Isplati li se kupiti robotski usisavač?

Evo zašto bi se trebali držati ručnog usisavanja.


Godine 1997. Electrolux je svijetu predstavio Trilobite (zašto Trilobit vidi na slici niže – to su izumrli morski člankonožci iz paleozoika), prvi automatski usisavač. Usisavač je bio predstavljen u BBC-jevoj Tomorrow’s World TV emisiji i tada je davao nadu običnim smrtnicima da će jednog dana posjedovati dio neke nevjerojatne robotske tehnologije koja će očistiti sve na podu.

Dva desetljeća kasnije robotski usisavači su tržište vrijedno 3,5 milijardi dolara, s modelima u rasponu od 100 eura do gotovo 1000 eura. Bez obzira koliko su napredni ili praktični ovi robotski usisavači, imaju svoje probleme koji se ne mogu samo tako zanemariti.

Evo nekoliko razloga zašto se ipak držati ručnog usisavanja.

Isplate li se robotski usisavači
Isplate li se robotski usisavači?

Photo by Kindel Media


1. Ne rade baš dobro na tepihu.


Robotski usisavači su izvrsni u čišćenju tvrdih ravnih i relativno čistih podova. Nemojte očekivati da će vam dobro usisati tepihe. Dobro će usisati neke komadiće na površini vašeg tepiha, ali što je veća hrpa prljavštine i što su vlakna duža, to će učinak biti manji. Robotski usisavači u biti nemaju ni snagu usisavanja ni duljinu četkica da bi se uvukli duboko u prostirke ili tepihe. To znači da su robotski usisavači vrlo površni što se tiče čišćenja i u doslovnom i u prenesenom značenju.


2. Zapinju u namještaj.


Ti mali robotski prijatelji zapravo su i dizajnirani da izbjegavaju prepreke poput namještaja i zidova, ali znaju zaglaviti između nogu stolica kao kockar na poker aparatima. Uspjeti će se kretati između nogu stolice prije nego shvate da su te noge stolice sada rešetke njihove zatvorske ćelije. Navodno novi modeli imaju opciju notifikacije vlasnika koji se onda može spojiti na aplikaciju i pazite sada – ručno izvesti usisavač na pravi put. Zamislite da ste na sastanku i baš klijentu objašnjavate uvjete kredita kad vam mobitel počne vibrirati – “Samo malo gospodine, moram nešto kratko, šef je…”


3. Robousisavač i ljubimci.


Robousisavači i mačke vjerojatno idu zajedno. Sa psima može biti problema jer su ipak impulzivniji od hladnih i proračunatih mačaka i mogli bi napadati usisavač ili bezglavo bježati od njega.

A što se tiče smeđih poklončića koje vam ljubimci ponekad znaju ostaviti, robotski usisavač može napravit pravi nered. Youtube je pun takvih videa. Problem je toliko raširen da je iRobot, proizvođač popularnih robotskih usisavača, nedavno izdao model koji je posebno dizajniran za prepoznavanje i upravljanje fekalijama vašeg ljubimca. Ovaj na snimci niže imat će PTSP.


4. Robotski usisavači su spori.


Ručno ćete puno brže usisati, pogotovo ako se držite par pravila.

  • Slijedite unaprijed određen plan: kada usisavate, zamislite da je na vašem podu rešetka i držite je se. To će osigurati da pokrijete svaki kvadratni centimetar doma.
  • Očistite češće svoj usisivač i bit će efikasniji.
  • Koristite nastavke koje imate: osim glavne glave za čišćenje, tradicionalni usisavač dolazi s bezbroj dodataka za čišćenje visoko podignutih područja kao što su stropovi, ventilatori i sl.
  • Usisavajte trodimenzionalno: prvo krenite visoko tako da dio prašine padne na pod, pa ćete to odraditi u prolazu donjim dijelom.

Zaključno se postavlja pitanje trebate li i možete li dati 3.000,00-4.000,00 kuna za kvalitetan robousisavač? Mi mislimo da ne trebate. Usisavajte ručno, učinit ćete to bolje od nekog tamo robota, a i kretati ćete se, a svima nam toga nedostaje.

Za nas klasičare evo dobra i jeftina ponuda klasičnih usisavača.

GIF izvor: Tenor

PIše: mancave