teško je i zamisliti), što je rezultiralo smrću prije nego što je mogao biti liječen u bolnici. Tijekom obdukcije, tim je njegovu smrt pripisao hematomu koji je prekrivao cijeli skrotum.

“Iako su liječnici na odjelu hitne pomoći pokušali, nisu ga mogli oživjeti”, napisao je tim u International Journal of Medical Toxicology and Forensic Medicine. „Nijedna druga ozljeda na tijelu nije bila dovoljna da prouzrokuje individualnu smrt u uobičajenom prirodnom toku. “Pregled skrotuma na obdukciji otkrio je opseg ozljede. Trauma skrotuma bila je dovoljna da prouzroči smrt.”

Kada se smrt ipak dogodi

Glavni mehanizam pomoću kojeg ozljede testisa mogu uzrokovati smrt, zapravo je nedostatak odgovarajućeg liječenja. Dakle, ako ne potražite liječničku pomoć.

Kao i kod drugih ozljeda, potražite savjet od liječnika ako vjerujete da vaši simptomi to opravdavaju i malo je vjerojatno da ćete završiti kao jedan od rijetkih ljudi koje je to odvelo na groblje.

Izvor: snopes.com, IFL science

Image by Darko Djurin from Pixabay