Ako nakratko prestanete čitati ovaj članak i vizualizirate pet muškaraca koji vam prvi padnu na pamet, bilo da se radi o kolegama s posla, vašim prijateljima ili poznatim osobama, dobre su šanse da bar trojica od njih pet nose bradu.

Nije to ništa čudno, već dosta dugo u svijetu vlada trend puštanja, ali i zapuštanja brada, kao da smo svi tek sad shvatili da su dečki iz ZZ Topa zapravo bili vizionari, a ne klauni koji su paradirali  s bradama do koljena. Razlozi zbog kojih već dugo oko sebe možete vidjeti ljude s bradama su mnogobrojni.

Brade kroz povijest

Prvo, treba krenuti s povijesnim činjenicama. Prisjetite se malo povijesnih ličnosti, onih najvećih, i vidjet ćete da su oni uglavnom imali bradu. Aristotel, Sokrat i ta ekipa filozofa dobro bi se uklopili među današnje hipstere. Sjetite se samo legendarnog spartanskog kralja Leonide, kako bi on izgledao dok se glatko obrijan dere iz sveg glasa „This is Sparta!“ i napucava onog tipa u bunar odmjerenim „Sparta kickom“? Ukratko, brade su još u ranoj ljudskoj povijesti predstavljale simbol moći i mudrosti, a posebna kategorija su bili proroci, vračevi i Djed Mraz koji su više njegovali ZZ Top izgled. Kad smo kod velikih ličnosti, jeste li i u jednom filmu vidjeli Isusa ili Boga bez brade?

Kako to da smo upravo sad prihvatili biti bradonje, u vrijeme kad je na tržištu dostupan 101 žilet, mašinica i brijačnice su na svakih 200 metara? Neka od istraživanja na koja smo naišli kažu da je riječ o nekoj vrsti pobune u kojoj su muškarci kolektivno odlučiti vratiti svoj imidž, a u tome su veliku ulogu trebale igrati dugačke i zapuštene brade. Kako je takva nova moda podsjetila novinare na drvosječe, skovan je pojam „lumberseksualac“, što je zapravo muškarac koji svoju fizičku privlačnost temelji na (planskoj) zapuštenosti i nekoj težnji prirodnosti.

Ipak, nije slučajno da se trend nošenja brada pojavio upravo kad se svijet počeo oporavljati od velike financijske krize, piše u članku britankog BBC-ja. U 2010. godini trebalo je nadoknaditi izgubljene poslove i novac, tržište je još uvijek bilo suženo i nesigurno pa su muškarci podsvjesno puštali brade kako bi dobili na autentičnosti i pokušali se izboriti za svoju poziciju na tržištu rada. Brada je bila podsjetnik na neka starija vremena, kad je sve bilo u redu i one su bile svojevrstan simbol završetka krize i novog početka. Pojava novog trenda obično znači naglasak promjene koju ljudi žele vidjeti.

Jednako tako, simbolika brade uzela je maha u velikim revolucijama. Gerilske trupe koje su pod vodstvom Chea Guevarre i Fidela Castra vodile revolucije po Južnoj Americi nosile su brade kako bi se jasno diferencirale od svojih protivnika. Che Guevarra nosi bradu na onoj svojoj legendarnoj slici, a Fidel Castro ju je nosio sve dok nije umro. Također, danas ih nose i talibani kao primjer suvremenijih, brutalnih gerilskih postrojbi. Mogli bismo napisati i pokoju rečenicu o simbolici brada i rata na ovim našim prostorima, ali o tome možete svakodnevno čitati na našim mainstream portalima i, iskreno, puna nam i je kapa. Doduše, po našim novčanicama možete vidjeti da se s povećanjem vrijednosti novčanice povećava i brada hrvatskog velikana koji je na njoj.

Žene vole bradonje

Razlog zbog kojeg su muškarci počeli puštati bradu su, naravno, i žene. Journal of Biology Letters objavio je 2014. godine istraživanje prema kojem su žene najseksipilnijim proglasile muškarce s dobrano izraslim bradama, dok su im najmanje privlačni bili muškarci koji nisu imali bradu. Ta je situacija sad slična onoj priči o kokoši i jajetu. Jesu li muškarci s bradama oduvijek bili privlačniji ženama ili su im samo privlačniji sad kad je to u trendu, nikad nećemo saznati.

No nisu brade samo tu da se ženama svide već da se od žena i obranimo. Kako navodi BBC, muškarci su brade počeli puštati kako bi usporili žensku dominaciju. Kako je društvo postalo egalitarno za muškarace i žene, muškarci žele naglasiti svoje osobine tako da se kreću prema svom iskonskom izgledu.

„Brade su trenutno jako velik trend. One se mijenjaju, ali nemojte očekivati da će nestati u dogledno vrijeme. Brada je pojačivač muškosti kojim se muškarci nastoje diferencirati u masi“, izjave su stručnjaka Dylana Portnera i Barnabyja Dixona koje prenosi portal Global News.

Što je onda muškarac bez brade? Hipster, revolucionar, taliban, gerilac, drvosječa, Djed Mraz i seksi zvijer nikako nije. Ovaj tekst se, zapravo, mogao sažeti u samo jednu kratku rečenicu: „Čovječe, Chuck Norris nosi bradu, što ti nije jasno?“

Foto: Flickr

Piše: MArin Karadžija