Odlična britanska kriminalistička serija Peaky Blinders ulazi u svoju zadnju sezonu. Kako je službeno najavljeno, šesta sezona izlazi 27. veljače ove godine. Šesta sezona imat će šest epizoda, a poznato je da se prva zove Black Day. Zanimljivo je to jer se na početku pete sezone prva epizoda zove Black Tuesday.

Nisu bez razloga imena tih epizoda obavijene crnilom. Radnja se odvija u tmurnom, industrijski zagađenom, ružnom i kišnom Birminghamu, koji je nakon 1. svjetskog rata postao pravo središte kriminala. Radnička četvrt Small Heath dom je bande koja se zove Peaky Blinders, a koju predvodi obitelj Shelby. Šef obitelji i je Tommy Shelby, a prvi do njega je njegov brat Arthur Shelby. Peaky Blindersi su strah i trepet Birminghama. U svom džepu drže političare i policiju, a prepoznati ih se može po kapama u kojima su zabijeni žileti.

Radnja (ovaj odlomak sadrži pokoji spoiler)

Tommy Shelby vratio se, zajedno sa svojom braćom Arthurom i Johnom, s ratišta kao vojni heroj, no njegova se obitelj već generacijama bavi kriminalom pa su i oni kao ratni veterani nastavili tim stopama. Dok su dečki bili na bojištu, ilegalan posao vodila je njihova teta Polly, ali onda se Tommy Shelby nametnuo kao vođa obitelji i nastavio posao širiti do neslučenih razmjera.

Primarni posao Shelbyjevih na početku je organizacija klađenja na sportske utrke, a kasnije i na nogometne utakmice, kako taj sport postaje sve popularniji. Proglasom prohibicije u Sjedinjenim Američkim Državama unosan posao postaje švercanje alkohola pa obitelj Shelby i od toga grabi postotak. Tommy se odlučio proširiti i na London i zato je sklopio partnerstvo s Alfiejem Solomonsom, kojeg u seriji glumi zapravo najveća zvijezda u glumačkoj postavi Tom Hardy. Solomons je šef židovske mafije u Londonu odnosno Camden Townu. Solomons je utjelovljenje valjda svakog stereotipa koji ste ikad čuli o Židovima. Isto tako se radi o čovjeku koji misli samo na svoje interese i koji je Tommyju i saveznik i protivnik, ovisi kako mu se to u datim okolnostima isplati.

No Tommyjev brz uspon prema vrhu ima svoju cijenu. Njegova obitelj često pati zbog odluka koje mora donijeti. Njegova jedina prava ljubav Grace izgubi život zbog njegove zavade s protivničkom bandom, a zbog toga je izveden i atentat na njegovog brata Johna. Ipak, Tommy Shelby je osoba koja naizgled gazi svoju riječ, sva moguća obećanja i norme kako bi stekao što veću moć i bogatstvo. Zato na kraju ulazi i u britanski parlament.

No u posljednjoj sezoni naiđe na čovjeka koji je puno gori od njega. Sir Oswald Mosley osnivač je britanske fašističke partije, a od Shelbyja je tražio da mu pomogne uvjeriti što više birača da je fašizam pravi smjer u kojem njihovo društvo treba ići. Pored Mosleya Peaky Blindersi izgledaju kao pozitivci, a Tommy je smislio plan kako da se riješi Mosleya. Trebao je to biti atentat na njega dok je držao govor u kazalištu, ali, na Tommyjevo razočaranje i očaj, taj je plan propao. Tommyja smo u posljednjoj epizodi pete sezone ostavili kao očajnog, mentalno oštećenog čovjeka kojem se priviđa bivša žena i koji je nakon neuspjelog pokušaja atentata više no ikad razmišljao o samoubojstvu. Sezona je završila kadrom u kojem Shelby na svom posjedu u magli viče dok drži pištolj prislonjen na svoju sljepoočnicu.

Gdje gledati zadnju sezonu Peaky Blindersa?

Zadnja sezona Peaky Blindersa moći će se od 27. veljače gledati na Netflixu, a u Velikoj Britaniji puštat će se na BBC-jevom prvom kanalu. Također, na Netflixu su dostupne sve dosadašnje epizode ove serije.

Glumci

U glavnoj ulozi je Cillian Murphy, koji je utjelovio šefa obitelji Shelby Thomasa “Tommyja” Shelbyja. Njegova desna ruka i osoba od najvećeg povjerenja njegov je brat Arthur Shelby, kojeg glumi Paul Anderson. Helen McCrory glumila je njihovu tetu Polly, karizmatičnu i oštroumnu ženu koja je obitelj izvukla iz brojnih teških situacija. Nažalost, McCrory je umrla od raka prošle godine, ali je najavljeno da će se ipak pojaviti u zadnjoj sezoni Peaky Blindersa.

Njenog sina Michaela glumi Finn Cole, dok Adu Shelby, Tommyjevu i Arthurovu sestru glumi Sophie Rundle. Tommyjevu jedinu ljubav Grace glumi Anabelle Wallis. Iako je u seriji ubijena, još se uvijek pojavljuje u Tommyjevim halucinacijama i njegovoj podsvijesti. Jedan od najzanimljivijih likova u seriji je Alfie Solomons, šef židovske mafije u Londonu, a njega utjelovljuje sjajni Tom Hardy.

Piše: Marin Karadžija

Foto: Peaky Blinders Official