Američki komičar Pablo Francisco poznat je po točki u kojoj sam samcat rekreira filmski foršpan. Nevjerojatno je kako imitira dubok i predramatičan glas naratora te specijalne efekte koji se pojavljuju u tim foršpanima koji su više-manje isti. U jednom dijelu najavi film Jeana-Claudea Van Dammea riječima: „Jean-Claude Van Damme u istom sranju kojeg ste gledali već sto puta.“ E, pa drugi nastavak filma Venom, ako ćemo biti grubi i pomalo zli, podsjeća na tu Franciscovu izjavu.

Venom: Let There Be Carnage izašao je prošli mjesec u kinima te jednostavno poharao kinoblagajne. Prema izvještaju magazina Forbes, Venom je zaradio 90 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja, što ga stavlja na prvo mjesto među blockbusterima u eri pandemije. Publici se, očito, svidio ovaj film, a to se može vidjeti i po brojnim ocjenama gledatelja na portalu Rotten Tomatoes, gdje je dobio 84 posto dobrih recenzija publike.

Ma tko šljivi kritiku

No, kako to obično biva s popularnim filmovima, kritičari mu nisu baš bili naklonjeni. Vratimo se na onu izjavu o „istom sranju koje ste gledali stotinu puta“. Rekreacije, transkreacije, spin-offoviI, ukratko, forsiranje i cijeđenje svakog mogućeg atoma iz stripovskih likova već su neko vrijeme u modi i sve to kreatorima tih filmova uglavnom donosi veliku zaradu. Da ne biste krivo shvatili, ne znači to da je ponavljanje sličnih filmova loše. Dapače, stvorili su ogromnu bazu fanova koji će otići u kino i pogledati svaki novi film o superherojima te pritom ne postavljati previše pitanja. Ipak je u tim filmovima fokus na zabavi, a ne na nekom teškom filozofskom promišljanju o teškim temama.

Ako niste ludi obožavatelj stripovskih junaka, film se čak i isplati pogledati zbog vrhunskih glumaca. Tom Hardy je trenutno jedno od najprepoznatljivijih lica u svijetu filma, njegova karizma je magnetna, a svaku ulogu, pa i ovu propalog novinara Eddieja Brocka odrađuje vrhunski. Tu je i Woody Harrelson, predstavnik stare garde u ulozi glavnog negativca. Kad ga vidite kako portretira serijskog ubojicu Cletusa Kasadyja, odmah pomislite da boljeg glumca za ovu ulogu nisu mogli naći. Na Michelle Williams ne treba ni trošiti riječi, dojam je da je ovakav film ipak ispod njene razine.

Neostvaren potencijal

Ono što je pomalo razočaravajuće i što daje osjećaj da je ovaj film samo teški „cash grab“ je da se praktički ponavlja radnja iz prvog filma, bar u suštini. Opet će se Venom boriti protiv nekog svog simbiota Carnagea koji je stigao iz svemira i želi sve pojesti. Doduše, želi i Venom sve pojesti, osim kokoši, ali nekako se ipak suzdržava. Ima scena od kojih će vam se zgaditi život, ali valjda to tako mora biti da se pokaže raskoš specijalnih efekata i nemilosrdnost Carnagea.

Osim borbe simbiota koja je dosadniji dio filma, tu je i odnos Brocka i njegovog simbiota. Mogao bi to biti vrlo zanimljiv sloj filma kad bi bio malo razrađeniji i kad bi mu se dalo više pažnje. Venom je dobra metafora unutarnje čovjekove borbe sa svojim demonima i usmjeravanje tih demona da rade za njega, a ne protiv njega. Filmovi o Venomu bi tako mogli biti izvrsni psihoanalitički komadi, no, vjerujte nam, ne bi takav film skupio 90 milijuna dolara u jednom vikendu, no kritičari bi se sigurno divili takvom pristupu.

Bolje onda odnos Brocka i Venoma svesti na nekakav buddy-buddy odnos koji se događa u jednom tijelu, uz dozu humora. Njihov je odnos, dakle, pojednostavljen i sveden uglavnom na međusobno podjebavanje.

Da zaključimo priču, Venom: Let There Be Carnage je zabavan i ni po čemu poseban film s odličnim glumcima, jako sličan svom prethodniku, što ne mora biti loša stvar. Rekordna zarada na kinoblagajnama rezultat je toga što široka publika ne želi gledati Eddieja Brocka koji se bori sam sa sobom, već Venoma koji se bori sa svemircima, i da to, po mogućnosti traje kraće od dva sata. Stripovski junaci imaju svoju vjernu publiku koja u njima traži i pronalazi zabavu, iako je dojam da je najčešće riječ o istim filmovima s drugačijim likovima. Na kraju krajeva, moraju li filmovi biti uvijek intelektualno zahtjevni ili si možemo priuštiti i malo jednostavne zabave?

Originalan naslov: Venom: Let There Be Carnage

Trajanje: 97 minuta

Redatelj: Andy Serkis

Glumci: Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Stephen Graham, Peggy Lu

Zarada u prvom tjednu prikazivanja: 90 milijuna dolara

Piše: Marin Karadžija

Foto: Flickr