Kako ne obožavati posuđe od lijevanog željeza? Iznimno dobro zadržavaju toplinu, imaju prirodna neprianjajuća svojstva i nenadmašnu trajnost koji ih čine vrlo vrijednim kuhinjskim predmetima. Jedina negativna strana tog robusnog i trajnog posuđa je njihova krtost. Ako vam u trenutku neopreznosti padnu na tvrdu površinu, postoji mogućnost da će se odlomiti dobar komad tave.

Supermoć posuđa od lijevanog željeza ne dolazi bez truda. Postoji nekoliko načina na koje možete potpuno uništiti posuđe od lijevanog željeza, a kako biste to izbjegli i uspješno održavali posuđe u vrhunskom stanju, slijedite ove osnovne smjernice.

1. Uvijek očistite tavu/posudu nakon korištenja

Nikad ne ostavljajte ostatke kuhane hrane na posuđu od lijevanog željeza. Obrišite unutarnju površinu tave papirom dok je još topla kako biste uklonili višak ulja i hrane. Isperite pod vrućom tekućom vodom i očistite žicom ili na drugi prikladan načni sve tragove hrane.

Za izrazito jako zaljepljenu hranu dodajte sol na još vlažnu posudu i jako izribajte na elbow grease pogon, ako ni to ne uspije, lagano prokuhavajte vodu u posudi dok zadnji tvrdokorni ostaci hrane ne otpadnu.

2. Ni slučajno nemojte dopustiti da posuda zahrđa

Nemojte dopustiti da vam tako vrijedan komad posuđa pojede hrđa. Nakon korištenja, odnosno pranja posude, osušite i obrišite posudu koliko god možete. Dobar način za uklanjanje vlage je da ugrijete posudu na plinu kako bi vlaga isparila. Ako vam posuda ipak zahrđa ostružite dobro posudu i opet ste na konju.

3. Nemojte pregrijavati posudu od lijevanog željeza

Pretjerano zagrijavanje na divljem i jakom plamenu iskriviti će posudu, a može se toliko iskriviti da pukne. Što se tiče nagle promjene temperature, svakako izbjegavajte prati vrelu posudu jako hladnom vodom jer će razlika u temperaturi oštetiti posudu. Neka se posuda prvo prirodno ohladi.

lijevano željezo i žar
Photo by Armando Ascorve Morales on Unsplash

4. Perilica posuđa vam je neprijatelj

Uvjeti u perilici posuđa su sve ono što ne želite blizu svoje posude od lijevanog željeza. Vlaga, jake kemikalije i pritisak maknuti će zaštitni zaštitini sloj sa posude.

5. Lijevano željezo se boji visine

Od padanja posude od lijevanog željeza na tvrdu površinu otpast će vam ručka ili će se odlomiti komad. Ta krtost materijala je jedna od najvećih slabosti lijevanog željeza. Držite ju podalje od ruba kuhinjske plohe i možete ju imati 20 godina.

6. Zaštitite tavu uljem

Kako bi zaštitili posudu i dobili neprijanjajuće svojstvo tave od lijevanog željeza morate na površini tave stvoriti mikrotanki premaz od ulja. To ćete postići tako da osušite posudu i zagrijete ju na srednje jakoj vatri dok sva voda ne ispari. Dodajte žličicu ulja u tavu i papirnatim ručnicima premažite unutarnju površinu posude. Nastavite trljati tavu nauljenim papirnatim ručnicima dok ne dobije tamnu boju i počne sjajiti. Svo ulje mora nestati iz vidljivog spektra 🙂 Nakon toga ostavite posudu da se potpuno ohladi.

Stare, dobro zaštićene tave od lijevanog željeza mogu biti pravo blago. Lijevano željezo je praktički neuništivo i brzo se obnavlja ako se njime pravilno rukuje. Sve što mu treba je redovno čišćenje nakon kuhanja.

Za tavama od lijevanog željeza vrijedi ponekad pronjuškati po buvljacima jer imaju skoro pa doživotnu garanciju.

Izvor: Doityourself

Foto:Image by Ernest_Roy from Pixabay